Kritik af ny fondsmodel gør indtryk på ordførere

TILRETNING: Ordførerne i blå blok vil sikre, at kommende regler får den ønskede effekt: flere erhvervsfonde. DI ser med fortrøstning på regeringens fondsudspil.

Fondsejede virksomheder som Mærsk har vist gode resultater. Derfor vil de blå ordførere presse på for, at nye regler gør det attraktivt at stifte nye erhvervsdrivende fonde. 
Fondsejede virksomheder som Mærsk har vist gode resultater. Derfor vil de blå ordførere presse på for, at nye regler gør det attraktivt at stifte nye erhvervsdrivende fonde. Foto: Christian Liliendahl/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

”Vi vil lytte til eksperternes kritik: De kommende skatteregler for erhvervsdrivende fonde skal sikre, at der bliver stiftet flere fonde.”

Sådan lyder det samstemmende fra de borgerlige støttepartier, efter at fire eksperter i Altinget har kritiseret den fondsmodel, regeringen er på vej med, for at være forkert skruet sammen og dermed ikke at få den ønskede effekt.

Ikke attraktivt nok
En lang række af de største danske virksomheder – heriblandt Carlsberg, A.P. Møller Mærsk og Novo Nordisk – er ejet af erhvervsfonde. Den type virksomheder vil regeringen gerne have flere af. Derfor er den på vej med et sæt nye regler, der skal gøre det mere attraktivt for virksomhedsejere at overdrage deres firma – små såvel som store – til en fond.

Men selv om de kommende regler vil gøre det billigere end hidtil, følger der nogle nye afgifter og værnsregler med. Og det medfører, at det stadig er mindre attraktivt for en virksomhedsejer at lægge firmaet ind i en fond end for eksempel at sælge til en udenlandsk køber, lade virksomheden gå i arv til sine børn eller helt at planlægge sig uden om skatter og afgifter, påpeger eksperterne.

Det, man bør gøre, er at lave en enkel model, hvor det bliver skatte- og afgiftsfrit at overdrage en virksomhed til en fond.

Merete Riisager
Skatteordfører (LA)

De understreger, at hvis regeringen virkelig gerne vil have flere erhvervsdrivende fonde, bør den gøre det skatte- og afgiftsfrit at overdrage sin virksomhed til en fond.

Ordførere: Konstruktionen skal være rigtig
Eksperternes kritik gør indtryk på de blå partiers ordførere på området.

”Det er afgørende vigtigt for dansk erhvervslivs udvikling, at vi giver fondene bedre startmuligheder. Altså at vi reelt set får etableret flere nye fonde,” lyder fra den konservative skatte- og erhvervsordfører, Brian Mikkelsen.

Han pointerer, at de fondsejede virksomheder har sikret vækst – også i nedgangstider – og at konstruktionen har sikret, at selskaberne er blevet i Danmark i stedet for at ryge på udenlandske hænder.

”Vi vil derfor lytte til eksperterne og sikre, at konstruktionen og økonomien er rigtig i det kommende lovforslag, så vi sikrer, at der bliver etableret flere erhvervsfonde,” siger Brian Mikkelsen.

Og Liberal Alliances skatteordfører, Merete Riisager, stemmer i:

”Man må jo lytte til de eksperter, der siger, at det her slet ikke er attraktivt for virksomhederne. Det, man bør gøre, er at lave en enkel model, hvor det bliver skatte- og afgiftsfrit at overdrage en virksomhed til en fond,” siger hun og fortsætter:

”Det, vi skal have for øje, når vi laver en model, er et sundt erhvervsklima, hvor det at overdrage virksomheder kan gøres på en billig, ubureaukratisk og smidig måde – altså en måde, der ikke trækker for mange værdier ud af virksomheden. Og vi er ganske langt fra en model, som vi finder attraktiv.”

Heller ikke hos Dansk Folkeparti er der begejstring for den foreslåede model fra regeringen.

”Hvis mulighederne for at lave fondsbaserede virksomheder bliver skruet forkert sammen, så det ikke er til fordel for de her virksomheder i forhold til at bibeholde deres virke i Danmark, så de bliver solgt til udenlandske kapitalfonde i stedet, så er det selvfølgelig et problem, som vi politisk skal se på,” siger partiets erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby.

DI er mere optimistisk
I DI slår skattepolitisk chef Jacob Bræstrup en mere optimistisk tone an.

”Vi mente, regeringens udspil var et godt udgangspunkt. Vi havde nogle indvendinger. Det gjaldt blandt andet i forhold til forslaget om, at afgiften for at overdrage en virksomhed til en fond skulle være 20 procent, når fonden betalte. Der kan vi allerede nu se, at vi er blevet delvist imødekommet,” siger han og fortsætter:

”Vi har stadig en række indvendinger, og vi har stadig til gode at se, i hvor høj grad de er blevet imødekommet, men vi er relativt fortrøstningsfulde. Og vi vil arbejde videre for, at de sidste par ting også kommer i orden, så vi får en attraktiv model.”

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, har tidligere meldt ud, at det er vigtigt, at de nye regler ikke bliver et slag i luften.

”Derfor forventer jeg selvfølgelig, at det, der er lagt frem, er et godt svar på de udfordringer, der er. Men der lytter vi da gerne til de input, der kommer,” siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00