V: Vi skal hjælpe foreningslivet hele vejen igennem krisen

DEBAT: Vi vil igennem hele næste sports- og foreningsår løbende følge op på økonomi, lokale medlemstal og frivilliges engagement, skriver Stén Knuth (V) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Af Stén Knuth (V) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Idrætsordfører i Folketinget og beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune

De fleste idrætsforeninger holdte i sommerferien lukket efter et forår, der har været ulig alle andre.

Nogle foreninger nåede lige at starte træningen igen efter den lange nedlukningsperiode, og enkelte har måske endda holdt sæsonafslutning. Nogle forsøger sig hen over sommer med sommerferieaktiviteter eller med "åben hal" eller "åben bane" for at holde lokalområdet og medlemmerne varme i forhåbning om, at flere ferierer i Danmark. Andre starter først for alvor op efter sommerferien, typisk fordi rammerne – især svømmehallerne – alligevel ikke nåede at blive klar.

Fælles for dem alle er usikkerheden i forhold til, hvad fremtiden bringer. En ny undersøgelse af foreningslivet i Københavns Kommune afslører, at næsten alle foreningerne er blevet dybt påvirket af coronakrisen. Tilsvarende har DIF, DGI, DUF og Firmaidrætten gjort undersøgelser, der underbygger dette på landsplan.

Naturligt at båndene svækkes
Hos nogle er det primært usikkerhed om økonomien, der fylder, især de store og mere professionaliserede og "løntunge" foreninger, men også de mange andre foreninger, hvis aktiviteter indtægt er bundet op på motionsevents, stævner eller festivaler, der er blevet aflyst.

Når indtægterne fra den årlige påskecup, festival eller weekendmarkedet pludselig mangler, kan det blive svært at få budgetterne til at hænge sammen. Aktiviteterne bliver færre, og udviklingen går i stå.

Og så er der hele usikkerheden omkring medlemmernes reaktion. Hvor mange kommer tilbage efter ferien, og hvor mange tabte man i den lange coronapause? Det kan være alt fra de helt små børn, der ikke for alvor har valgt favorit idrætsgren endnu, til teenagere, der alligevel var lidt på vej ud.

Når foreningslivet i månedsvis ikke længere er et fast holdepunkt, som den plejede at være, er det naturligt, at båndene svækkes, og de gode traditioner står til forhandling.

Endelig er der også usikkerhed om de mange ulønnede frivillige og deres lokale foreningsengagement. Kommer de frivillige også tilbage, når hverdagen forhåbentligt vender tilbage efter sommerferien – eller går de kolde i de mange nye regler om afspritning, afstand og coronaansvarlige?

Har ikke råd til at miste foreningslivet
Fra Venstre er det fuldstændig afgørende, at vi hjælper vores foreningsliv igennem krisen. Hele vejen igennem krisen.

Vi vil derfor igennem hele næste sports- og foreningsår løbende tage temperaturen og følge op på, hvordan det går med deres økonomi, de lokale medlemstal og de frivilliges engagement. Vi skal være parat til at hjælpe – både med økonomisk støtte, men også med support i forhold til for eksempel medlemsfastholdelse eller pleje af frivillige.

Det er i høj grad en opgave, som kommunerne skal løfte, og det gør vi gerne. I København i samarbejde med idrætsgruppen i Folkeoplysningsudvalget, DGI, DBU og DIF og iandre kommuner via deres samarbejdsstrukturer.

Men det er også en opgave, som Christiansborg bør bakke op om. Derfor er vi glade for, at kulturminister Joy Mogensen (S) har lovet, at hun straks efter ferien vil indkalde foreningerne og idrætten til et statusmøde og konference – ligesom vi glæder os til at se, hvilke konkrete løfter hun har med til området.

Vi har ikke råd til at miste noget af vores foreningsliv hverken i København, Køge, Korsør eller Kolding, eller nogen andre steder for den sags skyld. Det er det alt for værdifuldt til.

Forrige artikel Modstrøm: Vores fællesskab overvinder krisens ensomhed og fordomme Modstrøm: Vores fællesskab overvinder krisens ensomhed og fordomme Næste artikel Konsulent: Ligestilling for LGBT+-personer er et uerkendt problem med en kendt løsning Konsulent: Ligestilling for LGBT+-personer er et uerkendt problem med en kendt løsning