Debat

Klumme: Dansk fritidsliv skaber mødesteder i verdensklasse

KLUMME: I udlandet har de store stadioner og enorme anlæg. Det har vi ikke i Danmark. Til gengæld har vi mødesteder for friluftsliv i verdensklasse takket være civilsamfundet, skriver Esben Danielsen.

Rullestolshockey i Muusholm ved Korsør. Idrætsanlægget er udtryk for noget, vi kan være stolte af som danskere, skriver Esben Danielsen.
Rullestolshockey i Muusholm ved Korsør. Idrætsanlægget er udtryk for noget, vi kan være stolte af som danskere, skriver Esben Danielsen.Foto: Niclas Jessen
Esben Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ja, det er lidt udansk, jeg ved det godt. Sådan at klappe af os selv. Men de færeste herhjemme ved det – vores mødesteder for fritidsliv er exceptionelle, vi snakker international standard.

Klip. En tirsdag aften i Køln i november. Organisationen IAKS samler verden. Den bedste idrætsarkitektur skal kåres. Der er selvfølgelig fokus på kæmpestadions og olympiske anlæg. Men igen overrasker to danske anlæg med at være med helt i top (bronzemedaljer).

Muusholm ved Korsør – et konferencecenter og idrætsanlæg skabt af Muskelsvindfonden, som for alvor inkluderer alle. Suverænt sted, inspirerende rammer og perfekt f.eks. til håndbold for døve og rullestolshockey. Men også til alle os andre. Et åbent mødested, der indbyder til aktivitet og fællesskab – og så her i helt særlig grad også skaber plads til folk med et handicap. 

Lethallen i Harboøre. I den vilde vestenvind boltrer unge sig med streetsport og skate. I et genialt eksperiment, hvor ”inde og ude smelter sammen”. Lethallen er et overdækket udeareal, så det er som enhver byplads: man falder ind og er med, hvis lysten er der. Men her dur det hele året – også i strid regn og vestenvind. 

Folk kommer rejsende til Danmark for at se, hvad, det er, vi kan med mødesteder.

Esben Danielsen
Direktør, Lokale og Anlægsfonden

Ud af 16 anlæg fra hele verden, der får guld, sølv og bronze, er lille Danmark på scenen hele to gange.

Hvorfor så det? Hvad er det spændende udover en pris?

Det, der springer i øjnene, er, at det sker igen og igen. Folk kommer rejsende til Danmark for at se, hvad det er, vi kan med mødesteder. Vores havnebade er et stort tilløbsstykke eller det eksperimenterende atletikanlæg ved SDU i Odense, som sætter ny standard for træning. Mange flere kan nævnes.

Nr. 1 er selvfølgelig, at vi har stjernegode arkitekter. Arkitekter, der forstår kontekst, brugere og sammenhænge.

Men nedenunder det hele står vores model for fritidsliv og civilsamfund. Der, hvor andre lande stikker frem, er især omkring legendariske stadions, megaanlæg og kæmpesatsninger.

I Danmark handler det om mødesteder. Steder, hvor lokalsamfund samles på tværs af alder, kunnen og aktivitet. Det handler ikke om stort og fancy, men om at være steder, hvor det ikke kun er for dem, der i forvejen er gode. Der er også invitation til dem, der bare lige vil prøve.

Det foregår lokalt og har kæmpe opbakning. Foreninger mødes og deler frem for bare at hytte eget og stå på noget kun for dem. Og så er det frem for alt noget, der samler. Det er nutidens forsamlingshuse på havnen, med idræt, i naturen.

Det finder alle de andre ikke bare på, fordi det kræver en årelang tradition for demokratisk foreningsliv og lokal forankring.

Det kan vi være rigtig stolte af.

-----

Esben Danielsen er direktør i Lokale og Anlægsfonden. Hans klumme er udtryk for egne holdninger og fast tilbagevendende på Altinget: civilsamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00