Nu kan borgere sende forslag direkte i Folketingssalen

BORGERFORSLAG: Onsdag gik portalen borgerforslag.dk i luften. Her kan alle borgere med 50.000 underskrifter i ryggen få et forslag til afstemning i Folketingssalen.

Går man med tanken om, at noget i samfundet er galt eller burde ændres, så kan man nu stille forslaget direkte i Folketinget.

Onsdag åbnede borgerforslag.dk, hvor stemmeberettigede borgere kan logge ind med NemID og cpr-nummer og oprette forslag til Folketinget.

Får forslaget 50.000 underskrifter, skal politikerne tage stilling til det i Folketingssalen.

”Det er en helt ny form for borgerinddragelse, som giver demokratiet et ekstra pift. Det bliver spændende at se, hvilke forslag bliver sendt ind, og hvilke der opnår mange støtter,” siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i en pressemeddelelse.

Forslaget blev først stillet i 2016, da regeringen kun bestod af Venstre.

Splittet regering
Venstre var imod forslaget dengang, og da Liberal Alliance og Konservative blev en del af VLAK-regeringen, blev uenigheden tydelig.

Det er udsædvanligt, at regeringspartier stemmer forskelligt, men Liberal Alliance og Konservative stod fast på at stemme for.

”De borgerdrevne forslag bygger på et flertal i Folketinget, der eksisterede inden regeringsdannelsen, og flertal før er flertal efter," skrev økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en mail til Altinget i oktober 2017.

Efterfølgende ændrede Venstre holdning og stemte for forslaget sammen med samtlige partier i Folketinget i december 2017.

Socialdemokratiet havde også været imod, men endte ligesom Venstre med at stemme for, og derfor åbnede hjemmesiden onsdag.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Politiken flytter fra Gæstgiveren på Folkemødet Politiken flytter fra Gæstgiveren på Folkemødet Næste artikel Stor fondsdonation: 94 millioner skal sikre danskere i bevægelse for livet Stor fondsdonation: 94 millioner skal sikre danskere i bevægelse for livet
Filosof i ny bog: Bureaukratiet er hemmeligheden bag den danske frivillighed

Filosof i ny bog: Bureaukratiet er hemmeligheden bag den danske frivillighed

CIVIL FOR DUMMIES: I ny bog afsøger filosof og idrætskonsulent Preben Astrup hemmeligheden bag den danske frivillighed. Og konkluderer, at noget så usexet som vores stærke bureaukratiske tradition er årsagen til, at næsten to millioner danskere er engageret i frivilligt arbejde. Altinget har mødt ham til en snak om perspektiverne.