Debat

It-direktør til politikere: Er vi ikke længere end et print-selv vaccinepas?

DEBAT: Det er en gåde, hvorfor politikerne har valgt en print-selv løsning til vaccinepas. Vi skal forestille at være digitale frontløbere og en brugbar teknologi findes endda, skriver Per Falck Jensen, adm. direktør for itelligence Danmark.

Teknologien til at udvikle et digitalt og sikkert vaccinepas findes allerede, mener Per Falck Jensen, administrerende direktør for itelligence Danmark.
Teknologien til at udvikle et digitalt og sikkert vaccinepas findes allerede, mener Per Falck Jensen, administrerende direktør for itelligence Danmark.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvom jeg, ligesom så mange andre, bliver glad, så snart der kommer positive nyheder i forhold til coronapandemien, kan jeg ikke lade være med at gnide mig lidt ekstra i øjnene, når jeg læser om det nye covid-19 vaccinepas som Sundheds- og Ældreministeriet arbejder på.

Der er der noget, som ikke giver mening.

Vaccinepas tjek. Sommerferie og festivaler, sandsynligvis også tjek til dette.

So far so good. Men pludselig er der en del af teksten, der skiller sig ud:

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

PRINT-SELV.

Læste jeg rigtigt?

Det, Danmark behøver, er et vaccinepas, som ikke kan manipuleres.

Per Falck Jensen
Administrerende direktør, itelligence Danmark

Brug eksisterende teknologi
I de senere år har undersøgelser vist, at Danmark er et af de førende lande i verden indenfor offentlig digitalisering.

Den digitale transformation af myndighedernes processer er mildt sagt beundringsværdig.

Hvad er det så, der er gået så utrolig galt undervejs i planlægningen af det nye covid-19 vaccinepas?

Hvorfor vælger vi ikke en digital løsning bygget på teknologi, som allerede findes, og som kan tilpasses på nogle få uger?

En løsning, der kan anvendes på tværs af landegrænser, så tolden i Spanien eller sikkerhedspersonalet i Charles de Gaulle kan være sikre på, om en person er blevet testet, vaccineret eller har antistoffer?

Og hvordan kan vi være sikre på, at udenlandske myndigheder accepterer et krøllet stykke papir med lidt blæk på, på både ind- og udrejse?

Her mener jeg, at en af de mulige løsninger er at kigge på blockchain-teknologien. Bedst kendt som teknologien, der skaber tillid i forbindelse med håndteringen af kryptovalutaen Bitcoin.

Læs også

Samme koncept omkring sikkerhed og tillid mellem parter, i dette tilfælde nationer, lufthavne, flyselskaber osv., kan tænkes ind i et digitalt vaccinepas.

Undgå forfalskninger
Med et digitalt vaccinepas slipper vi for problematikken omkring forfalskning. Det, Danmark behøver, er et vaccinepas, som ikke kan manipuleres.

Et vaccinepas, som kan anvendes på tværs af landegrænser, og som lader os beholde titlen som et af verdens førende lande indenfor offentlig it.

Er det bare mig, eller har politikerne ikke noget tøj på?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00