Nyt naturlaboratorium skal opgøre naturens effekt på udsatte unge

UDE I SKOVEN: Udsatte unge bliver bedre til at mestre deres liv, når de kommer ud i det grønne. Det viser erfaringer, Bikubenfonden har indsamlet. Nu sætter fonden 15 millioner kroner af til et naturlaboratorium, der skal dokumentere naturens værdi i det sociale arbejde.

I 2017 var Kronprins Frederik i Svanninge Bjerge sammen med Red Barnet og en gruppe børn. Nu skal et nyt laboratorium gøre den sociale naturværdi op. 
I 2017 var Kronprins Frederik i Svanninge Bjerge sammen med Red Barnet og en gruppe børn. Nu skal et nyt laboratorium gøre den sociale naturværdi op. Foto: Louise Dyring Mbae/Red Barnet/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Grønt er godt for øjnene, siger det gamle ord. Og det er ikke kun synet, der har gavn af en tur ud i det fri. Udsatte unge kan potentielt få kompetencer, der gør dem bedre til at mestre deres liv gennem aktiviteter i naturen.

De erfaringer har Bikubenfonden draget, efter at fonden i 2006 erhvervede det kuperede landskab i Svanninge Bjerge på Sydfyn og begyndte at arrangere ture og længerevarende ophold i naturen for udsatte unge. Nu skal erfaringerne videreudvikles og omsættes til empirisk viden. Og hvis resultaterne er gode, skal de bredes ud til hele landet.

”Det kan have positive effekter for unge med problemer at komme ud og opleve naturen. Og vi har en rapport, der viser, at naturforløb kan være et interessant supplement til den traditionelle indsats over for udsatte unge. Det vil vi gerne have undersøgt lidt nærmere,” siger Søren Kaare-Andersen, direktør i Bikubenfonden.

Samarbejde med Københavns Universitet
Fonden har derfor bevilget 15 millioner kroner til et naturlaboratorium – 'Natur til et godt liv-laboratoriet' – der over de kommende tre år skal undersøge, hvordan natursociale forløb kan give udsatte unge værdi i hverdagen.

Det nye laboratorium drives i samarbejde med Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling ved Københavns Universitet. Fokus vil både være på at indsamle viden og udvikle aktiviteter, der kan give de unge redskaber til at klare de udfordringer, de møder i hverdagen.

”Vi håber at se, hvordan man kan bringe de mestringsoplevelser, de unge kan få i naturen, til at være en mestringsstyrke i deres hverdag,” siger Poul Hjulmann Seidler, som er specialkonsulent ved videncentret.

Bikubenfonden lægger op til et bredt samarbejde om aktiviteterne i naturlaboratoriet og håber på at tiltrække andre partnere – for eksempel kommuner og botilbud.

”Det er vigtigt at få kommuner, behandlingstilbud og andre med i samarbejdet. For hvis vi kan skabe de positive resultater, som vi forventer, er det centralt at få udbredt resultaterne til kommuner over det ganske land,” siger fondens direktør, Søren Kaare-Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Kaare-Andersen

Adm. direktør, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00