Debat

Dansk Erhverv: Gør ansvarlig teknologi til en konkurrencefordel for danske virksomheder

Digital suverænitet kan give danske virksomheder en konkurrencefordel. Men det kræver en visionær digital dagsorden blandt politikerne, skriver Nikolaj Juncher Wædegaard og Casper Klynge. 

Dansk Erhverv står klar på Børsen med en ønskeseddel til en kommende digitaliserings- og teknologiminister, skriver Nikolaj Juncher Wædegaard og Casper Klynge.
Dansk Erhverv står klar på Børsen med en ønskeseddel til en kommende digitaliserings- og teknologiminister, skriver Nikolaj Juncher Wædegaard og Casper Klynge.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Casper Klynge
Nikolaj Juncher Wædegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En sen eftermiddag i marts sad vi med en af de centrale EU-kommissærer på et kontor i den øverste del af Berlaymont-bygningen i Bruxelles.  

Udsigten over EU-området fejlede ikke noget. Men det var ikke grunden til, at det var et af de møder man sjældent glemmer. Det var budskaberne, der blev mejslet ind i hukommelsen.  

For mødet cementerede, at diskussionerne i Europa om det, der er blevet kaldt ’strategisk autonomi’ eller ’digital suverænitet’, er kommet for at blive.  

Siden Ukrainekrigen har det på det seneste handlet om energipolitik og afhængighed af russisk gas. Men for mange europæere – heriblandt en stribe regeringer og EU-kommissærer – handler bekymringerne i høj grad også om teknologisk uafhængighed. Og et ønske om at frigøre sig fra markedsdominans fra globale teknologivirksomheder.  

Temadebat

Hvad bør stå højest på politikernes it- og digitaliseringsdagsorden?

Folketingsvalget bragte flere anbefalinger til det digitale område med sig. Aktører og it-ordførere ønsker sig eksempelvis et selvstændigt digitaliseringsministerium, it-eksperter vil gerne have nedsat en it-havarikommission, og Dansk IT efterspørger et digitaliseringsudvalg, der skal koordinere digitaliseringen på tværs af fagområder.

Derfor har Altinget inviteret en række aktører til at debattere, hvad der bør stå øverst på politikernes prioriteringsliste her efter valget.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende det til debatansvarlig Emma Brink på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

I dag er kontoret i Bruxelles skiftet ud med Børsbygningen og Dansk Erhverv. Men pointen består. Kogt ind til benet handler bekymringen om, at Europa falder bagud i den teknologiske tidsalder. 

Det handler om fremtidens vækst og jobs. Om forbruger- og databeskyttelse. Om digital infrastruktur og cybersikkerhed. Om markeder med reel konkurrence og valgmuligheder. Derfor er appetitten i Europa stor på at definere rammebetingelserne. Og derfor er en bølge af reguleringer ved at skylle udover Europa.  

Danmark bør blive et foregangsland på ansvarlig digitalisering 

Der er store ting på spil. Som EU-kommissæren sagde, er det en stedfortræderdiskussion om europæiske værdier og rettigheder. En diskussion man kan gribe an på flere måder.  

Men de færreste vil efterhånden affærdige behovet for lovgivning. For de underliggende bekymringer opfattes som legitime blandt flere og flere. Ikke desto mindre er det afgørende, at digital politik ikke bliver unuanceret og skinger.

Danmark har kolossale interesser i, at vi ikke ender i teknologiforskrækkelse og maskinstormeri. En balanceret tilgang anerkender bekymringerne, men spiller en aktiv rolle i at forme politikker, så vi undgår den neo-protektionisme, der ligger under overfladen i dele af Europa, og som også blev et tema under præsident Macrons besøg i USA så sent som i sidste uge.   

Andre lande har allerede digitale ministre. Det giver politisk opmærksomhed og en evne til at tænke på tværs.

Casper Klynge og Nikolaj Juncher Wædegaard
Hhv. vicedirektør, Dansk Erhverv og chef for Digital, Dansk Erhverv

Derfor bør Danmark gøre ansvarlig teknologi til en konkurrencefordel for danske virksomheder. Og derfor bør digitalisering være en topprioritet for en ny regering. Desværre fyldte begge dele uendeligt lidt i valgkampen. Og mindre end den debat gør i andre europæiske lande. 

