Debat

DFS: Godt bankerne er med på at ændre reglerne, men de kan allerede nu begrænse kravene til foreninger

Vi har ved flere lejligheder rejst idéen om at ændre reglerne for foreningskunder i bankerne. Men vi stod meget alene med det ønske, og den tidligere erhvervsminister afviste blankt at se på lovændringer. Derfor er jeg glad for, at Finans Danmark vil have den nye regering til at se på mulighederne for at ændre reglerne, skriver Michael Voss.

Jeg håber, at Finans Danmark forklarer deres banker, hvordan de allerede nu kan begrænse kravene til deres foreningskunder, skriver Michael Voss. (Arkivfoto fra Kulturmødet på Mors)
Jeg håber, at Finans Danmark forklarer deres banker, hvordan de allerede nu kan begrænse kravene til deres foreningskunder, skriver Michael Voss. (Arkivfoto fra Kulturmødet på Mors)Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Michael Voss
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Altinget 3. februar udtrykker administrerende direktør i Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, bankernes ønske om at gøre det nemmere for foreninger at etablere en konto. Det vil jeg godt kvittere for.

I første omgang er opgaven at sørge for, at den nye vejledning fra Finanstilsynet bliver brugt mest muligt. Den giver bankerne mulighed for at kategorisere flertallet af danske foreninger i en lavrisiko-gruppe og efterfølgende indskrænke kontrolkravene til dem betydeligt.

DFS og resten af forenings-Danmark arbejder lige nu ihærdigt på at forklare de lokale foreninger, hvordan de kan gå i dialog med deres bank om vejledningens muligheder. Jeg håber, at Finans Danmark på samme måde forklarer deres banker, hvordan de allerede nu kan begrænse kravene til deres foreningskunder.

Læs også

Vi stod meget alene

Ulrik Nødgaard og jeg er også helt enige om, at vejledningen ikke løser problemerne. Det er en vejledning, og de enkelte filialer kan vælge at benytte den på mange måder og i værste fald helt lade være.

Vi stod meget alene med ønsket om lovændringer. Den daværende erhvervsminister afviste blankt at se på det.

Michael Voss
Chefkonsulent, Dansk Folkeoplysnings Samråd

Vejledningen er resultat af næsten to års arbejde i flere udvalg, hvor jeg og syv andre repræsentanter for foreningsverden sammen med Finans Danmark, Finanstilsynet og andre myndigheder forsøgte at finde gode løsninger.

Her udtrykte foreningerne gang på gang bekymring for, hvor meget en vejledning vil komme til at hjælpe.

Vi rejste ved flere lejligheder ideen om at ændre reglerne, det vil sige loven eller bekendtgørelsen. Men jeg må indrømme, at vi stod meget alene med dette ønske. Den daværende erhvervsminister afviste også blankt at se på lovændringer.

Derfor bliver jeg ekstra glad for at læse, at Finans Danmark vil have den nye regering til at se på mulighederne for at ændre reglerne. Med de positive signaler, der er kommet på dette område i regeringsgrundlaget og fra kulturministeren, tror jeg, at vi sammen kan få overtalt regeringen til virkelig at gøre noget denne gang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Nødgaard

Adm. direktør, Finans Danmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. og University of Warwick, England 1996)

Michael Voss

Chefkonsulent, Dansk Folkeoplysnings Samråd
diplomuddannelse i strategisk kommunikation

0:000:00