Nye tal: Foreninger tør ikke bide hånden, der fodrer dem

FRYGTKULTUR: Nye tal fra Frivilligrapporten viser, at foreninger afviger fra at blande sig i debatten af frygt for at miste statslige tilskud. Mads Roke Clausen advarer imod, at Danmark følger international trend mod øget selvcensur, mens professor Anker Brink Lund mener, at det er en tendens, som vi har kendt siden 90’erne.

Hjemløse fremhæves af Mads Roke Clausen som eksempel på en debat, som også får foreninger som We Shelter og Hus Forbi på banen med stærke holdninger. 
Hjemløse fremhæves af Mads Roke Clausen som eksempel på en debat, som også får foreninger som We Shelter og Hus Forbi på banen med stærke holdninger. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

Jeg er glad for at se, at der er foreninger, som ikke frygter at tale lovgiverne direkte imod. Men det skal selvfølgelig være reglen og ikke undtagelsen. Og det er noget, som jeg nu vil drøfte med Mai Mercado.

Mads Roke Clausen
Formand, Frivilligrådet

Det er først, når rapporten har stillet de samme spørgsmål over længere tid, at det bliver muligt at spore en eventuel udvikling. Og her bliver det rigtig interessant at se, hvorvidt udviklingen går i samme retning som i udlandet. Vi hører heldigvis stadigvæk kritiske røster i dansk foreningsliv, mens den civile selvcensur efterhånden er øredøvende i lande som Ungarn, Polen og Storbritannien.

Anker Brink Lund
Professor, CBS
Fakta
Om Frivilligrapporten:

Siden 2010 har Frivilligrapporten løbende monitoreret frivilligheden med særligt fokus på velfærdsområdet, dvs. social- og sundhedsområdet samt det humanitære og almennyttige arbejde.

Frivilligrapporten består af en befolkningsundersøgelse, en foreningsundersøgelse og en kommuneundersøgelse.

Center for Frivilligt Socialt Arbejde udgiver løbende tendensanalyser på baggrund af disse tre undersøgelser.

Frivilligrapporten er finansieret af Frivilligpakken under Børne- og Socialministeriet.
 

Et udsnit af de danske foreninger afviger fra at blande sig i debatten af frygt for at miste statslige tilskud.

Det viser den nyeste udgave af Frivilligrapporten, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA) tirsdag sender på gaden.

Det er første gang, at CFSA spørger direkte ind til foreningernes villighed til at bidrage til den offentlige debat. Og tallene viser, at civilsamfundets fortalerrolle, som rapporten døber bemeldte problemstilling, er under pres.









0:000:00