Kamstrup: Data kan give milliardgevinst i dansk forsyning

DEBAT: Vi vinder ikke titlen som grønt foregangsland ved at smide milliarder efter offentlig forskning. I stedet handler det om vores evne til at samarbejde, digitalisere og vælge de klogeste løsninger, skriver Jesper Daugaard, marketingdirektør i Kamstrup.

Af Jesper Daugaard
Marketingsdirektør, Kamstrup

Der er et yndigt land.

Der er et foregangsland.

Det land hviler på innovation, vækst og i fremtiden i høj grad på digitalisering.

Med lanceringen af regeringens grønne vækstteams anbefalinger ser Kamstrup en velvilje til at fjerne barrierer for innovation og digitalisering af dansk forsyning. De stopklodser, som hindrer innovation af løsninger, som gavner borgeren, forsyningen og industrien, har vi nu mulighed for at gøre op med.

Den mulighed skal vi bruge, og det er på høje tid, den kommer.

Regulering skal spille med os
Digitaliseringstoget kører allerede, og det er netop nøglen til, at den grønne omstilling måske ikke bliver helt så dyr, som den kunne være blevet. På flere områder er forsyninger i Singapore, Israel og Holland længere fremme, end Danmark er nu.

Der er store lande som Kina og USA, der kommer til at investere voldsomme beløb i at købe løsninger, men hvis forskning og udvikling også må forventes at flytte grænser for, hvad der er muligt.

Det er de forreste, vi skal sammenligne os med, når vi griber ud efter titlen ”foregangsland”.

Vi vinder ikke kampen ved at konkurrere på, hvem der smider flest milliarder dollars i offentlig forskning, men vi kan vinde den ved at arbejde sammen, bruge vores høje kompetenceniveau og sikre, at rammer og regulering spiller med os og ikke mod os.

For et par år siden undersøgte Ennova mulighederne for at bruge timeaflæste måledata til at skabe værdi inden for vand- og varmeforsyningen. Baseret på afsluttede og igangværende projekter konkluderer undersøgelsen, at der et potentiale på op til 4500 kroner per husstand om året ved at digitalisere forsyningen.

Det betyder i sidste ende en mindre regning til danske familier, men betyder også et potentiale på landsplan på mellem 2,7 og 9,5 milliarder kroner om året.

Det potentiale tager endda ikke højde for, at dansk eksport af energi- og vandløsninger kan fordobles frem mod 2030. Det kan rent faktisk give Danmark en samlet eksport på 150-200 milliarder kroner.

Markedsandele vindes med teknologi
Vi er et yndigt – men også lille land – og hver enkel virksomhed kan ikke positionere sig lige stærkt på alle markeder. Derfor skal vi kunne bevise vores værd. Vi skal bevise, at en løsning, der måske er dyrere i indkøb, ikke er dyrest i det lange løb.

Der er én ting, der virker mere overbevisende end alt andet i denne sammenhæng.

Når vi som industri kan vise udenlandske forsyninger, at vores teknologi virker, at vi er nemme at arbejde sammen med, og at vores løsninger leverer markant mere værdi, end de koster, så har vi nøglen til at kapre markedsandele.

Vi ved, det virker, og derfor er vi også begejstret, når vækstteamets anbefalinger er at skabe large-scale referenceprojekter i Danmarks største byer.

Det er netop det, der skal til for at komme til bordet, når Paris, New York eller andre storbyer inviterer virksomheder ind til mødebordet for at diskutere mulige løsninger på deres største problemer.

Samtidig ser vi muligheden for, at de borgere, der ønsker at deltage, kan være med til at skabe et living-lab, hvor oplysning og nye digitale servicer kan bidrage til en bedre hverdag og mere indsigt i, hvilken andel af vores energi- og vandforbrug der ikke bidrager til vores livskvalitet.

Dette kan i særdeleshed være en væsentlig indsigt, som kan anvendes i områder med vandmangel, eller hvor en høj kulbaseret energiproduktion skaber luftforurening i udenlandske byer.

Virksomheder skal tage medansvar
At gå fra vision til virkelighed kræver indsatser, og Kamstrup er parat til at indgå i implementeringsteams for at bidrage til vækst baseret på, at korrekte data gøres tilgængelige på en forsvarlig måde.

Her vil vi i samarbejde med andre virksomheder og organisationer gerne sikre os, at der er fokus på persondatabeskyttelse, at løsningerne er teknologisk robuste og samfundsøkonomisk attraktive.

Vi vil opfordre til, at andre toneangivende virksomheder ligeledes tager et medansvar for at udvikle dansk konkurrenceevne og innovation på det digitale område, og byder samtidig nye aktører velkomne.

Forrige artikel IT-udvalg: Langsigtede visioner er vigtigere end en 2022-strategi IT-udvalg: Langsigtede visioner er vigtigere end en 2022-strategi Næste artikel René Gade: Lad os score kassen på bæredygtig it René Gade: Lad os score kassen på bæredygtig it
 • Anmeld

  Gorm Elikofer · Koncernkundechef, HOFOR

  Data giver besparelser

  Jeg er meget enig i at der er store muligheder for besparelser på forsyningsomkostningerne for både kunder og miljø ved at bruge valide data på en intelligent måde. Selv tror jeg at et realistisk bud ligger på en besparelse på ca 10% på varmeomkostningerne. Lidt mindre på vand og el. Dette er baseret på vores egne erfaringer i HOFOR. Vækstteamet foreslår OPP lignende samarbejder - vi er allerede i gang og fortsætter :-)
  https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6498105383301713921

 • Anmeld

  Anthony Barrett

  Da en borgerlig regering skrottede muligheden for differentieret elbetaling

  En af de tidligere regeringer ledet af partiet Venstre fik forelagt muligheden for at undersøge, hvad det ville koste at give samtlige husstande muligheden for at kunne betale elforbruget over en 3-leddet tarif afhængigt af om forbruget lå i myldretiden, om dagen eller om natten.

  Det viste sig, at udgiften hertil ville være ca. 2½ mia. kr. Det er for dyrt sagde den daværende finansminister.

  Hvilken uigennemtænkt beslutning. Set helt bort fra anlægsudgiften til etableringen af sådanne målere, ville energibranchen og staten have fået stillet en næsten "gratis" forskningsdatabase til rådighed til fremtidige grønne tiltag.

  Det er snart 10 år siden. Dvs. en tidshorisont bagud i tiden, der er af samme størrelseorden som tiden frem til 2030, hvor alle mulige "klimamål" bør være opfyldt.

  Hvem tror på at de vil blive opfyldt? Ting tager jo tid.