Unge kræftforskere vinder priser

Behandlinger, der beskadiger kræftcellernes DNA og slår dem ihjel, vinder to priser fra Kræftens Bekæmpelse. Hvert år uddeles op til to Juniorforskerpriser til unge lovende forskere.

Sara Ridder

To yngre kræftforskere har fået overrakt Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris for deres arbejde, der kan føre til bedre kræftbehandlinger.

Den ene pris gik til lektor og forsker Janine Erler, som forsker i de metoder, kræftceller bruger for at sprede sig i kroppen. Janine Erler har forsket i kræft gennem de seneste 16 år – de seneste fire som gruppeleder hos forskningscentret BRIC under Københavns Universitet. Janine Erler studerer en af de farligste egenskaber ved kræftceller, nemlig deres evne til at sprede sig i kroppen, og her har hun vist, at enzymet LOX spiller en vigtig rolle.

Kræftcellerne frigiver LOX-enzymet i det område, hvor de er opstået, og ændrer dermed deres nære miljø, så de får nemmere ved at sprede sig. Samtidig sender kræftcellerne LOX ud i kroppen, så det når steder, som endnu er kræftfri. Der ændrer LOX opbygningen af de raske organer, så kræften får lettere ved at slå sig ned der.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00