Ngo'er opfordrer ungarerne til at stemme ugyldigt ved Orbáns kontroversielle folkeafstemning

Ungarerne skal ikke bare stemme om en ny regering, når de går til valg søndag. De skal også sætte deres kryds ved en stærkt kritiseret folkeafstemning om seksualundervisning til børn, som er led i premierminister Viktor Orbáns kamp mod LGBT-rettigheder og det, han mener er dekadent vestlig kønsideologi. 

Viktor Orbáns fortælling om LGBT-personer er et forsøg på at skræmme og mobilisere konservative vælgere, siger Dávid Vig, direktør hos Amnesty Internation Ungarn
Viktor Orbáns fortælling om LGBT-personer er et forsøg på at skræmme og mobilisere konservative vælgere, siger Dávid Vig, direktør hos Amnesty Internation UngarnFoto: Marton Monus/Reuters/Ritzau Scanpix
Vibe Termansen

BUDAPEST - Et barn løber glad hen imod sin mor. Moren spørger, hvordan det er gået i skolen i dag? Barnet svarer, at de skulle have haft matematik, men i stedet kom der en gammel mand og fortalte eleverne, hvordan man laver drenge til piger og omvendt. Moren ser chokeret ud. På næste billede ser man de fire spørgsmål, ungarerne skal tage stilling til ved folkeafstemningen søndag 3. april.

Spørgsmålene lyder:

  • Støtter du seksualundervisning til mindreårige i offentlige uddannelsesinstitutioner uden forældrenes samtykke?
  • Støtter du promoveringen af kønsskifteterapi til mindreårige?
  • Støtter du mindreåriges ubegrænsede eksponering for seksuelt eksplicit indhold, der kan påvirke deres udvikling?
  • Støtter du at medier viser indhold om kønsskifte til mindreårige?

Da folkeafstemningen blev lanceret, udtalte et analyseinstitut tæt forbundet med regeringen, at ”vestlige politiske eliter har grundlæggende godtaget den galskab, der kaldes kønsideologi, som deres officielle politik uden at spørge befolkningen først.”

Sådan er det ikke i Ungarn. Her spørger regeringen befolkningen. Og den er også behjælpelig med at anvise et svar.

"Dumme" spørgsmål

Annoncen med den bekymrede mor bygger ovenpå andre annoncer, der omhyggeligt har forklaret ungarerne, at i lande som Sverige og Danmark foregår seksualundervisning ved, at suspekte personer besøger børnehaver og promoverer kønsskifteoperationer til 4-årige. Annoncen kører i sløjfe i de statslige og Fidesz-venlige medier.

"Så lavede vi også en annonce og sendte den til tv. Men de vil ikke vise den, selvom offentlige medier selvfølgelig objektivt skal dække begge synspunkter” fortæller Dávid Vig, direktør i Amnesty International Ungarn, som deltager i en stor kampagne, der skal få folk til at stemme ugyldigt ved folkeafstemningen.

Før regeringen begyndte sin skræmmekampagne, var der ingen, der troede på det. Den her trussel, om at LGBT-personer er ude efter vores bøn, er kunstigt skabt af regeringen.

Dávid Vig
Direktør, Amnesty International Ungarn

Selv har han kun været inviteret af en Fidesz-venlig tv-kanal én gang.

”Der var halvdelen af skærmen bag mig dækket af sådan nogle billeder her,” fortæller han og finder på sin telefon et par billeder af drag-queens, der sidder og læser højt for små børn i daginstitutioner. ”Billederne er ikke engang fra Ungarn. Men det er regeringen ligeglad med.”

Hvis man ikke ser tv, kan man se lignende annoncer på sociale medier, høre dem i radioen, se dem i aviser eller på et enormt antal reklameskilte langs vejene med en ung, smuk, kampberedt mor i hvidt tøj, der knuger sit lille, uskyldige, bedårende barn ind til sig. Teksten lyder: "Lad os beskytte vores børn."

”Ved du, hvor mange reklameskilte i hele landet, vi fik lov at købe til vores 'stem ugyldigt'-kampagne?” spørger Amnesty-direktøren over en kop te på en café i det centrale Budapest. Det regner. Hans sko er våde, men regnbuesokkerne ser tørre ud. På blazerjakken sidder et rødt badge med opfordringen om at stemme ugyldigt. ”64. Det var alt.”

Den politiske opposition, hvis leder har kaldt folkeafstemningsspørgsmålene ”dumme”, har samme problem. Selv hvis de havde haft flere midler, havde de ikke fået lov at opkøbe annonceplads hos de statslige eller private Fidesz-venlige medier. De få uafhængige medier har godt nok meget brug for annoncekronerne, men de, der læser de uafhængige medier, stemmer i forvejen på oppositionen, så det rykker ikke noget.

