Ugens tal: Private frivillige

UGENS TAL: Vi forbinder gerne frivilligt arbejde med foreningslivet – også i kommunalt regi. Men hvor mange frivillige har kommunerne til hjælps udenom foreningerne?
Af Linus Klemp og Simon Rosenstand | | Print
UGENS TAL: Vi forbinder gerne frivilligt arbejde med foreningslivet – også i kommunalt regi. Men hvor mange frivillige har kommunerne til hjælps udenom foreningerne?
EVALUERING: Ny rapport viser, at DFUNK styrker integrationen af unge flygtninge som Jawaher Mohammed. Hun bliver student til sommer og drømmer nu om at blive bioanalytiker.
PORTRÆT: 53-årige Charlotte Slente skifter efter mere end to årtier den neutrale embedsmandsrolle ud. Nu er hun general i landets største ngo og skal dermed bestride en af sektorens mest prestigefyldte job. Det på trods af, at hun havde en central rolle i den sag, som gjorde, at Christian Friis Bach trak sig som minister.
DONATION: Lego Fonden har med initiativet "Play Matters" annonceret en donation på 100 millioner dollars, der skal sikre læring gennem leg for børnehave- og skolebørn i Etiopien og Uganda. Ifølge fonden kan initiativet forbedre læringsudbyttet for omkring 800.000 børn.
DEBAT: Landets første borgerråd i Odense har sat aftryk på det nære demokrati og på budgettet. Styrken ligger i bred sammensætning med unge og ældre, skriver formand Stig Holmelund Jarbøl.
DEBAT: Ifølge DEA-rapporten om risikovillighed peger pilen på fondene og universiteterne i forhold til at skabe rammerne for risikovillig forskning. Det er godt, for politikerne skal ikke blande sig konkret i fordelingen af midlerne, skriver Ulla Tørnæs (V).
SPLITTELSE: Kortlægning viser, at der er store problemer for civilsamfundet i England. Alligevel forsøger formanden bag arbejdet at bevare optimismen på vegne af civilsamfundet. Hun gæster Danmark onsdag.
DEBAT: Vi må ikke lave rammerne om civilsamfundet så stive og så bureaukratiske, at der kun bliver plads til de professionelle. Derfor må god governance ikke ende i skrivebordsøvelser og bureaukrati, skriver Thorkild Olesen.
DEBAT: Der kan være bias i fordelingen af fondes midler. Vi kan imødekomme udfordringerne i det nuværende system, ved give mulighed for at der ikke skal være konsensus om fordeling af alle midler, skriver Thomas Sinkjær, Jan Egebjerg og Thomas Bjørnholm.
DEBAT: I en tid, der er præget af politikerlede, mistillid og ekkokamre, har der aldrig været mere behov for nye modsvar. Heldigvis vinder nye demokratimetoder frem, skriver partnerne i We Do Democracy.
NAVNE: 1. februar starter Poul Kjar som ny pressechef i Folkekirkens Nødhjælp. Han kommer fra en stilling som presserådgiver for udenrigsminister Jeppe Kofod.
UGEREVY: Klimaloven rummer klare civile aftryk, DGI siger farvel til direktør, og forsker mener, at vi glemte demokratiet i socialøkonomien.
SOCIAL ØKONOMI: For 150 år siden var Danmark en socialøkonomisk supersprinter. Vi stiftede kooperativer, andelsvirksomheder og forbrugerejede butikker, indtil det hele blev så selvfølgeligt, at vi glemte det, konkluderer ny forskning fra CBS. Nu genbesøger erhvervsdemokrater deres fortid.
SEKTOR 3: Hvordan sikrer man som leder sammenhængende organisationer, hvor fagligheden er høj, indtjeningen er god, og formålet er i fokus? Kommunikation er alfa og omega, lyder svaret fra forsker og praktiker Mads Roke Clausen.
APPEL: Målgruppen for sociale projekter skal inddrages langt mere i udviklingen af indsatserne, mener chefkonsulent. Tidligere anbragte bakker op.
DEBAT: Problemer med transparens og god ledelse i frivillige sociale foreninger kan være symptom på noget andet. Defor ville det måske være mere gavnligt med regler om godt samarbejde i bestyrelsen fremfor good governance, skriver Frederik C. Boll.
DEBAT: Borgerinddragelse skal give mening for alle parter. Hellere få, gode inddragelsesprocesser end mange, hvor man kan tabe borgerne, skriver Ringsteds borgmester, Henrik Hvidesten (V).
AFSKED: Administrerende direktør Søren Brixen stopper efter 12 år i spidsen for DGI.
RYGSTØD: Ungdomsbureauet og Lauritzen Fonden går sammen for at øge udsatte unges deltagelse i blandt andet foreningslivet. De vil udvikle værktøjer og metoder, som andre kan lade sig inspirere af.
KRITIK: En alt for stor del af pengene går til kampagneudgifter, når foreningerne samler ind med raslebøsser. Det mener Dansk Folkeparti, som overvejer at stramme krav til indsamlingernes overskud.
DEBAT: Principper for ′good governance′ i civilsamfundet vil gavne både civilsamfundsorganisationerne, tilskudsgiverne og i sidste ende de borgere, som skal have gavn af organisationernes indsats, skriver Henriette Christiansen.
KRONIK: Aldrig har den demokratiske tilfredshed været højere i Danmark, og alligevel skyller en bølge med demokratiske udviklingsprojekter ind over landet. Erkend tilfredskrisen for projekternes skyld, skriver kommunalforsker Roger Buch.
DEBAT: Hvis København skal have kant, skal borgerne have større indflydelse på byudviklingen gennem dialog og borgersamlinger, skriver teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).
NAVNE: Kenneth Winther bliver ny investeringsdirektør i Realdania. Han forlader et lignende job hos Tryg.
REDNINGSKRANS: Ny reserve på 25 millioner kroner skal redde foreninger, der mangler penge på grund af den sløjfede satspulje.
DEBAT: Trods skåltalerne om et tilgængeligt foreningsliv oplever mange mennesker med handicap, at det er svært at få en fod indenfor i foreningslivet, skriver Kristine Nielsen fra Frivilligjob.dk.
Gratis nyhedsbrev fra Altinget
Velkommen til Altinget
Altinget er en uafhængig, journalistisk netavis, der skriver om dansk og international politik. Bestil Altingets gratis daglige overblik.
God fornøjelse,
Mvh. Jakob Nielsen, chefredaktør