Tillykke med fødselsdagen: Tuborgfondet uddeler 90 millioner kroner til unge

Tuborgfondet fyldte 90 i februar. Det fejrer fondet ved at skrue op for uddelingerne i 2021. 

Tuborgfondet holder omvendt fødselsdag og fejrer sine 90 år med ekstra uddelinger til unge i 2021. 
Tuborgfondet holder omvendt fødselsdag og fejrer sine 90 år med ekstra uddelinger til unge i 2021. Foto: Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

”Same procedure as last year?” spørger tjeneren James igen og igen med stadigt mere stemte s’er i den klassiske nytårssketch ’90-års fødselsdagen’.

Men når fondsverdenens gulddame, Tuborgfondet, fylder 90, er det ikke fejring af fortiden, men fundamentet for fremtiden, der står på programmet.

”Der vil være rigtig mange organisationer, der har brug for en kickstart efter den corona-dybfryser, vi har været i. Så vi håber på at få en lang række større ansøgninger inden for vores fire indsatsområder,” siger sekretariatsleder i Tuborgfondet Peter Giacomello.

Fondet støtter unge og ungdomsorganisationer, der arbejder inden for fire felter: Arbejdsmarked, bæredygtigt entreprenørskab, demokrati og vækstlagene i den rytmiske musik.

Uddelingerne skrues op med 50 procent
De seneste år har fondet uddelt omkring 60 millioner kroner, men i anledning af fødselsdagen bliver uddelingsrammen skruet op med 50 procent til 90 millioner kroner. Det kan lade sig gøre, fordi Bryggeriet Carlsberg er kommet godt ud af 2020, hvilket har skæppet i kassen hos ejeren, Carlsbergfondet.

”Og når det regner på præsten, drypper det på degnen. Så vi har fået mulighed for at hæve vores uddelingsramme,” siger Peter Giacomello.

De 90 millioner kroner vil blive delt ligeligt ud mellem de fire indsatsområder, forklarer sekretariatschefen. Han håber, at den øgede uddelingsramme vil medføre, at fondet får flere ansøgninger i størrelsesordenen en til tre millioner kroner, så det bliver muligt at sætte skub i flere større initiativer.

"På et normalt år har vi måske 20 projekter til to millioner kroner. I år kan vi forhåbentlig bevilge penge til 35-40 stykker, så vi kan komme mange flere organisationer til gavn,” siger Peter Giacomello.

Tuborgfondet blev stiftet den 9. februar 1931 og er en del af Carlsbergfondet, som sender 13 procent af sit uddelingsbeløb videre til Tuborgfondet – og i år altså betragteligt mere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Giacomello

Sekretariatschef, Tuborgfondet

0:000:00