Ny stor fondsdonation sikrer opførelsen af vandkulturhus på Papirøen

FONDSDONATION: En donation på 300 millioner fra Nordea-fonden sikrer opførelsen af et nyt vandkulturhus på Papirøen. Donationen er den største enkeltstående donation fra Nordea-fonden siden 2007.

300 millioner.

Så mange penge har Nordea-fonden valgt at donere til Københavns Kommune, så det 5.000 kvadratmeter store vandkulturhus på den københavnske papirø nu kan blive til virkelighed. Milliondonationen sikrer den fulde finansiering af projektet.

Vandkulturhuset kommer til at bestå af både indendørs og udendørs badefaciliteter blandt andet med et havnebassin og faciliteter til det københavnske foreningsliv.

Vandkulturhuset på Papirøen er med til at sikre, at Papirøen fortsat bliver “et af Københavns folkelige samlingssteder,” siger Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen (S).

“Med Nordea-fondens støtte kan vi nu opføre Kengo Kuma & Cornelius Vöges enestående vandkulturhus, så Papirøen også fremover vil være et helt unikt og åbent sted for alle københavnere og byens gæster. Det, synes jeg, er fantastisk,” siger Frank Jensen.

Også kultur- og fritidsborgmester Nike Grünfeld (Å) er begejstret for nyheden om, at vandkulturhuset nu bliver en realitet.

“Med vandkulturhuset på Papirøen får københavnerne ikke alene flere muligheder for at svømme, såvel inde som ude, på en helt fantastisk lokation. Vandkulturhuset bliver med sin spektakulære arkitektur og placering ved havnen også et nyt kulturelt mødested, der henvender sig til alle københavnere fra morgenbaderen til skoleklassen og foreningerne. Der skal lyde en kæmpe tak til Nordea-fonden for den generøse donation,” siger Niko Grünfeld.

Største donation siden 2007
Det er det japanske arkitektteam Kengo Kuma & Associates, som sammen med Cornelius Vöge fra Danmark har tegnet det kommende vandkulturhus. De vandt arkitektkonkurrencen i 2017. En konkurrence Nordeafonden dengang støttede med 2,1 millioner.

Og nu har fonden altså valgt at donere 300 millioner til projektet, hvilket er den største enkeltstående donation fra fonden siden donationen til Tietgenkollegiet i 2007.

Nordea-fondens direktør, Henrik Lehmann Andersen, begrunder den store donation med, at placeringen på Københavns havnefront “kalder på en arkitekturløsning i verdensklasse”.

“Vandkulturhuset har potentialet til at blive et nyt vartegn for Danmark. Det nytænkende er, at arkitekturen kombinerer indendørs og udendørs brug af vand midt i en millionby,” lyder begrundelsen fra Nordea-fondens direktør.

Vandkulturhuset skal efter planen stå klart i slutningen af 2021, hvor også resten af Papirøen ventes at stå klar.

Vandkulturhusets realisering fejres 20. juni 2018, hvor arkitektholdet Kengo Kuma kommer til Danmark og afholder en forelæsning for studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Forrige artikel Frivilligrådet roser nyt udspil til ændring af statslig støttestruktur Frivilligrådet roser nyt udspil til ændring af statslig støttestruktur Næste artikel Her er den nye formand for Danmarks største ngo Her er den nye formand for Danmarks største ngo