Kommunale støttemidler til foreninger går til bankgebyrer

TILSKUD: Mange foreninger må bruge store dele af de midler, som kommunen bevilliger, på at betale bankgebyrer. Lokalt skaber det ærgrelse, at pengene ikke kan komme medlemmerne til gode, og det får nogle til at overveje ”cigarkasseøkonomi”.

Vodskov Petanque Klub modtager 1.500 kroner i tilskud fra kommunen og må af med 1.050 kroner for en bankkonto.
Vodskov Petanque Klub modtager 1.500 kroner i tilskud fra kommunen og må af med 1.050 kroner for en bankkonto.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Landets kommuner tildeler en lang række foreninger tilskud til sociale initiativer og idrætsaktiviteter. Men en stor bid af de foreningers midler ender i mange tilfælde med at gå direkte videre til bankerne.

Både Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA) og Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark (FriSe) får henvendelser fra foreninger, der må bruge store dele af deres tilskud på at betale for at have selvsamme penge stående i banken.

”Vi hører jævnligt om foreninger, der oplever, at bankgebyret for at have en lovpligtig foreningskonto spiser over halvdelen af, hvad en lille forening får i for eksempel §18-midler af kommunen,” siger Laura Auken, centerchef hos CFSA.

Dokumentation

Kommunale tilskud til foreningslivet

Foreninger kan søge tilskud fra kommunen til lokale aktiviteter. Serviceloven giver mulighed for at søge tilskud til socialhumanitære aktiviteter efter §18 og §79.

Alle landets kommuner kan uddele §18-midler til frivillige sociale foreninger og initiativer. Rammerne for samarbejdet fastlægges af den enkelte kommunalbestyrelse.

Kommunerne er ifølge Servicelovens §18 forpligtet til at afsætte et årligt beløb til støtte af det frivillige sociale arbejde. Som kompensation herfor modtager kommunerne midler fra staten via bloktilskuddet.

Det er op til en lokalpolitisk afgørelse at prioritere, hvilke frivillige sociale aktiviteter, der skal have støtte. Det vil sige, at det er kommunalbestyrelsen, som beslutter, hvilke formål og rammer der gør sig gældende for ansøgningerne til kommunens § 18-støttemidler.

Ifølge Serviceloven §79 kan kommunalbestyrelsen iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Støtten gives typisk til frivilligt socialt arbejde for ældre og mennesker med handicap.

Kommunerne bestemmer selv, hvor stort beløb foreninger kan søge om. I nogle kommuner er der ansøgningsrunder én gang om året, hvor andre har flere om året eller behandler ansøgninger løbende.

Kilde: Center for frivilligt socialt arbejde og Retsinformation.dk


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00