Debat

DI: Hjemmemarkedet sikrer eksport af velfærdsteknologi

DEBAT: En forudsætning for eksport af sundheds- og velfærdsteknologi er et stærkt hjemmemarked, hvor sundhedsindustrien kan forske, udvikle og afsætte deres nyeste produkter. Det skriver Mette Rose Skaksen, branchedirektør i Dansk Industri.

Et bedre samspil mellem sundhedsindustrien og det offentlige sundhedsvæsen skal sikre større eksport af velfærdsteknologi, skriver Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI. 
Et bedre samspil mellem sundhedsindustrien og det offentlige sundhedsvæsen skal sikre større eksport af velfærdsteknologi, skriver Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Rose Skaksen
Branchedirektør i DI

Danmark har en stærk og innovativ sundhedsindustri. Sundhedsindustrien eksporterer således for næsten 100 milliarder kroner årligt. Dermed bidrager den væsentligt til den danske økonomi. Sundhedsindustrien er samtidig drivkraft for udviklingen af løsninger, der dagligt er med til at redde liv og forhøje livskvaliteten for tusindvis af borgere.

Den danske eksport af medicoteknisk udstyr, hjælpemidler og sundhedsteknologi har imidlertid i de seneste år oplevet et fald. Vi vurderer dog, at potentialet er til stede for øget eksport inden for hjælpemidler, medicoteknisk udstyr og teknologi relateret til sundhedsbehandlinger. Vi har allerede et stærkt fundament i Danmark og flere nystartede virksomheder inden for velfærdsteknologi og telemedicin. Men det kræver fortsat hårdt arbejde af virksomhederne, samtidig med at rammevilkårerne løbende udvikles og forbedres.

Samspil mellem sundhedsvæsen og industri
Et af de rammevilkår, som vi ønsker styrket, er samarbejdet mellem den danske sundhedsindustri og det offentlige sundhedsvæsen. Et endnu bedre samspil med det offentlige sundhedsvæsen om indkøb af innovative lægemidler, medicoteknisk udstyr og velfærdsteknologi er en af hjørnestenene i fremtidens vækst i sundhedsindustrien og mulighederne for at sikre en fremgang i eksporten.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Danmark har et veldrevet sundhedsvæsen, der er attraktivt for virksomhederne at samarbejde med. Regionerne køber årligt ind for cirka 38 milliarder kroner. Hjemmemarkedet giver virksomhederne omsætning, samtidig med at det er et værdifuldt referencemarked og dermed et potentielt springbræt for øget eksport. Derfor er det vigtigt, at det danske sundhedsvæsen også benytter de nyeste og mest innovative løsninger og produkter fra sundhedsindustrien – hvilket ikke mindst også vil være til gavn for de danske patienter.

Nye og innovative løsninger er ikke altid de billigste på kort sigt. På længere sigt er de dog ofte en gevinst for både behandling og økonomi. Regionerne har naturligvis en stram økonomisk virkelighed. Men pointen er, at netop et udvidet samarbejde i det lange løb kan forbedre økonomien i sundhedsvæsenet, samtidig med at et bedre hjemmemarked kan skabe grobund for en mere effektiv eksport af blandt andet sundhedsteknologi.

Hjemmemarkedet giver virksomhederne omsætning, samtidig med at det er et værdifuldt referencemarked og dermed et potentielt springbræt for øget eksport.

Mette Rose Skaksen
Branchedirektør i DI

Fokus på totalomkostninger
Der er således behov for, at der kommer større fokus på, hvor de samlede totalomkostninger kan opgøres i forbindelse med relevante indkøb i sundhedssektoren. Dette kræver både et stærkere fokus fra regionerne, men også, at virksomhederne bliver bedre til at tilbyde deres viden i forbindelse med totalomkostningsberegninger. Ofte er det netop virksomhederne, der har den tekniske viden, der er en forudsætning for effektive indkøb og langsigtede investeringer i sundheds- og velfærdsteknologi.

Intentionerne hos både sundhedsindustrien og sundhedsvæsenet er gode. Regionerne har allerede offentliggjort strategier på området. Vi hilser de gode intentioner velkommen og anerkender samtidig de allerede opnåede resultater.

Tiden er nu kommet til at parterne sætter sig sammen og bliver meget konkrete på, hvordan hjemmemarkedet kan bidrage til den danske eksport af blandt andet sundheds- og velfærdsteknologi. Alt sammen til gavn for den danske velfærd og i sidste ende den enkelte patient.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00