Debat

Kommunen kan udvikle borgernes livsmuligheder

DEBAT: Når vi taler om velfærdsteknologi, skal vi i højere grad tænke på, at det både giver livskvalitet, et bedre arbejdsmiljø og samtidig skaber økonomisk værdi. Det mener Ivan Kjær Lauridsen, Velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ingen borger har øverst på ønskeseddelen at få hjælp fra kommunen, og bag ledetråden ligger netop tanken om at gøre det muligt for borgerne at leve uafhængigt; at leve i frihed.

Ivan Kjær Lauridsen
Velfærdsteknologichef, Aarhus Kommune

Af Ivan Kjær Lauridsen
Velfærdsteknologichef, Aarhus Kommune

For at teknologien kan give os den gevinst, der faktisk er mulig, er det nødvendigt, at vores visioner og ambitioner flyver i en helt anden højde end i dag. Når vi tænker på, og når vi taler om velfærdsteknologi og hjælpemidler, gør vi det alt for ofte i et alt for småt og snævert perspektiv.

Ved at lancere den strategiske ledetråd "Hold borgerne væk" i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune er der allerede givet signal til at justere flyvehøjden. Ingen borger har øverst på ønskeseddelen at få hjælp fra kommunen, og bag ledetråden ligger netop tanken om at gøre det muligt for borgerne at leve uafhængigt; at leve i frihed.

Tit har de ord, der bruges, og de tanker, der tænkes om hjælpemidler og udvikling af nye teknologier, som giver muligheder for et mere selvstændigt liv været præget af økonomiske forbehold.

Ny udvikling og nye teknologier har været set som noget, der først og fremmest driver omkostningerne op. Det at tænke på livsmuligheder for borgerne som noget, der både giver livskvalitet, et bedre arbejdsmiljø, og som samtidig skaber økonomisk værdi, er forholdsvis ny.

Tanken om at kunne investere sig til en fremtid, hvor livskvaliteten er løftet, arbejdet sjovere, og hvor økonomien hænger bedre sammen, er ny - vel at mærke inden for det sociale område i kommunerne.

For tankegangen har længe været kendt inden for erhvervsøkonomien. Det er også nyt at tænke erhvervsudvikling ind som en ligeværdig del af processen. Men hvorfor i alverden skulle vi ikke lade andre få mulighed for også at købe produkter, der kan være med til at realisere en fælles drøm? Hvorfor ikke dele ud af visionen om frihed til alle i hverdagslivet og brugen den som en positiv vækstdriver?

Hjælp til selvhjælp
Det jordnære er, at Aarhus Kommune har investeret i en række teknologier. Investeringen er en kompensation for en besparelse, der var nødvendig at gennemføre i budgetforliget 2011.

Der er blandt andet installeret loftslifte og toiletter med skylle- og tørrefunktion i plejeboliger, og erfaringen er, at teknologien tager tid at implementere, og den skal have fokus, også selv om både lifte og toiletter er enkle og lavpraktiske teknologier, der har været kendt i rigtig mange år.

Erfaringen var også, at effekten af at bruge teknologierne i flere tilfælde oversteg de forventninger, vi på forhånd formået både at tænke og nedfælde.

Ud over forflytning viste det sig for eksempel, at borgerne oplevede mere nærvær ved brug af loftslift, når der kun var en medarbejder tilstede. Liften betød, at borgere og medarbejdere fik snakket med hinanden. Tidligere, hvor de var to medarbejdere om opgaven, var medarbejderne tilbøjelige til at glemme borgere og i stedet fokusere på at tale med hinanden om, hvordan loftsliften skulle bruges.

I forhold til toiletterne med skylle- og tørrefunktion viste det sig, at antallet af urinvejsinfektioner faldt, da man begyndte at bruge dem. Samtidig oplevede borgerne stor tilfredshed ved, at de - for de flestes vedkommende - selv kunne gå på toilettet, når behovet meldte sig. At de samtidig selv kunne klare den intime del af toiletbesøget, føjede blot en følelse af værdighed til selvhjulpenheden.

Endelig er erfaringen, at når borgerne oplevede at kunne gå til og fra toilettet, så kunne de også gå efter andre gøremål. Det generelle aktivitetsniveau steg og tilsvarende træningstilstanden.

Erfaringerne har ført til, at der nu er skylle og tørretoiletter i 500 plejeboliger - og efterspørgslen vokser. Der er loftslifte i alle plejeboliger. Erfaringerne fra plejeboligerne overføres nu til hjemmeplejen, og der er for eksempel nu 320 skylle tørretoiletter installeret i borgernes egne hjem, og i de ca. 130 hjem, hvor det gav god mening, er der også nu implementeret loftslifte.

Fakta

Fra 18. februar og en måned frem sætter Velfærdsteknologidebatten fokus på nye og implementerede velfærdsprojekter rundt om i landet.

Læs mere om denne måneds debat her.

Altinget | Velfærdsteknologi har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet Velfærdsteknologidebatten. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den politiske og faglige debat i Danmark på området for velfærdsteknologi. Løbende inviterer Altinget l Velfærdsteknologi eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger på området for velfærdsteknologi.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

På Vikærgården, der er et sted for rehabilitering, arbejdes der også med at matche teknologi med borgernes behov. Stedet er et levende eksperimentarium for løsninger, der skal tilbyde frihed i hverdagen, når man kommer hjem igen.

Det kan betale sig
Hvis målet er at kunne bevæge sig med 60 km i timen, har vi alle brug for teknologi. Sådan siger Henry Evans på YouTube. Henry Evans er lammet efter et slagtilfælde, men har via teknologi tilkæmpet sig en hel række livsmuligheder tilbage igen. Henry har på en måde fået sin frihed tilbage. Inspirationen fra Henry Evans er aldrig at give op, altid at jagte livskvalitet og livsmuligheder.

Også for os i de danske kommuner kan visionen om den kærlige kommune realiseres ved at gøre som Henry Evans; udvikle livsmulighederne, for det kan betale sig!

Går vi efter det, så kommer der også arbejdspladser ud af det. Vi er mennesker, så vore drømme ligger nok ikke vildt fjernt fra, hvad andre mennesker drømmer om. Vores opgave er blot at få drømmen placeret inden for flere menneskers rækkevidde.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00