Partier åbner for gratis fondsstiftelse

FONDE: Flere partier vil gøre det gratis at lægge et firma i en fond, hvis fonden til gengæld uddeler almennyttige midler. Det kan holde flere virksomheder på danske hænder, siger DF.

Virksomheder, som gratis bliver til fonde, men så til gengæld uddeler almennyttige midler.

Det er en interessant ide.

Det mener flere partier i alt fald, efter professor Anker Brink Lund fra CBS tidligere på måneden luftede forslaget, som skal sikre landet flere erhvervsdrivende fonde.  

Socialdemokratiet bakkede allerede ved den lejlighed op om ideen.

I denne uge melder Alternativet sig i koret, mens blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, tilsvarende kan se meningen med forslaget.

”Vi vil gerne se på det, da fondsomdannelser kan give en sikkerhed for, at virksomhederne ikke bare sådan kan sælges til udlandet,” siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Han er positivt stemt, da det ifølge Dansk Folkeparti vil give ”færre incitamenter til at sælge familieejede, danske virksomheder til udenlandske aktører”.

Socialdemokratiet foreslår i samme stil, at en afgiftsfritagelse skal følges af et krav om, at en del af virksomhedens aktiviteter forbliver i Danmark.

”En nettogevinst på sigt”
Anker Brink Lunds forslag kommer i forlængelse af, at regeringen vil fjerne afgifter ved overdragelse af virksomheder til arvinger og til fonde.

Afgiften skal sænkes fra 15 procent til 5 procent i 2020, hvorefter den senest i 2025 skal bortfalde helt.

Anker Brink Lund mener dog, at regeringen bør adskille overdragelse til arvinger og overdragelse til fonde og gøre det gratis at lægge virksomheder ind i fonde allerede nu.

Den afgiftsfri manøvre skal så til gengæld følges af et krav om, at fonden skal ”foretage almennyttige uddelinger til samfundet”, som CBS-professoren formulerer det.

Det vil ifølge formanden for Lundbeckfonden og Tryghedsgruppen, Jørgen Huno Rasmussen, på sigt give samfundet en nettogevinst.

”I stedet for at opkræve noget skat her og nu – som vil gøre, at der ikke bliver etableret nogen fonde – så vil man få en konstant, årlig, evig indtægt til samfundet i form af de donationer, som fondene vil give,” sagde han tidligere på måneden.

Alternativet og DF: Brede uddelinger
Den tilgang deles af Alternativets erhvervsordfører, René Gade, som samtidig fastslår, at partiet er stor modstander af helt at fjerne afgifter ved generationsskifte.

”Muligheden for omkostningsfrit at overføre sin virksomhed til en fond er derimod særdeles interessant for samfundet på både kort og langt sigt,” siger René Gade.  

Det er dog ­– både for René Gade og Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby – afgørende, at kravene om uddelinger til almennyttige formål bliver klare og tydelige.

”Vi skal være sikre på, at fondens udlodninger bliver bredt funderede,” siger Hans Kristian Skibby og fortsætter:

”Hvis man får meget smalle uddelinger, så kan man frygte, at det vil blive omgået skatteteknisk og eksempelvis målrettes smalle områder, som ligger ejerkredsen nær.”

Enhedslisten: Ikke flere rabatter til fondene
Hos Enhedslisten forstår skatteordfører Rune Lund godt argumenterne om fordelene ved erhvervsdrivende fonde.

”Jeg er enig i, at erhvervsdrivende fonde er en måde at beholde virksomheder på danske hænder. På den måde kan de være et godt værktøj,” siger han.

Problemet er ifølge Rune Lund blot, at fondene er blevet ”en skattefidus”.

”Vi synes overordnet set, at fondene har for mange skattefordele i dag. De får samlet store formuer sammen på grund af gunstige skattefordele, og der bliver ikke delt lige så mange penge ud, som de får samlet sammen,” siger han.

Står det til Rune Lund og Enhedslisten, skal politikerne derfor lukke skattehuller i stedet for at åbne nye muligheder.

”Fondene har mange penge i dag, men udbetaler ikke de penge, de burde. De bruger i stedet fondskonstruktionerne til at spare penge i skat. Det hul skal lukkes. Det gøres ikke ved at give endnu en skattefordel,” siger han.

Forrige artikel Sociale indsatser kan være en god forretning Sociale indsatser kan være en god forretning Næste artikel Danskerne: Frivillige vil løse flere velfærdsopgaver i fremtiden Danskerne: Frivillige vil løse flere velfærdsopgaver i fremtiden