NGO-direktør om voksende folkebevægelser: Folk kan se, den er gal

INTERVIEW: Stærke bevægelser vokser frem fra neden i disse år, og folk er i langt højere grad end tidligere villige til at handle. Det er et kraftigt signal til politikerne, siger direktør i Deltager Danmark og medstifter af grøn bevægelse Rune Baastrup, som fylder 40 tirsdag.  

Rune Baastrup, der er direktør i Deltager Danmark og stifter af bevægelsen "Så er det nu: Gør valget grønt", fylder 40 år i dag. 
Rune Baastrup, der er direktør i Deltager Danmark og stifter af bevægelsen "Så er det nu: Gør valget grønt", fylder 40 år i dag. Foto: Finn Frandsen
Laura Hattens

Vi lever i en tid, hvor folk kan se, at den er gal. I forhold til klimaet tror jeg, folk kan se, at politikernes kurs ikke har været ambitiøs nok. Og borgere, der handler på en frustration og føler sig truet af mangel på handling – det er et stærkt redskab.

Rune Baastrup
Direktør i DeltagerDanmark
Fakta
Rune Baastrup er tidligere formand for Operation Dagsværk.

Han dannede projekt ​Verden Brænder på Krogerup Højskole, der uddanner til ​globalt medborgerskab og aktivisme.

Han var ​arkitekten bag fagforeningskampagnen Skævt, der af valgforsker ​Kasper Møller Hansen​ blev anerkendt for at have flyttet tusindvis af stemmer over midten ved valget i 2011.

Rune Baastrup har sammen med Bjørn Hansen stiftet den socialøkonomiske konsulentvirksomhed ​Deltager Danmark og er en af de frivillige hovedkræfter bag ​borgerinitiativet “Så er det nu: Gør valget grønt”.

Rune Baastrup fylder 40 år i dag, og Altinget har i den anledning talt med ham om folkebevægelsers voksende tilslutning og magt.

Det var en gåtur med en ven i de svenske skove efter den sommer, alt brændte, der blev afgørende for stiftelsen af borgerinitiativet "Så er det nu: Gør valget grønt", der udmøntede sig i en civilaktivistisk kampagne.

Bevægelsen baserer sig udelukkende på frivillighed og har fra begyndelsen haft samlingssted i Rune Baastrups køkken, der langsomt blev mere og mere fyldt.

Kampagnen samlede 35.000 danskere i et online fællesskab, der gjorde det let for alle at finde andre at handle sammen med lokalt og lægge pres på politikerne via digitale værktøjer som "prik-en-politiker".

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00