Regeringen trækker moms-forslag: Dropper rundbarbering af foreningslivet

TILBAGETOG: Skatteminister Karsten Lauritzen dropper planer om at skære godt 90 millioner i støtten til foreningslivet. Nu mangler man finansiering til en ny kontrolinstans i Skat.

Efter massivt pres dropper regeringen nu planerne om at spare godt 90 millioner kroner på støtten til foreningsdanmark.

”Der har været massiv kritik af forslaget om at spare på momskompensationen, og den kritik har vi lyttet til. Derfor har vi taget besparelsesforslaget af bordet, sådan at ordningen fortsætter,” siger Karsten Lauritzen (V) i et skriftligt svar til Altinget.

Regeringen præsenterede planerne om at fjerne foreningers delvise momsrefusion i slutningen af august.

Siden har forslaget mødt hård kritik fra et samlet civilsamfund og oppositionen. Internt i Venstre har sagen også skabt uro, og de seneste par uger har flere markante V-profiler luftet deres kritik offentligt.

Partiets socialordfører, Carl Holst, har været blandt de argeste modstandere af at fjerne foreningsdanmarks momsstøtte. Derfor glæder han sig over beslutningen om at tage forslaget af bordet.

"Jeg er enig med skatteministeren i, at det er den rigtige beslutning at trække forslaget," siger Carl Holst.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, meddelte i sidste uge, at man ikke havde tænkt sig at stemme for regeringens forslag. Derfor er han også tilfreds med, at foreningerne slipper for at blive ramt af sparekniven.

"Det er godt, at regeringen har lyttet til kritikken. For vi synes ikke, at der er nogen grund til at spare penge på foreninger, som udfører en social indsats, der sjældent bliver løftet af den offentlige sektor," siger Dennis Flydtkjær.

Hos Socialdemokratiet fryder man sig over, at regeringen endnu engang har fået Folketinget imod sig.

"Det er fornuftigt, at skatteministeren har droppet den helt urimelige besparelse på foreningslivet. Og så er det glædeligt, at regeringen endnu en gang har fået et flertal imod sig, som forhindrer den i at komme igennem med sine besparelser," siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

Stor lettelse
I frivilligdanmark har man svært ved at få armene ned over, at regeringen er vendt på en tallerken.

"Gud, hvor er jeg glad," udbryder Frivilligrådets formand, Vibe Klarup, da hun bliver foreholdt oplysningen af Altinget.

"Jeg har talt med så mange foreninger den sidste måned, der har været utrolig bekymrede. Det er så dejligt, at de nu bare kan holde fokus på at fortsætte deres gode arbejde," fortsætter hun.

Indsamlingsorganisationernes brancheforening Isobro har også været markante i kritikken af regeringens forslag. Og generelsekretær Robert Hinnerskov ser den seneste udvikling som et tegn på, at demokratiet fungerer.

"Jeg har svært ved at sætte ord på min lettelse. Det er dejligt, at et finanslovforslag ikke er hugget i sten; at regeringen faktisk lytter, når de bliver mødt af sagligt funderet kritik," siger han.

Ikke begravet for evigt
Var regeringen kommet igennem med sit forslag på at sløjfe foreningers momskompensation, kunne man have hentet 160 millioner kroner. De 67 millioner skulle ifølge planen være gået til en pulje målrettet foreninger.

Provenuet på godt 90 millioner kroner skulle have finansieret en kontrolinstans i Skat. Men både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er klar til at hjælpe regeringen med at finde en alternativ finansiering.

"Vi skal finde en løsning. Det er vigtigt at forbedre Skats kontroller," siger Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær og bakkes op af Benny Engelbrecht:

"Jeg har ikke hørt, at det her skulle betyde, at man nu dropper kontrolinstansen. Det ville være rigtig ærgerligt, og vi står klar til at finde en løsning," siger han.

Den løsning bliver ikke en afskaffelse af foreningers momskompensationsordning. Alligevel holder skatteminister Karsten Lauritzen en dør på klem for, at ordningen kan blive modereret i nær fremtid.

"Selvom regeringen nu trækker besparelsesforslaget, er der fortsat det problem, at der kommer flere og flere ansøgere til den samme pose penge. Det betyder selvfølgelig, at der bliver færre penge til den enkelte modtager. Derfor vil se på, om ordningen kan indrettes på en klogere måde fra 2019 og frem," lyder det i en skriftlig kommentar.

Forrige artikel Socialministeren vil løsne de juridiske bånd om sociale fonde Socialministeren vil løsne de juridiske bånd om sociale fonde Næste artikel FN-mål er en guldgrube: Nye fremstød skal sikre Danmarks del af kagen FN-mål er en guldgrube: Nye fremstød skal sikre Danmarks del af kagen