Hvilket "vi"?

Dávid Vig er netop vendt hjem til Budapest efter en ti dage lang tur, hvor han besøgte 20 byer i hele landet, talte med folk på gaden og delte brochurer ud om at stemme ugyldigt til folkeafstemningen.

”På turen mødte jeg folk, der tror på regeringens budskab. De sagde til mig, at de ikke vil have, at jeg kommer hen til deres skole og lærer deres børn at skifte køn. Før regeringen begyndte sin skræmmekampagne, var der ingen, der troede på det. Den her trussel, om at LGBT-personer er ude efter vores børn, er kunstigt skabt af regeringen.”

"Vores" børn forudsætter, at der er et "vi" i modsætning til "de andre". Men hvem, "vi" er, er ikke nærmere defineret. Er det de heteroseksuelle, gifte par? Nationen Ungarn? Eller er det ligesom under kommunismen, at børnene er en af statens værdier?

Otte ud af ti synes, den fortælling er noget vås, men den kan skræmme folk og mobilisere de konservative vælgere.

Dávid Vig
Direktør, Amnesty International Ungarn

Dávid Vig føler sig i hvert fald ikke inviteret ind i det ”vi”.

”Fidesz-tilhængere har flere gange angrebet mig for ikke at være ungarer. Ifølge dem er Fidesz nationen, fordi de beskytter nationens interesser mod virkelige eller indbildte fjender. Så hvis man ikke støtter Fidesz, tilhører man ikke nationen. Man er simpelthen ikke ungarer.”

Vi får øjenkontakt, en ikke-ungarer og en dansker, henover teen. Så siger han:

”En gammel reklame fra Ungarns turistbureau lyder: ’Ungarn. Du er nødt til at være her for at tro på det’, i betydningen: hvor fantastisk her er. Vi omskriver den ofte sådan her: ’Ungarn. You can’t make this shit up.’”

I Ungarn bliver LGBT-personer ikke sammenlignet med nazister eller kommunister som i Polen. Fortællingen lyder i stedet, at de er ekstreme liberale, at det er en udvikling, der kommer fra Vesten, og som er gået alt for langt, så man nu ser kønsforvirrede ekstremister på Netflix, i Coca-Cola-reklamer og alle vegne.

”Otte ud af ti synes, den fortælling er noget vås,” vurderer Vig. ”Men den kan skræmme folk og mobilisere de konservative vælgere. Målet med fortællingen er at vinde valg og at vise EU-Kommissionen, der har rejst en traktatkrænkelsessag mod Ungarn på grund af LGBT-lovgivningen, at det er noget, Viktor Orbán selv bestemmer, og at han har befolkningen bag sig. Effekten bliver tydeligst hos unge LGBT-personer.”

Der findes ikke databaser med tal, der viser betydningen af hadkampagnen mod LGBT-personer.

”Men en undersøgelse viser, at 82 procent af unge LGBT-studerende har oplevet chikane inden for de seneste 12 måneder. Undersøgelsen er fra 2019. Vi må formode, at tallet er højere nu, og at denne folkeafstemning vil gøre det endnu værre.”

Beskyttelse eller propaganda

Sommetider er den eneste seksualundervisning, ungarske skolebørn modtager, fra organisationer, der kommer på besøg på skolen. Det blev forbudt i sommeren 2021 i den lov, regeringen kalder ”Lov til beskyttelse af børn”.

Ngo'erne kalder den ”propaganda-loven”. Ifølge den er det forbudt at ”promovere” og portrættere homoseksualitet og kønsskifteoperationer i tv, film og på reklamer til børn under 18, og det er kun organisationer, udpeget af regeringen, der må komme ud i skolerne og give seksualundervisning.

”Jeg kan ikke vise dig parlamentet, for det er det mest LGBT-uvenlige sted i Ungarn.”

Viktoria Sulyok
Medlem, Getting to know LGBT people

Det sker bare ikke. Der er uenighed om, hvorvidt der vil kunne føres retssager mod skoler og lærere, der inviterer organisationer udefra til at give seksualundervisning. For en sikkerheds skyld undgår de det.

”På min tur rundt i landet var der en lærer, der fortalte mig, at han ikke længere tør vise eleverne det ikoniske billede af Gorbatjov, der giver den østtyske leder Erich Honecker det såkaldte dødskys før Murens fald. Måske ville det falde under loven for at 'promovere homoseksualitet'.”

Det har Viktoria Sulyok også mærket. Hun er aseksuel og aromantisk, altså en minoritet i LGBT-minoriteten, og forklarer, at hun sagtens kan nære varme og venskabelige følelser for andre mennesker, men ikke bliver forelsket, hverken i mænd eller kvinder.

