Sociale fyrtårne, et fabelagtigt fondsår og nordjysk foreningshedonisme

UGEREVY: Hedonismen sniger sig ind i det nordjyske foreningsliv, og ældre danskere vil flytte i bofællesskaber. Og så har 2016 været et usædvanligt godt år for fondene. 

Libertinere, foren jer. Nu er foreningen "Det Gode Liv" stiftet i Løgstør. Og der kommer skaldyr på menuen. 
Libertinere, foren jer. Nu er foreningen "Det Gode Liv" stiftet i Løgstør. Og der kommer skaldyr på menuen. Foto: /ritzau/Torben Stroyer
Carsten Terp Beck-Nilsson

Godmorgen, har du stadig din hat, din paraply og din toupé efter stormen Ingolfs besøg i weekenden?

Jamen så velkommen til en ny dansk efterårsuge i 50 shades of grey. Det er der jo ikke noget galt med, hvis man nu har en passion for gråvejr.

For os andre kan det godt være tiltrængt med lidt opmuntring til at starte ugen på. Og så er det godt, vi har Markus Bjørn Kraft.

For stifteren af Kraft & Partners kunne i sin klumme på Altinget i sidste uge berette, at 2016 var det bedste år for de danske fonde. Nogensinde!

Fondene er blevet mere synlige i medierne; de er blevet mere transparente, og de har uddelt mere end før, skriver Markus Bjørn Kraft, som konstaterer, at de danske fonde er inde i en særdeles positiv udvikling.

Men så er der selvfølgelig nogle, der står parat til at fylde malurt i bægeret. Det er klart. For under overskriften “Der er noget helt galt i fondsverdenen” kunne Altinget i sidste uge viderebringe to danske sociale entreprenørers erfaringer med fonde, primært internationale.

Morten og Stefan har stiftet ngo’en DIVA, der har som mål at skaffe penge til at realisere FN’s 17 verdensmål. Men for at gøre det har de brug for penge fra fonde, som er villige til at investere langsigtet, risikovilligt og anderledes. Og det har de ikke haft held til.

“Vi må desværre konstatere, at DIVA er så eksotisk et dyr, at fondsverdenens zoo ikke automatisk har en indhegning klar til os,” siger Morten Møller Holst i artiklen her, der i øvrigt er en del af et større kompleks om de to danskeres tour de force gennem den internationale fondsverden.

Alt er dog ikke ren elendighed. I den forgangne uge så en ny kapitalfond nemlig dagens lys. Og i modsætning til de eksisterende investeringsfonde skal den skabe sociale fremskridt på markedsvilkår.

Det er stifteren af Den Sociale Kapitalfond, Lars Jannick Johansen, som har taget initiativ til den nye investeringsfond, der primært sigter på at understøtte væksten i mindre virksomheder, som gerne vil hjælpe udsatte ledige ind på arbejdsmarkedet. Og Lars Jannick Johansen håber, det kan inspirere flere virksomshedsledere til at tænke socialt. 

“Om fem år har vi forhåbentlig investeret i 15-20 sociale vækstvirksomheder, som både slår markedet og har så stærkt et socialt element, at de kan blive rollemodeller for andre virksomheder i deres lokalområde,” siger han i artiklen her.

Fremtidens iværksættere er måske nogle af dem, der kan lade sig inspirere af de sociale fyrtårne. Og iværksættere skal vi have flere af, mener Fonden for Entreprenørskab (måske ikke så overraskende).

Fonden har startet et projekt for de ældste klasser i folkeskolen i udsatte boligområder i Aarhus. De skal have iværksætteri på skoleskemaet. For det kan både pifte deres skoledag lidt op og give dem en mulighed for at lave projekter, der kan løfte de områder, de bor i.

“Dét at udvikle en forretning eller skabe et nyt projekt til gavn for boligområdet kan give en enorm stolthed. Det er måske dér, hvor man kan tænde en ild hos nogle af drengene,” siger udviklingskonsulent Esben Hansen fra Det Boligsociale Fællessekretariat i artiklen her.

Projektet er i øvrigt støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, som håber, resultaterne kan bredes ud til resten af landet.

