Socialdemokratiet vil fjerne sukkerskålen fra de svages finanslov

SATSPULJE: Det skal være slut med drypvise, midlertidige bevillinger under en socialdemokratisk regering. I stedet skal der skrues op for sociale investeringsprogrammer.

Socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) varsler et opgør med satspuljen, som vi kender den.
Socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) varsler et opgør med satspuljen, som vi kender den.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Satspuljesæsonen nærmer sig, men fremtiden for den knap 16 milliarder kroner tunge pulje er uklar, efter at Dansk Folkeparti i sidste uge erklærede sig klar til at opsige satspuljeforliget for at give pensionister flere penge mellem hænderne.

Nu melder Socialdemokratiet sig på banen med en alternativ vision for den omstridte milliardpulje, som siden fødslen i 1990 har hentet sine midler fra en regulering af overførselsindkomster med 0,3 procent mindre end den generelle lønudvikling.

"Vi vil gerne rive hele satspuljen op med rode og i stedet lave sociale investeringsprogrammer, så man helt går bort fra den gamle måde at lave satspulje på, hvor man drypper penge ud på en masse enkeltprojekter, som så efter tre år ikke aner, om de er købt eller solgt," siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

Dokumentation

Satspuljen

Siden 1990 er den automatiske regulering af overførselsindkomsterne steget 0,3 procent mindre end den generelle lønudvikling.

Pengene udmøntes i stedet i satspuljen, som forhandles mellem alle Folketingets partier på nær Enhedslisten.

Satspuljen afsættes hvert år til initiativer inden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Initiativerne har til formål at forbedre vilkårene for svage og udsatte grupper samt for mennesker på overførselsindkomst.

Satspuljeaftalen for 2018 indebærer, at der udmøntes 794 millioner kroner i 2018, og i alt 3,2 milliarder i perioden 2018-2021.

I 2018 udgør de samlede bevillinger fra satspuljen knap 15,6 milliarder kroner fordelt på cirka 650 projekter.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00