Debat

LA: Deltagerne er Folkemødets drivkraft

DEBAT: Det er det utraditionelle møde mellem levende mennesker, der er det helt særlige ved Folkemødet, skriver Mette Bock (LA). Foreningen skal sikre ramme og økonomi, mens indholdet er op til os selv at levere.

Der gemmer sig et stort udviklingspotentiale i Folkemødet, mener Mette Bock (LA). Vi er kommet godt fra start - men det kan gøres endnu bedre. <br>
Der gemmer sig et stort udviklingspotentiale i Folkemødet, mener Mette Bock (LA). Vi er kommet godt fra start - men det kan gøres endnu bedre.
Foto: ft.dk
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
MF

Det er en fin idé at lægge Folkemødets fremtid i hænderne på en forening. Hvad kan være mere folkeligt? Og vi kan såmænd også bidrage med mange gode råd fra alle hjørner. Mit bedste råd er, at man indleder med at sprede de folkelige organisationer over hele området, hvorefter sponsorerne, måske på en auktion, kan købe sig ind på de "bedste" pladser. Store mellem små, professionelle mellem amatører.

Ud af komfortzonen, tak
Når det er sagt, tror jeg, at den væsentligste drivkraft i udviklingen af folkemødet er deltagerne selv. Der har været tendenser til, at folkemødet blot bliver en parallelforskydning af det, der normalt foregår i København, på Christiansborg og i de store mediehuse. De samme beslutningstagere og interesseorganisationer møder de samme, som de også møder til hverdag. Tilsat lidt levende, fritidsklædte borgere som tilskuere. 

Det kan vi godt gøre bedre, tror jeg.

Det skal ikke blot være borgere og civilsamfund, der lusker rundt som tilskuere til debatter mellem de mennesker, der i forvejen er professionelle debattører.

Mette Bock
MF (LA)

Når man selv har oplevet, hvor livligt der er på folkemødet, kan det ind imellem være meget vanskeligt at genkende stemningen i mediernes dækning, der, bortset fra et blåt hav i baggrunden, kan være tilbøjelige til at lave præcis de samme debatter og formater som i dagligdagen derhjemme. Bryd op, tænk nyt, kom ud af komfortzonen.

Deltagere skal op af stolene
Men der skal jo så være noget "anderledes" at dække for medierne. Her må den nye forening meget gerne skubbe til kreativiteten. Men det er først og fremmest folkemøde-deltagerne selv, der skal tænke nyt: Det skæve og anderledes indhold. Det ægte møde mellem civilsamfund, interesseorganisationer og beslutningstagere. Det skal ikke blot være borgere og civilsamfund, der lusker rundt som tilskuere til debatter mellem de mennesker, der i forvejen er professionelle debattører. For det er det utraditionelle møde mellem levende mennesker, der er det helt særlige.

Det kan man ikke styre fra hverken en kommunes eller en folkemøde-forenings side. Her må alle deltagerne selv se at komme op af stolene. Vi er kommet godt fra start, synes jeg. Men det kan gøres bedre, og der er et stort udviklingspotentiale. 

Foreningen skal skabe en ramme og sikre en økonomi, hvori der er plads til alle. Men indholdet - det folkelige møde i ordets bedste betydning - det må vi hver især selv levere. 

Jeg glæder mig til at følge, hvordan folkemødet udvikler sig de kommende år. 

Dokumentation

Altinget: civilsamfund har fra 28. april og en måneds tid frem bedt et debatpanel give deres syn på Folkemødets fremtid.

Følg debatten her og send dit indlæg til [email protected], hvis du også vil være med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)









0:000:00