Vi skal holde fast i, at konkurrencedygtighed og ansvarlighed ikke er hinandens modsætninger.  Især i et land som Danmark, hvor samfundsansvaret er en del af erhvervslivets DNA. Den slags efterspørges i stigende grad internationalt.  

Så perspektivet er krystalklart: Vi kan blive et foregangsland på ansvarlig digitalisering – ligesom på det grønne område. Men det kræver investeringer. Kommercielt og i politisk kapital.  

Indsatser for ansvarlig digitalisering

En visionær digital dagsorden kræver mange indsatsområder. Og de skal være konkrete. For os at se bør følgende tre være iblandt dem:  

Først og fremmest en digital infrastruktur. Det topper prioritetslisten over virksomhedernes rammevilkår. Det viser en ny undersøgelse blandt vores medlemmer. Vi skal fremme næste generations net.

Samtidig er det bekymrende, hvor lidt cloud-området fylder i den danske debat. Regulering af området er et af de store digitaliseringspolitiske slag i Europa i disse år – og en række initiativer er i gang på både EU-niveau og på tværs af landene.

Vi skal derfor øge fokus på cloud i Danmark – med en balanceret tilgang, der drager fordel af globale udbyderes investeringer, men også sikrer samarbejde med danske virksomheder. 

For det andet skal vi prioritere øget sikkerhed. Cyberangreb er en alarmerende del af trusselsbilledet. Den hybride krig i Ukraine har vist, hvor ødelæggende angreb kan være. Men også herhjemme er risikoen aktuel. Halvdelen af danske virksomheder har været ramt af mindst en cyberhændelse i løbet af det sidste år.

Implementering af EU’s nye cybersikkerhedsdirektiv (NIS2) vil kræve en stor indsats, og det er vigtigt det sker på en effektiv måde, der ikke drukner i bureaukrati. Samtidig vil vi i Dansk Erhverv qua formandskabet for det såkaldte D-mærke engagere os aktivt for at drive IT-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse. 

For det tredje skal der fokus på grøn innovation og den dobbelte grønne, digitale omstilling. Mulighederne for kommerciel anvendelse af teknologier som kunstig intelligens er enorme, som danske virksomheder allerede har bevist indenfor blandt andet sundhedssektoren.

Flere styrkepositioner skal i spil – ikke mindst grønne, digitale løsninger. EU har gjort den dobbelte omstilling (’Twin Transition’) – det grønne og det digitale – til sin absolutte topprioritet. Og det er et område Danmark har potentialet til at føre an på. Et af indsatsområder bør være energieffektivisering, hvor digitale løsninger kan yde et kæmpe bidrag. 

Behov for en teknologi- og digitaliseringsminister 

Det er godt, at flere politiske partier byder idéen om en ’it-minister’ velkommen. En ’teknologi- og digitaliseringsminister’ er en god idé, hvis det sikrer prioritering og stærk ministeriel forankring. Der er behov for en minister med pondus.   

Resten af verden er på det digitale område accelereret voldsomt under corona. Danmarks forspring er skrumpet.

Casper Klynge og Nikolaj Juncher Wædegaard
Hhv. vicedirektør, Dansk Erhverv og chef for Digital, Dansk Erhverv

Andre lande har allerede digitale ministre. Det giver politisk opmærksomhed og en evne til at tænke på tværs. Også på EU-niveau, hvor Danmark skal engagere sig langt mere aktivt i suverænitets- og reguleringsdagsordenen. Der er brug for en stærkere dansk stemme netop der hvor rammevilkårene defineres.

Erhvervslivet skal være med til den opgave. Som en lille åben økonomi har Danmark og danske virksomheder måske mere på spil end de fleste. Det forpligter.  

Resten af verden er på det digitale område accelereret voldsomt under corona. Danmarks forspring er skrumpet. Vi skal tilbage i forreste geled.

De store globale udfordringer kræver digitale løsninger. Den grønne omstilling er et eksempel. Det stigende pres på sundhedssystemet er et andet i et EU, hvor der inden 2030 vil være mere end 14 millioner ekstra borgere over 65 år.  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Casper Klynge

Vicedirektør, Dansk Erhverv (bl.a. digitalt område)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

Nikolaj Juncher Wædegaard

Vice President for Digitalisering, Teknologi & Tele, Dansk Erhverv
Statskundskab

0:000:00