MODUL 1: Tættere relationer udfordrer civilsamfundets uafhængighed

VIDEOFORELÆSNING: I denne videoforelæsning bliver du introduceret til, hvordan lokale foreninger og nationale organisationer samarbejder med kommunale aktører på integrationsområdet, og hvilke konsekvenser samarbejdet kan have for civilsamfundsorganisationers fortalervirksomhed.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

 Introduktion til modul 1

Stort set alle danske kommuner samarbejder med civilsamfundsorganisationer om at løse opgaver på integrations- og flygtningeområdet. Dette modul består af en videoforelæsning, hvor du bliver introduceret for, hvordan lokale foreninger og nationale organisationer samarbejder med kommunale aktører på integrations- og flygtningeområdet, og hvilke konsekvenser det tætte samarbejder kan have for civilsamfundsorganisationers fortalervirksomhed.

Videoforelæsningen (varighed: 12 minutter) bliver afholdt af Klaus Levinsen, der er lektor ved Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi ved Syddansk Universitet (SDU). Klaus Levinsen er en af forskerne bag forskningsprojektet ‘Samspillet mellem frivillige og den kommunale sektor’, som dette forløb er baseret på.

Modulet afsluttes med en opgave.
 

 

 

                                                                                      

 
Baggrund for videoforelæsningen

Som en del af det tværfaglige treårige forskningsprojekt ‘Samspillet mellem frivillige og den kommunale sektor’ har Klaus Levinsen sammen med Michael Fehsenfeld, der er ph.d. ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet (SDU), undersøgt, hvordan tættere samarbejde og relationer mellem kommunale aktører og flygtningeorganisationer og -foreninger påvirker civilsamfundets fortalervirksomhed og uafhængighed. Den del af forskningsprojektet har titlen 'Samspillet mellem lokale flygtningeorganisationer og kommunale institutioner', og det er omdrejningspunkt for dette undervisningsforløb.

Forskningsprojektets resultater, der blev offentliggjort i slutningen af 2018, viser, at de fleste danske kommuner i dag samarbejder tæt med nationale organisationer og lokale frivillige foreninger om løsningen af opgaver på flygtninge- og integrationsområdet.

Forskningsprojektet viser også, at både de kommunale myndigheder og de frivillige foreninger værdsætter samarbejdet, og at begge parter ønsker at styrke, udvide og udvikle samarbejdet. Samtidig viser forskningsprojektet, at tættere relationer mellem offentlige myndigheder og frivillige organisationer kan have konsekvenser for de frivillige organisationers fortalervirksomhed og uafhængighed.

 

Opgave: Beskriv jeres fortalerarbejde

  • Beskriv 3-6 konkrete aktiviteter, I udfører, som bakker op om din organisations overordnede strategi for fortalerarbejde. Her finder du en skabelon til at løse opgaven.
    Du skal bruge løsningen af denne opgave som en del af forløbets afsluttende opgave i modul 3.

Klik her for at komme videre til modul 2: Roller og arbejdsdeling i samarbejdet på flygtningeområdet 

Supplerende litteratur

Artikler

Rapporter

Teori

Forrige artikel MODUL 2: Roller og arbejdsdeling i samarbejdet på flygtningeområdet MODUL 2: Roller og arbejdsdeling i samarbejdet på flygtningeområdet Næste artikel Quiz til modul 3: Har du fulgt med?  Quiz til modul 3: Har du fulgt med?
To nøglepersoner om deres læringer: ‘Sådan ville jeg gøre, hvis jeg skulle starte Medborgerne igen’

To nøglepersoner om deres læringer: ‘Sådan ville jeg gøre, hvis jeg skulle starte Medborgerne igen’

Borger-alliancen Medborgerne fra Nørrebro/Nordvest drejede nærmest lydløst nøglen rundt i forsommeren. Den platform, der skulle samle civilsamfundet lokalt og styrke nærdemokratiet, overlevede ikke. Men hvorfor? Og hvor bør man justere, hvis andre vil prøve kræfter med Community Organising i Danmark? Det har Civilsamfundets Videnscenter spurgt to centrale kræfter i Medborgerne om.

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Borgere, der tidligere frygtede hinanden, blev i Albertslund Kommune bragt i samme rum til en samtale om utryghed. Arbejdet resulterede i et styrket naboskab og det giver god mening i kriminalitetsforebyggelsen. Civilsamfundets ses som et forlængende led i forhold til myndighedernes indsats.

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

Der er rift om publikums opmærksomhed på Folkemødet. Det stiller krav til ordstyrere og facilitatorer om at balancere og styre en debat, så folk bliver hængende. Sille van Loon og Solveig Hvidtfeldt fra Good Company Cph giver dig her tip og råd til, hvordan du sætter en krog i publikum. 

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.