Og hvor gammel er Bjarne Hastrup så i virkeligheden?

ALDERSTEST: Han har været direktør for Ældre Sagen i en lille menneskealder. Og nu fylder han 70. Men hvad er Bjarne Hastrups mentale alder? Altinget testede ham med otte spørgsmål og fik svar på tiltale – og overraskende detaljer med i købet.

Bjarne Hastrup stiftede Ældre Sagen i 1986. Nu – et år før foreningens 30-års fødselsdag – kan han fejre, at han selv er blevet 70. 
Bjarne Hastrup stiftede Ældre Sagen i 1986. Nu – et år før foreningens 30-års fødselsdag – kan han fejre, at han selv er blevet 70. Foto: Jeanne Kornum/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

1: Hvor får du primært dine nyheder fra?
1. TV
2. P1 og Radioavisen
3. Min morgenavis
4. Twitter og andre webplatforme

Jeg får det fra P1, og så får jeg det fra Financial Times. Og så henter jeg det i internationale medier. Twitter får jeg også, og det er typisk nyheder, der er relateret til Ældre Sagen. Her får vi fat på opinionsdannerne. Det er også vigtigt for mig at være på Instagram, for mit barnebarn, Emma på 10 år, sender mig billeder. Og nogle gange på Snapchat. Og hvis jeg ikke er hurtig, så får jeg ikke set det. Og så får jeg sgu ballade bagefter.

Du nævnte, at du udover P1 får dine nyheder fra Financial Times og andre internationale medier. Hvorfor der?

Fordi ugen efter, 14 dage efter, breder det sig til Danmark. Jeg vil se ind i fremtiden hele tiden, og jeg vil gerne se den teknologi, der udvikler sig i USA, Frankrig, andre steder. I England har David Cameron for eksempel gennemført en demensstrategi. Han har ansat en demensdirektør, som har til opgave at gennemføre en omfattende demensstrategi i hele det engelske samfund. Og han finder så ud af, at han har et problem: Diagnoserne kommer for sent. Der er for lidt behandling og pleje. Det ser jeg i de engelske aviser, og så går vi til statsministeren og socialministeren og tager det emne op.

2: En amerikansk rapper meddelte i slutningen af august, at han ville stille op som USA's præsident i 2020. Hvem var det?
1. Eminem
2. 50 Cent
3. Kanye West
4. Nicky Minaj

Kanye West. Det ved jeg fra mit barnebarn, William på 14, fordi han synes, det er skægt at sige sådan noget til mig. Han spurgte mig en dag om præsidentvalget, og så forklarede jeg ham det hele, og så sagde han: 'Nej, nej, nej, Morfar: Det er Kanye West, der vinder, fordi han vil have alle børnene med sig, og vi siger det til vores forældre.'

Så du går altså ikke og hører amerikansk hiphop?

Nej, jeg kan godt lide klassisk, men jeg kan også godt lide moderne musik. Klassisk musik har gjort stort indtryk på mig fra min barndom, fordi min far og mine ældste søskende gav mig LP-plader med klassisk musik. Forestil dig, vi var fem børn, der boede hjemme i en gammel villa ude i Ryvangen. Jeg boede oppe under taget, hvor jeg selv havde indrettet et værelse, og der satte jeg måske Chopin på. Så gik jeg nedenunder, hvor mine to søstre, Ulla og Bodil, satte popplader på. Og så gik jeg ned i stuen, hvor min far sad og lyttede til Sousas marcher (John Philip Sousa, red.), fordi han fejrede slaget ved Gettysburg. Til sidst gik jeg ud til min storesøster Gudrun, som spillede Miles Davis-plader ude i vinterhaven, som var iskold, men der havde hun slået sig ned. Så jeg fik alle musiktyper og kan faktisk lide alt.

3: Hvor høj er den offentlige børne- og ungeydelse til forældre med et barn på tre år?
1. 2.223 kroner i kvartalet?
2. 2.769 kroner i kvartalet?
3. 3.519 kroner i kvartalet?
4. 4.443 kroner i kvartalet?

Så er du oppe på den næstsidste.

Det ville det være, hvis det var børn under tre år.

Okay, den glippede lige for mig. Shit, jeg hader at tabe.

(Her må Altinget – efter at have lavet en Detektor på sig selv – krybe til korset og indrømme, at svaret faktisk var korrekt. Shit, vi hader at tabe!)

4: Hvad gør du, når du har lyst til at hygge dig med en god film?
1. Går i biografen
2. Ser Barnaby på DR
3. Finder en action-thriller på en af betalingskanalerne
4. Ingen af delene. Jeg ser en serie på Netflix

Jeg går typisk ind på Netflix, for der kan du se alt, eller jeg sætter mig i biografen. For det er simpelthen sådan en dejlig oplevelse. Senest så jeg filmen om 9. april. Og det skal være i biografen. Den er dybt bevægende. Ellers kan jeg godt lide at se krimier på Netflix, for min ældste datter, Julie Hastrup, er krimiforfatter. Og så bliver jeg nødt til at følge med i det.

