Debat

URK: Lad os tage livtag med det slidte integrationsbegreb

DEBAT: Integrationsbegrebet bør erstattes af idéen om aktivt medborgerskab, som handler om at inddrage flygtninge i samfundet gennem positive og forpligtende fælleskaber. Det skriver landsformanden for Ungdommens Røde Kors, Amalie Utzon.

"Aktivt medborgerskab er i den offentlige debat enten fraværende eller reduceret til at handle om deltagelse på arbejdsmarkedet," skriver Amalie Utzon.
"Aktivt medborgerskab er i den offentlige debat enten fraværende eller reduceret til at handle om deltagelse på arbejdsmarkedet," skriver Amalie Utzon.
Ida Routhe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Amalie Utzon
Landsformand, Ungdommens Røde Kors

Der blev lagt godt fra land, da statsminister Lars Løkke Rasmussen inviterede NGO'erne og erhvervslivet til civilsamfundstopmøde på Marienborg i efteråret for at tale om, hvordan flygtninge integreres bedre i det danske samfund. Fornuftige initiativer som virksomhedspraktik og beskæftigelse kom i spil, og store danske virksomheder tilbød at ansætte flygtninge i arbejdsmarkedspraktik. Topmødet flugtede dermed med den førte integrationspolitik; vejen til god integration handler om beskæftigelse.

Fakta
Fra 3. december og et stykke ind i det nye år tager Altinget: civilsamfund integrationen af flygtninge og indvandrere og civilsamfundets rolle heri op til debat.

Et debatpanel vil løbende bidrage med indlæg, og derudover er det muligt at deltage i debatten ved at skrive til [email protected].

Følg debatten her.

Mere end beskæftigelse
Beskæftigelse er vigtigt for alle mennesker. For beskæftigelse handler om at deltage i samfundet. Men oplevelsen som fuldgyldig deltager i samfundets fællesskab kræver mere end beskæftigelse.

Heldigvis bød Marienborg-mødet også på ambitiøse løsninger fra civilsamfundet i form af Røde Kors' initiativ "Venner Viser Vej", der har som ambition at give alle nytilkomne en ven, som kan hjælpe med at finde hoved og hale på det danske samfund med vores mange uskrevne regler. Dét kan være med til at sikre en god start.

Det handler om at opleve et fællesskab, som regner med dig. Og om at være noget særligt for nogen. Dét skaber mere appetit på samfundsdeltagelse – og det er et springbræt til job og uddannelse.

Amalie Utzon
Landsformand for Ungdommens Røde Kors

For at skabe samfundsdeltagelse blandt de flygtninge, som kommer til landet, er det på tide at tage livtag med det noget slidte begreb "integration". I Ungdommens Røde Kors arbejder vi med at skabe aktivt medborgerskab gennem forpligtende, positive fællesskaber. Vi tror på, at en forventning om engagement i samfundet er mere motiverende end tom snak om integration.

Aktivt medborgerskab via gode fællesskaber
Aktivt medborgerskab er i den offentlige debat enten fraværende eller reduceret til at handle om deltagelse på arbejdsmarkedet. Det er ikke ambitiøst nok og kan ende med at blive historien om en integrationsfiasko, hvis en flygtning - af den ene eller anden grund - ikke kan varetage et fuldtidsjob.

Aktivt medborgerskab er andet og mere end et job. Det handler om at engagere sig i sine medmennesker, og det vil de fleste mennesker hellere end gerne, hvis de bliver givet muligheden.

Et eksempel kunne være Ahmed. Han er syrisk flygtning og kommer hver uge i Ungdommens Røde Kors' "Mandagsklubben". Ahmed har både idéer og initiativ, og han får hurtigt ansvar for at arrangere aktiviteter i klubben. At blive tildelt et ansvar og være noget for andre giver Ahmed smag på mere. Han bliver frivillig lektiehjælper og hører en dag om en af de andre deltagere, som er begyndt på socialrådgiveruddannelsen. Det inspirerer Ahmed til selv at tage en uddannelse.

Vi kender flere som Ahmed, som er blevet inspireret til aktivt medborgerskab gennem et positivt og forpligtende fællesskab som Mandagsklubben. Der findes i dag en række frivilligdrevede aktiviteter landet over drevet af civilsamfundet, hvor unge flygtninge, der står uden netværk og sociale rum, får en gylden mulighed for at være noget for andre.

Paletten er bredere end arbejdsmarkedet
Det er positivt og tjener forhåbentlig som inspiration, når virksomheder som ISS eller Dansk Supermarked tilbyder virksomhedspraktik til flygtninge. Men paletten er bredere end arbejdsmarkedet, når vi taler om integration og aktivt medborgerskab.

Det handler også om at være fodboldtræner, spejderleder, mentor for udsatte eller en god nabo. Det handler om at opleve et fællesskab, som regner med dig. Og om at være noget særligt for nogen. Dét skaber mere appetit på samfundsdeltagelse – og det er et springbræt til job og uddannelse.

Det danske civilsamfunds mange muligheder for at blive frivillig er fremstrakte hænder til alle nye i Danmark, der ønsker at deltage aktivt og bidrage til samfundet. Derfor har vi også en forventning om, at civilsamfundet tages med på råd, når der skal udformes og debatteres integrationspolitik. Ikke kun som dem, der kan levere en konkret løsning lokalt – men også som dem, der ved, hvordan vi kickstarter og engagerer vores nyeste medborgeres samfundsdeltagelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Amalie Utzon

Seniorrådgiver, Danske Bank Financial Crime Transformation, bestyrelsesmedlem, Dansk Røde Kors
ba.soc. (Københavns Uni. 2013), ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00