KL om instruktion af bestyrelsesmedlem: En enlig svale

FONDE: En fjer bør ikke blive til fem høns, siger KL, efter Erhvervsstyrelsen har kritiseret et bestyrelsesmedlem af Wonderful Copenhagen for at varetage Københavns Kommunes interesser. Kommunerne kender reglerne, mener KL.

Simon Strange (billedet) skulle ikke "tilsidesætte sin forpligtelse til at varetage fondens interesser som
følge af en instruktion fra Københavns Kommune," skriver Erhvervsstyrelsen i sin afgørelse om Wonderful Copenhagens rolle i forbindelse med Eurovision 2014 i København. 
Simon Strange (billedet) skulle ikke "tilsidesætte sin forpligtelse til at varetage fondens interesser som følge af en instruktion fra Københavns Kommune," skriver Erhvervsstyrelsen i sin afgørelse om Wonderful Copenhagens rolle i forbindelse med Eurovision 2014 i København. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Tyson W. Lyall

Vi har heller ikke hørt om lignende sager. Så jeg tror ikke nødvendigvis, at reglerne har været uklare. Men det er altid godt, at rammerne for det gode bestyrelsesarbejde bliver ridset op

Solvejg Schultz-Jakobsen
Sekretariatschef, KL
Fakta
Om Simon Stranges koordinering med Københavns Kommune:

I et høringssvar af 29. april 2016 – fra advokat Morten Samuelsson på vegne af Simon Strange – oplyser han om brugen af instruks:

”Simon Strange har forud for hvert bestyrelsesmøde i fonden gennemgået forslagene på dagsordenen med embedsmænd i Københavns Kommune for at sikre, at Københavns Kommunes interesser i de trufne beslutninger blev varetaget forsvarligt, herunder i henseende til overholdelse af den til enhver tid gældende lovgivning. Københavns Kommunes embedsmænd udarbejdede til hvert bestyrelsesmøde en såkaldt kommenteret dagsorden med retningslinjer for Simon Stranges deltagelse i bestyrelsesmøderne."

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Fondens interesse. Ikke alle mulige andres.

Det er, hvad fonds-bestyrelsesmedlemmer udelukkende skal varetage.

Med Erhvervsstyrelsens aktuelle afgørelse om Wonderful Copenhagens rolle i forbindelse med det internationale melodi grand prix i 2014 blev det slået fast med de famøse syvtommersøm:

Dokumentation

Eksempler på fonde med offentligt udpegede medlemmer:

H.C. Andersen Fonden
Stiftet i sin nuværende form i 2009. Fondens bestyrelse består af ni personer, hvoraf fire er udpeget af Odense Kommune. Derudover udpeger Kulturministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Syddansk Universitet, Region Syddanmark og Udvikling Fyn medlemmer.

Fondens formand er kommunens stadsdirektør. Fondens sekretariat ligger på Odenses Rådhus.

Kattegatcentret
Centeret drives af to erhvervsdrivende fonde (driftsfonden og ejendomsfonden).

I begge fonde sidder bestyrelsesmedlemmer udpeget af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.

Den Danske Naturfond
Stiftet af staten, Villum Fonden og Aage V. Jensens Naturfond i januar 2015.

Formand Lauritz B. Holm-Nielsen og fem af de øvrige seks bestyrelsesmedlemmer blev udpeget af den daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i januar 2015.

Næsborg Fonden
Stiftet af Næstved Kommune og Socialministeriet i 1996 – blandt andet for at få kommunens kontanthjælpsmodtagere i arbejde. To nuværende bestyrelsesmedlemmer, Søren Revsbæk (V) og Michael Perch (S), er udpeget af kommunen.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00