Social ngo indrømmer: Hyrer firma med tætte forbindelser til egne topfolk

Den sociale ngo Liva køber jobkurser af virksomhed, der drives og ejes af Livas egne bestyrelsesmedlemmer. Antikorruptionsorganisation stempler sagen som nepotisme.

Livas stifter og direktør, Flora Ghosh, med Tine Bryld-prisen, som hun vandt i 2013. 
Livas stifter og direktør, Flora Ghosh, med Tine Bryld-prisen, som hun vandt i 2013. Foto: Christian Lilliendahl / Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

Den sociale ngo Liva erkender over for Socialstyrelsen, at man har købt jobkurser af firmaet Vikon, der har tætte forbindelser til flere af foreningens egne topfolk.

Det fremgår af en korrespondance mellem Liva og Socialstyrelsen, som Altinget har fået aktindsigt i. 

“Det kan oplyses, at bestyrelsen er bekendt med køb af et beskæftigelsesrettet forløb hos Vikon A/S, velvidende at to bestyrelsesmedlemmer har en arbejdsmæssig relation til Vikon A/S,” lyder det i skrivelsen fra Liva fra februar måned i år. 

Problemer i Liva: Sagen kort

Den sociale organisation Liva har igennem længere tid været centrum for et stormvejr af anklager om kritisabelt arbejdsmiljø, mangelfuld ledelse og økonomisk rod.

Som Altinget tidligere har beskrevet, blev ledelsen i Liva tilbage i januar ramt af beskyldninger om mobning, og "grotesk dårlig ledelse", der er "baseret på frygt og manipulation. 

Beskyldningerne stammer fra en anonym skrivelse, sendt til Arbejdstilsynet 27. januar i år. 

Samtidig har Liva været ramt af medarbejderflugt. Ifølge Altingets kilder har minimum 18 ansatte forladt Liva inden for det seneste halvandet år. Derudover har to chefer forladt Liva efter blot et års ansættelse.

Efterfølgende stod 20 tidligere medarbejdere, og to forhenværende bestyrelsesmedlemmer frem i en fælles erklæring, hvor de beskrev en hverdag i Liva, som ifølge dem var præget af "mobning og nedværdigende behandling".

“Verbale angreb, irettesættelser og overfusninger af medarbejdere er foregået i andres påhør. Det har været ubehageligt, nedværdigende og krænkende, både for den person, det gik ud over, og for de kollegaer, bestyrelsesmedlemmer og brugere, der har overværet det,” lød det blandt andet i erklæringen. 

Livas ledelse har flere gange nægtet, at der er problemer med arbejdsmiljøet i organisationen. 

Mystik om millionrenovation og tilbageholdte midler 

Altinget har også beskrevet, hvordan Livas tidligere bestyrelsesformand Jan Lindberg Husum har reklameret med, at hans byggefirma har udført en milliondyr renovation af Livas lokaler i København, mens han selv sad på posten som bestyrelsesformand. 

I dag afviser han den udlægning. Det var falsk markedsføring på sociale medier, og Jan Husum var blot frivillig konsulent, lyder det i forklaringen til Altinget.

Ifølge Liva og Jan Husum, der i dag er menigt bestyrelsesmedlem i Liva, blev renovationen udført af it-virksomheden T-DK A/S. Det har virksomhedens direktør dog ikke ville bekræfte overfor Altinget. 

Senest kunne Altinget skrive, at Socialstyrelsen er i gang med en granskning af Livas brug af offentlige midler. I den forbindelse har styrelsen tilbageholdt 700.000 kroner i offentlige støttekroner fra organisationen. 

 

Vikon er ejet af Jan Husum, der var bestyrelsesformand i Liva frem til april 2021. Han har siden været menigt medlem af Livas bestyrelse. 

Vikons bestyrelsesformand er Trine Grünberger, som har overtaget ledelsen af Livas bestyrelse efter Jan Husum. 

Livas indrømmelse kommer efter, at Socialstyrelsen i starten af februar rettede henvendelse til Liva for at høre, hvordan bestyrelsen sikrer, at "leverandører til Liva er uafhængige".

Det sker som en led af en større granskning af Livas forvaltning af offentlige midler, som har fået styrelsen til at tilbageholde 700.000 kroner.

“Den var aldrig gået i en offentlig institution, og spørgsmålet er, om man kan forsvare det her,”

Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Altinget har spurgt Socialstyrelsen, hvordan man forholder sig til, at Liva benytter sig af et firma med så tætte relationer til foreningens top. Det har styrelsen valgt ikke at kommentere på. I stedet oplyser man, at granskningen fortsætter.

"Vi har spurgt ind til Livas brug af tilskudsmidler. Den dialog er ikke afsluttet endnu," oplyser Socialstyrelsen i et skriftligt svar til Altinget.

Liva: Beløbene er små
Liva mener, at der er tale om en bagatel. Foreningen fortæller, at man har købt kurser hos Vikon for 71.000 kroner, siden kontrakten blev indgået i 2011. 

Organisationen skriver endvidere, at bestyrelsen ikke har truffet beslutninger om at bruge Vikon som leverandør. 

"Beløbene er så små, at vi ikke har anset det for at være et problem, at videreføre kontakten fra 2011 mellem Liva og Vikon," skriver forperson Trine Grünberger i en mail.

"Der var ingen personforbindelser mellem Liva og Vikon, da aftalen blev indgået," skriver Trine Grünberger videre. 

Det fremgår dog af Trine Grünbergers egen LinkedIn-profil, at hun var direktør i Vikon og bestyrelsesmedlem i Liva i 2011.

"En ren tilståelsesssag"
Ifølge Roger Buch, kommunalforsker og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er der juridisk set ikke noget ulovligt i, at en privat organisation som Liva bruger offentlige støttekroner på at købe ydelser af en virksomhed, som er ejet af organisationens egne bestyrelsesmedlemmer.  

“Men spørgsmålet er, om man moralsk kan leve med, at bestyrelsen bruger sit eget firma som leverandør, når der som her er tale om en organisation, der nærmest udelukkende lever af offentlige støttekroner,” siger Roger Buch. 

“Der er jo tale om helt åbenlyse habilitetsproblemer. Den var aldrig gået i en offentlig institution, og spørgsmålet er, om man kan forsvare det her,” siger han. 

Hos anti-korruptionsorganisationen Transparency International er formand Jesper Olsen på samme frekvens. 

"Der er ingen tvivl om, at der er tale om nepotisme,” siger Jesper Olsen.  

“Når organisationen så samtidig selv gør opmærksom på det, så er der for mig at se tale om en ren tilståelsessag, hvor man fra Livas side godt ved, at den er gal," tilføjer han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

0:000:00