Ny WWF-chef: Vi kan samarbejde med alle

JOBSKIFTE: Bo Øksnebjerg er ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. Han er ivrig fuglekigger, mangeårig marketingschef og uddannet biolog. Og så har han studeret sneleoparder i Himalaya.

Bo Øksnebjerg tiltræder 1. marts som ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Bo Øksnebjerg tiltræder 1. marts som ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Daniel Bue Lauritzen

”Det var virkelig surrealistisk, for vi havde uden held brugt mange måneder i felten som unge. Vi vidste, at sneleoparderne var rundt om os. Vi kunne bare ikke få dem at se. Og så lå der pludselig en stor han og kiggede på os i tyve minutter,” siger Bo Øksnebjerg, der i onsdags tiltrådte som ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Han fortæller om sit første møde med den vilde sneleopard. Det skete i et naturreservat på den indiske side af Himalaya-bjergene, hvor det lykkedes at opstøve det sjældne kattedyr. Det var hans anden rejse i bjergene og også hans andet forsøg på at møde leoparden. Det første skete næsten tyve år forinden, hvor WWF Verdensnaturfonden sendte den unge biologistuderende til en lukket nationalpark i Nepal.

Onsdag ansætter de ham som generalsekretær, og det er en glad Bo Øksnebjerg, der tiltræder stillingen.

”Det er en drengedrøm. Jeg får både lov til at arbejde med naturbevarelse og med kommunikation, som jeg har beskæftiget mig professionelt med de sidste tyve år,” siger Bo Øksnebjerg, der kommer fra en stilling som administrerende direktør i Hill+Knowlton Strategies i Danmark.

Bo Øksnebjerg er 48 år. Han er gift og har to voksne børn. Han er uddannet biolog, men har i størstedelen af sit arbejdsliv arbejdet indenfor marketing og kommunikation. Han overtager stillingen i WWF Verdensnaturfonden efter Peter Bonne Eriksen, der har haft jobbet siden foreningens brud med tidligere generalsekretær Gitte Seeberg.

Den nye generalsekretærs fascination af naturen begyndte i en tidlig alder. Gåture i skoven vækkede først interessen, men det var dyreprogrammer med den afdøde Jacques Cousteau, der gav ham passion for de arter, der også fylder mest i WWF Verdensnaturfonden – de store pattedyr.

”Vi sad hver søndag og så på de her fantastiske dyr under vandet. Og Verdensnaturfonden har jo de store arters biodiversitet øverst på agendaen. Derfor har mit hjerte også hele tiden ligget hos Verdensnaturfonden,” siger Bo Øksnebjerg.

Internationalt samarbejde
Som leder i WWF Verdensnaturfonden slår Bo Øksnebjerg det fast, at man skal forsøge at redde al biodiversitet. Alligevel skinner kærligheden til de store arter igennem, når han skal sætte ord på WWF Verdensnaturfondens vigtigste arbejdsområder.

”Danmark er jo lidt speciel, fordi vi allerede har mistet meget af vores biodiversitet. Der er næsten ingen store pattedyr tilbage i Danmark længere, selvom vi for mange år siden både havde frie ulve, elge og bjørne,” siger han og fortsætter:

”Hvis vi vil redde natur, kan vi gøre noget i Danmark. Men der er steder ude i verden, hvor der virkelig er brug for hjælp, inden det er for sent."

Og den opgave skal klares gennem internationalt samarbejde. Det har i et stykke tid været WWF Verdensnaturfondens strategi, og den tanke kan Bo Øksnebjerg tilslutte sig. Han fremhæver foreningens relation til afdelingerne i Rusland, Canada og Norge, som et godt eksempel på det internationale samarbejde.

”Den nye strategi i Verdensnaturfonden handler helt grundlæggende om, at de udfordringer, naturen og miljøet står over for, bliver mere globale. Derfor er vi nødt til at lave nogle netværk, sådan at alle dem, der arbejder med for eksempel Arktis, koordinerer deres indsats.”

Samarbejder med næsten alle
Men det er ikke kun internt i Verdensnaturfonden, at der skal samarbejdes mere. Det skal man også med det private erhvervsliv, hvor der ifølge Bo Øksnebjerg er særligt store resultater at hente.

”Vi har jo den filosofi i WWF, at man skal skabe forandringer sammen. Vi vil gerne være den positive kraft, som får tingene til at ske. Derfor går vi i dialog med alle, der er interesserede i at gøre noget for naturen,” siger han og fortsætter:

”Der kom for nylig en rapport, der viste, at 70 procent af al biodiversitetstab er relateret til fødevareproduktion, fordi man afskover store områder og presser ressourcerne i havet til det yderste. Hvis ikke man er i dialog med de virksomheder, bliver det selvfølgelig svært at gøre noget ved det. Men der er selvfølgelig nogle typer virksomheder, vi ikke vil samarbejde med. Det kunne være våbenindustrien.”

Da WWF Verdensnaturfonden i januar kunne præsentere Bo Øksnebjerg som ny generalsekretær, fokuserede den derfor også på hans karriere i det private erhvervsliv. Den erfaring skal han bruge til at indlede nye partnerskaber. 

”Jeg har en god forståelse for de vilkår, virksomhederne arbejder under, og hvor deres fokusområder og interesser er. Det kan godt gøre det lettere at finde løsninger,” siger han.

Bo Øksnebjerg er fra 1. marts 2017 ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, der på verdensplan har godt fem millioner støttende medlemmer.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Øksnebjerg

Generalsekretær, WWF
biolog (Københavns Uni. 1997)

0:000:00