Debat

Debat: Coronakrisen viser behovet for en styrket digital infrastruktur

DEBAT: Internettet blev den digitale livline, der sikrede undervisning og lægekonsultationer under coronakrise. Men der er stadig husstande uden en hurtig og robust internetforbindelse, skriver Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.

Online undervisning via det digitale værktøj Zoom.
Online undervisning via det digitale værktøj Zoom.Foto: Albert Gea/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Woldiderich
Branchechef for telepolitik, Dansk Energi

Fjernundervisning, virtuelle arbejdsmøder og videokonsultationer med lægen er blevet normalen i en unormal hverdag.

 Fra den ene uge til den anden steg trafikken på internettet i Danmark med op til 40-50 procent, og det er sket uden de store kurrer på kablerne.

Det skyldes ikke mindst, at de forbrugerejede energiselskabers i mere end et årti har været med til at sikre digital infrastruktur i absolut verdensklasse med fremsynede investeringer i fibernet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ikke kun i byerne. Også i store dele af landdistrikterne.

Ja, dækningen er endda i top på de fleste danske småøer.

Der er fortsat tusindvis af husstande spredt ud over hele landet, der ikke har en hurtig og robust internetforbindelse. 

Thomas Woldiderich
Branchechef for telepolitik, Dansk Energi

Men selvom vi er kommet langt med at udbrede en fremtidssikker digital infrastruktur, er der fortsat tusindvis af husstande spredt ud over hele landet, der ikke har en hurtig og robust internetforbindelse.

Det skal vi have fokus på fremadrettet.

Det kræver politiske og regulatoriske tiltag, som tilskynder energi- og teleselskaberne til fortsat at investere stort i fibernet, så alle får mulighed for at tilslutte sig et af nettets mange forgreninger.

Uanset om du bor i et landdistrikt eller i en storby.

Brug den digitale infrastruktur til mere
Samtidig skal vi sætte endnu mere fokus på at udnytte den digitale infrastruktur til langt flere samfundsgavnlige formål, end det er sket tidligere.

Det er nemlig, når vi bruger den til andet end Netflix, at den digitale infrastruktur træder i karakter og viser sin evne til at holde samfundet kørende.  

Her har vi i coronakrisen fået en forpremiere på fremtiden i form af øget forbrug af videokommunikation. Med den veludbyggede danske digitale infrastruktur, har alle praktiserende læger i regionerne under krisen med lynets hast indført muligheden for at tilbyde borgerne videokonsultationer.

Andre steder halter dog efter.

Det gælder særligt inden for skoleområdet, hvor børn og unge i hundrede tusindvis er blevet fjernundervist.

Coronakrisen har gjort det tydeligt, at der er store forskelle fra skole til skole på, hvor meget videokommunikation er blevet anvendt i den daglige undervisning.

Læs også

Når krisen har lagt sig, vil det derfor være oplagt, at man lægger en klar national strategi for, hvordan videoundervisning i den danske folkeskole fremover skal bruges.

For når vi ikke kan mødes fysisk, så må vi forsøge at skabe det bedst mulige alternativ, hvilket også indbefatter visuel kontakt.

Digitalisering er andet end et langt ord
Vi har længe talt om digitaliseringen af Danmark, uden nødvendigvis helt at have forstået, hvad det egentlig er. Andet end et langt ord i et konferenceprogram eller på en gul post-it til et medarbejderseminar.

Coronakrisen har enorme sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser. Men den har også vist, hvor vigtigt det er for vores hverdag at have en ordentlig digital infrastruktur og adgang til den digitale livline, som for eksempel fibernettet udgør.

Det betyder, at vi kan fortsætte arbejdet, drikke fyraftensøl, få besøg af lægen og fejre mormors fødselsdag – sammen hver for sig.

På den anden side af coronakrisen kommer vi ud som mere digitaliseringsparate mennesker.

Det skal vi tage med os videre – uden at glemme krammet – og styrke den digitale infrastruktur endnu mere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas H. A. Woldiderich

Branchechef for telepolitik, Fiberalliancen
Cand.merc.jur. (CBS)

0:000:00