Ny analyse: Staten får 41 øre, hver gang en fond deler en krone ud

AFLEDTE EFFEKTER: Fondene lægger flere penge i samfundskassen gennem deres uddelinger end hidtil antaget. Det viser en ny analyse fra revisionsfirmaet PwC. 

En stor del af fondenes støtte til for eksempel forskere som Simon Bekker-Jensen ender i statskassen i form af skat på løn samt moms og afgifter. 
En stor del af fondenes støtte til for eksempel forskere som Simon Bekker-Jensen ender i statskassen i form af skat på løn samt moms og afgifter. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

De danske fondes betydning for samfundsøkonomien er langt større end hidtil antaget. Ifølge en ny analyse fra revisionsfirmaet PwC ender 41 øre i stats- og kommunekassen, hver gang en fond udbetaler en krone til kultur, forskning, socialt arbejde eller lignende.

”Det siger sig selv, at fondene bidrager gennem deres uddelinger. Men det er ikke kun de glade modtagere, der får noget ud af det. Samfundet modtager samtidig penge gennem skatter og afgifter," siger Kim Füchsel, som er direktør og partner i PwC.

Professor: Vigtigt at opfatte fondene korrekt
De 41 øre pr. krone er mere end dobbelt så meget, som Finansministeriet hidtil har lagt til grund. Og det er en væsentlig forudsætning at få på plads, lyder det fra Steen Thomsen, professor ved CBS.

”Det er vigtigt at forstå sammenhængene, så fondene bliver opfattet korrekt – og ikke stedmoderligt – i skattesystemet og den økonomiske politik,” siger Steen Thomsen.

Skat af lønninger ender i statskassen
Det er de afledte effekter af fondenes uddelinger, der skæpper i de offentlige kasser. PwC har analyseret de støttekroner, to større erhvervsdrivende fonde har uddelt.

Og ikke mindst skattekronerne batter. 69 øre af hver uddelt krone bliver brugt på løn til for eksempel forskere, kunstnere eller ansatte i de sociale organisationer. Og modtagerne betaler skat af lønkronerne.

Hertil kommer moms og afgifter af de varer, modtagerne køber for deres løn.

Og så er der oven i det moms og afgifter af bevillingsmodtagernes indkøb – for eksempel laboratorieudstyr.

I alt ender 41 øre af hver uddelt krone altså i kassen hos stat eller kommuner. Og det betyder ifølge et konservativt estimat fra PwC, at fondene i 2016 gennem deres uddelinger lagde mere end fem milliarder kroner i de offentlige kasser.

PwC: Vores beregninger er repræsentative
Kim Füchsel indskyder et enkelt forbehold i revisionsselskabets beregninger: Da fondene er forskellige i størrelse, formål og måder at støtte på, kan der være små variationer i, hvor stor en andel af bevillingerne der går i de offentlige kasser. Men han mener, at de to fonde er repræsentative for de store fonde, der står for 70 procent af de samlede uddelinger. Og samtidig pointerer han, at det er begrænset, hvor store udsvingene kan være, da lønkroner udgør den overvejende del af fondenes støttebeløb.  

”Det er klart, at hvis man lavede beregningerne på nogle andre fonde, ville resultatet være anderledes. Men vores vurdering er, at vores bud er repræsentativt for fondene som helhed,” siger Kim Füchsel.  

Altinget har forsøgt at få en kommentar til beregningerne fra Skatteministeriet, men det er ikke lykkedes. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Thomsen

Novo Nordisk Fonden professor i erhvervsdrivende fonde, CBS
cand.polit. (Københavns Uni. 1987), ph.d. (Handelshøjskolen i København. 1992)









0:000:00