Ka’ du i øvrigt li’ østers? Hvis du svarer ja til den, kan vi foreslå dig at flytte teltpælene til det nye paradis for hedonister, nemlig Løgstør, hvor det lokale foreningsliv nu kan byde på en forening for livsnydere.

34 libertinere var mødt op til den stiftende generalforsamling mandag i sidste uge – muligvis lokket til af chokoladesmagningen, fortæller Vesthimmerlands Folkeblad.

Og der var masser af forslag til, hvad foreningen Det Gode Liv fremover skal beskæftige sig med – blandt andet smagninger af gin, ost, vildt, skaldyr og vin. Om hedonismen skal udfoldes i andre retninger end den kulinariske, fremgår ikke af artiklen. Men det vil vi følge med interesse. 

Er det derimod idræt, der får endorfinerne til at rulle gennem din krop, så er det snarere i Gentofte, du skal placere dit familiedomicil. Her er nemlig landets bedste kommunale vilkår for idræt, viser en stor undersøgelse, DIF har foretaget forud for kommunalvalget.

DIF har bedt 2780 foreninger vurdere kommunerne på fire områder: frivillighed, faciliteter, idrætspolitik og til sidst økonomi og rammevilkår.

Og her kommer Gentofte altså bedst ud med Skive og Nyborg på de to følgende pladser, mens Halsnæs og Næstved ligger i bunden.

Kan du ikke helt slippe tanken om libertinerne i Løgstør, kan vi som en ekstra service oplyse, at Vesthimmerland ligger nummer 26. Så det er altså muligt at kombinere motion og hedonisme. Du kan se hele rangeringen her.

Apropos hvor teltpælene skal stå, så vil flere og flere ældre bo sammen i bofællesskaber. Derfor har foreningen Realdania sammen med PFA taget fat på at planlægge en stribe seniorfællesskaber rundt omkring i landet. Intentionen er at mindske ensomheden blandt ældre – og samtidig hjælpe boligmarkedet i gang, fortæller Kristeligt Dagblad i artiklen her. Den ligger bag betalingsmur.

Og så slutter vi med en pris – nemlig Tine Bryld Prisen, der blev uddelt tirsdag i sidste uge. Og i går gik den til den socialøkonomiske café Carlos’ Kitchen i Svendborg, som ansætter tidligere dømte for at hjælpe dem tilbage i samfundet, når de har udstået deres straf.

Over 20 tidligere kriminelle har været i et forløb på caféen, og en af dem er i dag ansat på fuld tid.

“Jeg tror på, at man skaber mennesker ved at fodre dem med respekt og anerkendelse og ved at give dem medindflydelse og medansvar,” siger indehaveren af caféen, Søren Carlos, til Fyens.dk.

Prisen er på 500.000 kroner plus en personlig pris på 50.000 kroner til Søren Carlos.

Ugen, der kommer, starter som altid med en mandag, men det lader arrangementskalenderen sig ikke mærke med. For vi skal helt hen til torsdag for at finde det første arrangement. Men så går det til gengæld også amok.

Klokken 8.30 starter Public Affairs-dagen, som Dansk Erhverv står bag. Konferencen handler om de nyeste tendenser inden for politisk interessevaretagelse. Og der er oplæg fra blandt andre formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, og tidligere borgmester i Lejre Mette Touborg.

Konferencen foregår på Børsen.

Fra klokken 9-17 er der årsmøde i Frivilligrådet. Temaet er “Fællesskaber for flere”, og gerningsstedet er Prinsens Palæ i Nationalmuseet.

Klokken 9.30 i Haslev begynder en konference om civilsamfund, politik og lokalsamfund. Det er Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, der inviterer. Og der kommer indspark fra fire forskellige kommuner.

Konferencen finder sted på det gamle Haslev Seminarium.

Og klokken 10 byder Røde Kors og Center for Frivilligt Socialt Arbejde på et kursus for kommunalt ansatte, som gerne vil arbejde sammen med frivillige om at integrere flygtninge. Det finder sted på Kulturstationen i Vanløse.

Så er det slut. Nu må du beskæftige dig selv resten af dagen.

Og så høres vi ved om en uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Jannick Johansen

Adm. direktør og stifter, Den Sociale Kapitalfond
cand.scient.pol, Københavns Uni. (1999), master i Central & East European Studies (UCl 2000)

0:000:00