Novo Nordisk Fonden vil øge risikovilligheden i grøn forskning

Novo Nordisk Fonden håber på at støtte flere projekter, der skal sætte skub i den grønne omstilling. Fondens chef for bioteknologi mener, at det kræver frihed til nytænkning og villighed til at finansiere selv de mest risikable projekter.

Claus Felby, chef for bioteknologisk forskning i Novo Nordisk Fonden.<br>
Claus Felby, chef for bioteknologisk forskning i Novo Nordisk Fonden.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det nye sort i forskningen er missonsdrevet forskning. EU vil basere sit nye syvårige forskningsprogram på det. Den danske regerings forskningsstrategi udspecificerer fire grønne forskningsmissioner, som Innovationsfonden skal tage sig af. Pointen er, at der skal sættes en retning og mål op, så forskerne bidrager til at løse konkrete samfundsproblemer.

Det er ikke nyt, påpeger Claus Felby, chef for bioteknologisk forskning ved Novo Nordisk Fonden. Missonsdrevet forskning har sin historie tilbage til måneprogrammet, mener han:

"Det nye er, at man i forhold til tidligere nu ikke fokuserer på fakturaen, men på formålet. Det går i retning af noget, samfundet efterspørger. Fonden går i samme retning som staten, men den står ikke i stedet for. Fondens midler giver et ekstra skub, som kan understøtte og give endnu flere muligheder," siger han.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00