MODUL 1: Tættere relationer udfordrer civilsamfundets uafhængighed

VIDEOFORELÆSNING: I denne videoforelæsning bliver du introduceret til, hvordan lokale foreninger og nationale organisationer samarbejder med kommunale aktører på integrationsområdet, og hvilke konsekvenser samarbejdet kan have for civilsamfundsorganisationers fortalervirksomhed.

Norma J. Martinez

 Introduktion til modul 1

Stort set alle danske kommuner samarbejder med civilsamfundsorganisationer om at løse opgaver på integrations- og flygtningeområdet. Dette modul består af en videoforelæsning, hvor du bliver introduceret for, hvordan lokale foreninger og nationale organisationer samarbejder med kommunale aktører på integrations- og flygtningeområdet, og hvilke konsekvenser det tætte samarbejder kan have for civilsamfundsorganisationers fortalervirksomhed.

Videoforelæsningen (varighed: 12 minutter) bliver afholdt af Klaus Levinsen, der er lektor ved Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi ved Syddansk Universitet (SDU). Klaus Levinsen er en af forskerne bag forskningsprojektet ‘Samspillet mellem frivillige og den kommunale sektor’, som dette forløb er baseret på.

Modulet afsluttes med en opgave.
 

 

 

                                                                                      

 
Baggrund for videoforelæsningen

Som en del af det tværfaglige treårige forskningsprojekt ‘Samspillet mellem frivillige og den kommunale sektor’ har Klaus Levinsen sammen med Michael Fehsenfeld, der er ph.d. ved Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet (SDU), undersøgt, hvordan tættere samarbejde og relationer mellem kommunale aktører og flygtningeorganisationer og -foreninger påvirker civilsamfundets fortalervirksomhed og uafhængighed. Den del af forskningsprojektet har titlen 'Samspillet mellem lokale flygtningeorganisationer og kommunale institutioner', og det er omdrejningspunkt for dette undervisningsforløb.

Forskningsprojektets resultater, der blev offentliggjort i slutningen af 2018, viser, at de fleste danske kommuner i dag samarbejder tæt med nationale organisationer og lokale frivillige foreninger om løsningen af opgaver på flygtninge- og integrationsområdet.

Forskningsprojektet viser også, at både de kommunale myndigheder og de frivillige foreninger værdsætter samarbejdet, og at begge parter ønsker at styrke, udvide og udvikle samarbejdet. Samtidig viser forskningsprojektet, at tættere relationer mellem offentlige myndigheder og frivillige organisationer kan have konsekvenser for de frivillige organisationers fortalervirksomhed og uafhængighed.

 

Opgave: Beskriv jeres fortalerarbejde

  • Beskriv 3-6 konkrete aktiviteter, I udfører, som bakker op om din organisations overordnede strategi for fortalerarbejde. Her finder du en skabelon til at løse opgaven.
    Du skal bruge løsningen af denne opgave som en del af forløbets afsluttende opgave i modul 3.

Klik her for at komme videre til modul 2: Roller og arbejdsdeling i samarbejdet på flygtningeområdet 

Supplerende litteratur

Artikler

Rapporter

Teori

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00