Debat

SF: Juridiske og administrative barrierer blokerer for demokratiske virksomheder

DEBAT: Demokratiske virksomheder er generelt mere produktive end sammenlignelige konkurrenter. Vi skal sikre lettere oprettelse og færre juridiske barrierer, mener SF.

En kortlægning over omsætningen i 2019 hos demokratiske virksomheder som Coop viser, at de er enormt produktive med en samlet omsætning på 330 milliarder kroner.
En kortlægning over omsætningen i 2019 hos demokratiske virksomheder som Coop viser, at de er enormt produktive med en samlet omsætning på 330 milliarder kroner.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tobias Bornakke (SF) og Lisbeth Bech Nielsen (SF)
Kandidat til Københavns Borgerrepræsentation og erhvervsordfører i Folketinget

De seneste år er en bølge af nye demokratiske virksomheder skudt frem i nabolande som England, Spanien og Sverige.

Modsat andre virksomheder, der oftest ejes af kapitalfonde eller enkeltpersoner, deles de ansatte eller forbrugerne i disse virksomheder om ejerskabet, som vi kender det fra andelsbevægelsen.

Ser vi på den nyeste forskning, er det ikke overraskende, at både borgerlige og venstreorienterede politikere i vores nabolande er begejstrede for de nye virksomheder.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Demokratiske virksomheder tager føring
Studier har vist, at demokratiske virksomheder generelt er mere produktive end deres sammenlignelige konkurrenter.

Medarbejderne oplever blandt andet større ejerskab over virksomhedens udvikling, hvilket mindsker bureaukrati og pseudoarbejde, samtidig med at de får del i overskud, hvis virksomheden klarer sig godt.

Lykkes det faktisk at oprette virksomheden kan man se frem til lange kampe med at rejse risikovillig kapital

Tobias Bornakke og Lisbeth Bech Nielsen
Kandidat til Københavns Borgerrepræsentation og erhvervsordfører i Folketinget

Danmark har en høj andel af demokratiske virksomheder. En kortlægning i 2019 viste, at 18.605 af de danske virksomheder er demokratiske med en svimlende samlet omsætning på 330 milliarder kroner.

Omsætningen drives dog primært af gamle hæderkronede andelsvirksomheder som Coop, Nykredit og Tryg, og det er efterhånden en del år siden, at vi har set nye store demokratiske virksomheder i Danmark.

Læs også

Barrierer blokerer for lige vilkår
I SF har vi i mange år arbejdet for at skabe bedre vilkår for demokratiske virksomheder.

Så meget desto mere opmuntrende var det, at man forleden i Altinget kunne læse, at Venstre, Konservativ og Dansk Folkeparti nu også vil have gransket de vilkår, som demokratiske virksomheder mødes med i Danmark.

Og der er nok at tage fat i. De juridiske og administrative barrierer for nye demokratiske virksomheder er mange. Besøger man Erhvervsstyrelsens guide til virksomhedsstart, skal man lede længe efter de kollektive virksomhedsformer, som ligger godt skjult under "andre virksomhedsformer".

Kontakter man en advokat, bliver man advaret imod virksomhedsformerne, hvis lovgrundlag er "noget mangelfuld". Og lykkes det faktisk at oprette virksomheden kan man se frem til lange kampe med at rejse risikovillig kapital.

Jo før de største barrierer for etablering af demokratiske virksomheder kan blive ryddet af vejen, så vi kan sikre lige vilkår, jo bedre. Det er kun godt, hvis et bredt flertal i Folketinget bakker op om det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)









0:000:00