Er det derfor, du godt kan lide at se krimier, eller er det, fordi du godt kan lide den der krimistemning?

Begge dele. Jeg kan godt lide at se krimier. Jeg kan godt lide at se kvalitetsfilm.

5: Hvilken komiker kan du bedst lide?
1. Dirch Passer
2. Flemming Jensen
3. Casper Christensen
4. Jan Gintberg
5. Christian Fuhlendorff

Jan Gintberg. Han har en vidunderlig, crazy humor. Og han kan være sjov på en blød, social måde, så han ikke hænger folk for meget ud, men får fremstillet nogle ting. Han får folk med og får dem til at grine af deres egne særheder. Det er en sød måde at gøre det på. Det kan jeg godt lide.
Han har interviewet mig to gange. Og der tænkte jeg: 'Bjarne, du gør det ikke. Du bliver fuldstændig til grin.' Og ved du hvad: Det blev jeg ikke!

6: Hvilken restaurant foretrækker du, når du skal ud at spise en god middag?
1. Gorilla i Kødbyen
2. Grøften i Tivoli
3. Lê Lê på Vesterbrogade
4. Jensens Bøfhus
5. Le Sommelier i Bredgade
6. Jeg vil hellere spise en god middag hjemme

Jeg vil hellere på en sushi-restaurant. For det første fordi jeg synes, det er meget elegant og appetitligt. Og så er det ordentligt slankende. Jeg går meget til fitness, og så er det eddermame dumt at gå ud og købe sig en bøf med pomfrit på. Det er jeg kommet helt væk fra.
Jeg har den grundlæggende holdning, at når folk stiller noget foran mig, som jeg ikke kender, så spørger jeg, hvad det er. Og så spiser jeg det. Og så får jeg nogle nye spiseoplevelser. Det er også noget, jeg har lært hjemmefra. Der kom også meget mærkeligt mad på bordet, når vi selv skulle lave maden.

7: Hvordan køber du dit tøj?
1. Det klarer min kone for mig
2. Jeg køber det på nettet
3. Jeg går i en tøjbutik og får hjælp fra ekspedienten
4. Jeg finder noget, når jeg alligevel er ude at handle i Føtex

Mit tøj; det diskuterer jeg med min hustru, og hun diskuterer sit tøj med mig. Dels vil hun godt have, at jeg ser ordentlig og præsentabel ud. Det kan jo ikke nytte, at en direktør for Ældre Sagen går og ser mærkelig ud. Så jeg går i en tøjbutik med hende, og hun går ind med mig.

Så du går i fysiske butikker?

Ja, men jeg kan også godt købe standardvarer på nettet. Det er så nemt, og så får man lige pludselig en pakke med skjorter.

8: Hvordan kan du bedst lide at holde ferie?
1. Jeg tager på campingplads
2. Jeg tager en charterferie sydpå
3. Jeg tager på kulturrejse til en europæisk hovedstad
4. Jeg bytter hjem med nogen, der har et lækkert hjem et spændende sted
5. Jeg tager på bridgehøjskole
6. Jeg tager på eventyrrejse til en oversøisk destination

Jeg holder stort set ikke ferie. Jeg tager afsted til et refugium. Her i sommer tog jeg til et kloster, der hedder San Cataldo, nede i Syditalien. Der tilbragte jeg 14 dage i selskab med 12 kasser med ringbind og skrev en ny bog. Jeg har skrevet 16 bøger, og nu er jeg i gang med nummer 17. Jeg kan godt lide kombinationen af ferie og arbejde.

Kan du lade op på den måde?

Jeg lader fint op, for jeg lærer en masse nye ting. Jeg læser og læser og gransker og gransker, og så begynder jeg at skrive noget. Og det bliver afsættet til min nye viden og min efteruddannelse til det næste år. Jeg var sammen med musikere, forfattere, forskere, skuespillere, kunstmalere. Og dem spiser du morgenmad, frokost og aftensmad med og får en fantastisk dialog om andre ting end det, du går og beskæftiger dig med til hverdag.

BEDØMMELSE
1: P1 og udenlandske aviser trækker alderen grundigt i vejret. Men Twitter trækker lidt i den modsatte retning.
2: Respekt! Godt nok kom svaret frem med hjælp fra barnebarnet. Men det er jo ingen skam at lære af ungdommen.
3: Okay, Bjarne du har stadig styr på økonomien for børnefamilier. Modsat Altinget.
4: Netflix, alligevel? Den havde vi ikke set komme.
5: Jan Gintberg er jo ikke ligefrem nogen årsunge, men han er dog stadig i live. Så okay.
6: Rå fisk før stegte kreaturer. Den trækker alderen nedad.
7: Tøjshopping med hustruen kombineret med indkøb på nettet. Total 2015!
8: Refugium? I et syditaliensk kloster? I selskab med 12 ringbind? Arh, Bjarne, den er sgu støvet.
Samlet Restulat: Bjarne, nu må du holde op med at lyve dig ældre, end du er. Det er på tide, at du får indgået et forlig mellem din dåbsattest og din mentalitet. Vi foreslår et kompromis omkring de 58 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00