Debat

Oplysningsforbund: Bedre faciliteter skal skabe et forstærket og mere tilgængeligt foreningsliv for alle

Det er afgørende, at kommunerne stiller ordentlige og passende faciliteter til rådighed, hvis foreningslivet skal bidrage til at skabe et engageret medborgerskab. Det mener Karen Maigaard, formand for oplysningsforbundet Fora.

Aftenskoler og oplysningsaktiviteter finder ofte sted i klasselokaler på folkeskoler, men inden for idrætsområdet ville man ikke have håndboldtræning på fodboldbanen. Foreningslivet har brug for bedre lokaler, der samtidig passer til deres formål. Det mener Karen Maigaard.
Aftenskoler og oplysningsaktiviteter finder ofte sted i klasselokaler på folkeskoler, men inden for idrætsområdet ville man ikke have håndboldtræning på fodboldbanen. Foreningslivet har brug for bedre lokaler, der samtidig passer til deres formål. Det mener Karen Maigaard.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Karen Maigaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Aftenskoler har længe måtte leve med dårlige og sølle lokaler rundt om på landets folkeskoler. Der er stort behov for flere, bedre, velegnede og moderne lokaler til aftenskolernes mangeartede aktiviteter og nye målgrupper. Løsningerne skal findes, hvis folkeoplysningen fortsat skal udfylde sin opgave i det moderne samfund.

Folkeoplysning og foreningsliv er grundingredienser i det danske demokrati. De sikrer samfundet et engageret medborgerskab på tværs af generationer, land og by. Aftenskolerne er rammen om fællesskaber, øger den enkeltes livs- og virkelyst gennem hele livet.

Folkeoplysning er en del af den danske tradition

Vi har en lang tradition og velforankret kultur for folkeoplysning og foreningsliv i Danmark.

De steder, hvor man faktisk har lokaler, er der i øvrigt et større behov for modernisering, så faciliteterne svarer til formålet og tilvejebringer en bredere adgang og tilgængelighed.

Karen Maigaard
Formand, Fora

Men som enhver sektor i samfundet, der skal følge med tiden, skal aftenskolerne have passende vilkår og tidssvarende rammer at udfolde sig i.

Der er nok at tage fat på. For der er mange ting, der behøver forbedring. Nævnt i flæng: de rigide krav til benyttelse af tilskud, de historisk høje priser for deltagerne, den manglende tilgængelighed for deltagere og kursister med handicap, de urimelige gebyrer, der pålægges selv den mindste væveforening, når staten vil bekæmpe bankernes hvidvaskeri. Jeg kan blive ved.

Men selvom listen over ting, der tåler et eftersyn, er lang, skal jeg skal her kort opholde mig ved et enkelt, vigtigt hjørne: nemlig noget så essentielt som behovet for lokaler målrettet aftenskolerne.

Faciliteter der svarer til formålet

Mange steder hører jeg fra foreninger og aftenskoler, at de bøvler med at finde lokaler, der egner sig til deres formål.

Det er egentligt påfaldende, når man tænker over det, at oplysningsaktiviteter og aftenskoler med vidt forskellige aktiviteter ofte anvises til for eksempel klasseværelser på folkeskoler. På idrætsområdet ville det være utænkeligt at placere håndboldtræningen på en fodboldbane.

Tiden er inde til en modernisering og udbygning af infrastrukturen i forenings- og folkeoplysningslandskabet.

Karen Maigaard
Formand, Fora

Men sådan forholder det sig faktisk ofte hos aftenskolerne. De steder, hvor man faktisk har lokaler, er der i øvrigt et større behov for modernisering, så faciliteterne svarer til formålet og tilvejebringer en bredere adgang og tilgængelighed.

Der findes kommuner, hvorfra vi hører om gode samarbejder om lokaleudfordringerne. Det gælder for eksempel i Lejre og Gribskov, hvor foreningerne gennem dialog og samarbejde med deres kommune er nået frem til mindelige og gode løsninger.

Jeg peger på to, men der er ganske givet flere kommuner, hvor man kan hente inspiration til samarbejde mellem kommune og forening om bedre lokaler.

Stem på dem, der prioriterer folkeoplysningen

Tiden er inde til en modernisering og udbygning af infrastrukturen i forenings- og folkeoplysningslandskabet. Det er forudsætningen for, at vi får et foreningsliv, der kommer samfundet til gavn og tjener hver enkelt af os på lige vilkår.

Der bør være kommunalvalgskandidater i alle kommuner, der finder det vigtigt at vedligeholde deltagelse og adgang til folkeoplysningen og foreningslivet.

Min opfordring er: Stem på dem, fordi opprioritering af lokalerne til voksenundervisning, tilpasset de mange varierede aktiviteter, trænger sig på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00