Hun har lovet at vise Altingets udsendte LGBT-venlige steder i Budapest.

”Jeg kan ikke vise dig parlamentet,” begynder hun, ”for det er det mest LGBT-uvenlige sted i Ungarn.”

Det er der, propaganda-/børnebeskyttelsesloven fra sommeren 2021 blev vedtaget. Det er der, Fidesz med sit to tredjedels flertal lavede den niende forfatningsændring i december 2020, sådan at der nu står i den ungarske grundlov om familier, at ”moren skal være en kvinde og faren skal være en mand”.

Det er der, det er blevet vedtaget, at singler ikke må adoptere (da homoseksuelle ikke kan blive gift i Ungarn ved alle, at det mest er dem, loven skal ramme ud fra antagelsen, at de er pædofile), at man på officielle papirer kun kan anføre sit ”køn ved fødsel” og altså ikke, hvordan man eventuelt identificerer sig nu, og det er herfra, et enigt Fidesz anbefaler den ungarske befolkning at stemme fire gange 'nej!' ved folkeafstemningen i dag.

Læs også

På kant med loven

I stedet går vi forbi to lesbiske cafeer, der begge har måttet lukke, samt en bøsse-natklub, der fortsat har åbent. Det regner stadig. Viktoria peger ned på sin ene, meget pink, gummistøvle:

”Der er hul i den. Jeg har købt dem i Rusland. Det skulle jeg ikke have gjort.”

Hun er normalt ude på skoler og undervise 35-40 gange om året, fordi hun er del af organisationen 'Getting to know LGBT people'.

”Vi kommer jo ikke selv og bryder ind på skoler. Vi kommer kun, når vi bliver inviteret. Siden i sommer er 'Getting to know LGBT people' kun blevet inviteret to gange.”

De fleste kender en LGBT-person, og de ser jo ikke anderledes ud end andre ungarere.

Viktoria Sulyok
Medlem, Getting to know LGBT people

Mens vi går, begår Viktoria civil ulydighed ved at sætte et klistermærke, der opfordrer til at stemme ugyldigt ved folkeafstemningen, ovenpå en plakat med regeringens budskab om at stemme nej.

For et par dage siden fik millioner af ungarere en e-mail med den samme klare opfordring fra regeringen om at stemme nej. E-mailadresserne var blevet indsamlet, da folk registrerede sig for at få en corona-vaccine. At bruge dem til andet er på kant med databeskyttelseslovgivningen"

"Det undrer mig, at det er LGBT-personer og ikke romaer, regeringen har valgt at køre hadkampagne mod nu. Ungarerne er meget racistiske, så det ville ikke være så svært at oppiske had mod romaer. De fleste kender en LGBT-person, og de ser jo ikke anderledes ud end andre ungarere, siger hun{{video:ID}}{{video:ID}}.”

Går ikke en lys fremtid i møde

Udover folkeafstemningen skal ungarerne i dag sætte to krydser: et på en liste og et på en kandidat.

Viktoria Sulyok er ikke optimistisk. Hun er registreret i sin fødeby langt fra Budapest. Ved sidste valg stemte hun taktisk på en kandidat fra Jobbik. Hun brød sig ikke om det, men han var den kandidat, der havde størst chance for at slå Viktor Orbáns kandidat fra Fidesz.

Hun tror, Orbán vil vinde igen. Så bliver der mere af det samme, mere Rusland og mindre demokrati, fri presse og menneskerettigheder i Ungarn. Hun overvejer at forlade landet og følge efter mange af sine venner samt de læger, hun uddanner i dansk, så de kan få job på danske hospitaler.

”Jeg vil ikke rejse på grund af LGBT-folkeafstemningen, men på grund af det generelle politiske klima.”

Meningsmålingerne siger, at afstemningen vil blive erklæret ugyldig, ligesom den regeringen fik gennemført i 2016 om muslimsk indvandring. Mindst halvdelen af de ungarske stemmeberettigede skal aflevere en gyldig stemmeseddel, før afstemningen er gyldig. Det vil sige, at sofavælgere også vil gavne ngo'ernes sag og skade regeringens.

Men det er ikke det, menneskerettighedsorganisationen Helsinki Komiteen håber på, forklarer Zsolt Szekeres, der er jurist i afdelingen i Budapest.

”Vi opfordrer ikke folk til at blive hjemme,” siger Zsolt Szekeres. ”Vi opfordrer dem til at bruge deres demokratiske ret og stemme ugyldigt på spørgsmål, der er ugyldige. Folkeafstemninger er dyre og vigtige. De burde være forbeholdt vigtige emner, ikke emner, der ikke giver mening og bare pisker had op.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibe Termansen

Historiker, forfatter og journalist
cand.mag. (Københavns Uni. 2005)

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024