LO kritiserer regeringens håndsrækning til frivillige

FRIVILLIGHED: Folketinget lader det gode hjerte løbe af med sig, når de forbedrer lediges mulighed for at arbejde frivilligt, mener LO. Frivilligrådet afviser kritikken.

Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Flertallet i Folketinget går helt galt i byen, når de lægger op til at lette lediges vej ind i frivilligdanmark.

Det mener LO, efter regeringen onsdag bebudede, at man vil genoptage en forsøgsordning, som giver ledige og efterlønnere mulighed for frivilligt, ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen – uden at blive trukket i deres ydelse.

"Vi er skeptiske. Det er der ingen tvivl om," siger LO's næstformand Ejner K. Holst.

Den såkaldte 15 timers-regel var efter en forsøgsperiode på to år ellers udløbet i marts måned. Dermed har grænsen den seneste måneds tid været tilbage på fire timer, og det er der ingen grund til at lave om på, mener Ejner K. Holst.

Jeg forstår da godt de gode hjerters klub. Men der er altså nogle store problemer ved det her.

Ejner K. Holst
Næstformand, LO

"Det er da sympatisk, at man gerne vil styrke frivilligheden, og jeg forstår da godt de gode hjerters klub. Men der er altså nogle store problemer ved det her," siger han.

Frygter fortrængning af lønnet arbejdskraft
LO henviser til en evaluering af 15 timers-reglen, som Deloitte har udført for Beskæftigelsesministeriet. Den viste, at dagpengemodtagere, som arbejder frivilligt, er længere tid uden for arbejdsmarkedet. Samtidig antydede rapporten, at frivillige i begrænset omfang erstattede lønnet arbejdskraft.

"Det ser ud til, at det fastholder folk i ledighed, og så er fortrængning af lønnet arbejdskraft også et problem, vi bliver nødt til at tage højde for," siger Ejner K. Holst.

Deloittes evaluering har imidlertid mødt kritik fra professorer for at konkludere for skråsikkert på et svagt datagrundlag. Men det preller af på LO.

"Der kan jo altid opstå diskussioner mellem forskere om den slags. Det vil jeg ikke gå ind på, men vil blot sige, at vi jo bliver nødt til at læne os op ad de undersøgelser, vi får fra ministeriet. Og jeg har i hvert fald ikke set nogen rapporter, som modbeviser, at frivilligt arbejde fastholder ledige uden for arbejdsmarkedet," siger Ejner K. Holst.

Frivilligrådet jubler
På Christiansborg har Socialdemokraterne sammen med DF presset på for at få genoptaget forsøgsordningen med 15-timersreglen. Alligevel forstår S godt, at fagbevægelsen råber vagt i gevær.

"Det er fair nok, at man hejser flaget, og de repræsenterer jo en traditionel bekymring, som også har været grundlaget for de regler, vi hidtil har haft," siger Lennart Damsbo-Andersen, der sidder i Beskæftigelsesudvalget for Socialdemokraterne.

Frivilligrådet mener dog ikke, at der er grund til sure miner i LO.

"Det er enormt positivt, at man nu genoptager forsøgsordningen. Og jeg synes man skal holde fast i, at 15 timer ikke er alverden. Og det er jo under forudsætning af, at man som ledig står til rådighed for arbejdsmarkedet. Så jeg synes ikke, man skal være så bekymret for fortrængningsproblematikken," siger formand for Frivilligrådet Vibe Klarup Voetmann.

Forsøgsordningen bliver genoptaget, mens Beskæftigelsesministeriet finpudser et udspil, der mere permanent skal luge ud i junglen af begrænsninger for lediges og efterlønneres mulighed for at arbejde frivilligt. Og Socialdemokratiet har tænkt sig at møde op i Finansministeriet med et åbent sind.

"Jeg ser ikke nogen grund til, at man skal låse sig fast på, at grænsen skal være på de fire timer. Det er jo bare et resultat af en eller anden forhandling på et tidspunkt," siger Lennart Damsbo-Andersen.

Regeringen forventer, at forsøgsordningen kan genoptages fra og med 5. juni og og løbe året ud. Samtidig satser man på, at det bliver forholdsvis smertefrit at få de nye regler gennem Folketinget, så de kan træde i kraft 1. januar 2018.

Dokumentation

15 timersreglen blev indført som en 2-årig forsøgsordning af den daværende SR-regering i marts 2015.

Ordningen blev evalueret i starten af året, og i første omgang lagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ikke op til, at ordningen skulle forlænges.

Men efter pres fra S og DF er han kommet på andre tanker, og ordningen forventes at kunne blive genoptaget 5. juni. Det er blandt andet hensynet til høringsfristerne, som gør, at man ikke kan genoptage forsøget fra den ene dag til den anden.

Ordningen bliver genoptaget parallelt med, at regeringen lægger sidst hånd på et udspil på området. Her lægger man op til en markant lempelse af begrænsningerne for lediges og efterlønneres mulighed for at arbejde frivilligt.

Forventningen er, at man kan lande en aftale i denne samling, og at reglerne kan træde i kraft 1. januar 2018.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)









0:000:00