Debat

Erhvervsklynge: Demente har behov for varme teknologier

DEBAT: Såkaldt varme teknologier, der blandt andet benytter musik og billeder, kan hjælpe demensramte med at orientere sig om tid, sted, relationer og identitet, skriver Thomas Hammer-Jakobsen, direktør for Copenhagen Healthtech Cluster.

Sundhedssystemet skal suppleres med såkaldt varme teknologier til demente, skriver Thomas Hammer-Jakobsen, direktør for Copenhagen Healthtech Cluster.
Sundhedssystemet skal suppleres med såkaldt varme teknologier til demente, skriver Thomas Hammer-Jakobsen, direktør for Copenhagen Healthtech Cluster.Foto: Colourbox.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Hammer-Jakobsen
Direktør for Copenhagen Healthtech Cluster

Mennesker med demens befinder sig i en frygtelig sårbar situation.

Musikken giver demente et vindue til deres egen identitet; til at huske, hvem de er, og til at huske glæden ved livet. Disse oplevelser kan bremse uhensigtsmæssig adfærd og åbne muligheder for at indgå i positivt socialt samspil med andre.

Thomas Hammer-Jakobsen
Direktør for Copenhagen Healthtech Cluster

At være dement kan betyde, at man mister sig selv. Man findes, men man ved ikke, hvem man er, hvor man er, hvorfor man er, eller hvem de mennesker, der omgiver en, er.

Fakta
Regeringen sætter i finanslovforslaget penge af til en national handlingsplan for demens.

Altinget: velfærdsteknologi benytter anledningen, og spørger et nyt hold af debattører: Hvilken rolle kan velfærdsteknologien spille i en national handlingsplan for demens? I hvor høj grad kan teknologiske løsninger gøre noget for at hjælpe demente borgere, plejepersonale og de pårørende?

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Man bliver derfor urolig, bange, vred eller indesluttet og resignerende. Pårørende og plejepersonale kan måske have svært ved at tackle denne adfærd, og den demente kan have svært ved at forstå den feedback, som omgivelserne giver. Det kan starte en negativ spiral med mere isolation og meget ofte medicinering.

Men der findes alternativer. Vi har i dag viden og teknologier, der skruer op, der hvor alder og funktionstab har skruet ned. Eksempelvis kan sensorisk stimulerende løsninger – det vil sige løsninger, der blandt andet benytter lys, billeder, lyd og musik – hjælpe demensramte med at orientere sig om tid, sted, relationer og identitet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Disse såkaldte "varme teknologier" hjælper os til at leve bedre med de svækkelser og tab af funktioner, som ofte følger med et længere liv.

Personlig musik bryder isolationen
For eksempel kan personlig musik, som det er dokumenteret i den banebrydende film om fænomenet – Alive Inside, der kan ses på Netflix – hjælpe med at bringe glæde og social deltagelse ind i demente menneskers liv. Musikken kan hjælpe demente til at bryde deres isolation og hjælpe andre til at tage dem med ind i fællesskabet.

Personlig musik er baseret på neurovidenskabelig forskning om, hvordan hjernen reagerer på musik. Når mennesker med demens lytter til deres personlige musikalske præferencer – deres livs soundtrack – stimulerer musikken dybe erindringer, som endnu ikke er ødelagt af demenssygdommen.

Musikken giver dermed demente et vindue til deres egen identitet; til at huske, hvem de er, og til at huske glæden ved livet. Disse oplevelser kan bremse uhensigtsmæssig adfærd og åbne muligheder for at indgå i positivt socialt samspil med andre i hverdagen.

Bedre livskvalitet for demente og omsorgspersoner
For de gamle grækere var den værste straf ikke døden, men det at blive forvist fra fællesskabet. For det betød, at man blev frataget sin menneskelighed.

I dag kan innovative danske virksomheder hjælpe kommuner og hospitaler med at designe plejeløsninger baseret på varme teknologier såsom personlig musik, der kan hjælpe demensramte til at finde sig selv, deres fællesskab og dermed deres menneskelighed igen.

Ifølge en canadisk evaluering fra Alzheimer Society of Toronto rummer personlig musik "et betydeligt potentiale for at forbedre livet for personer med demens og deres pårørende til en lav pris og med en lille risiko". Blandt andet i form af forbedret kognition, kommunikation og livskvalitet; reduceret stress og belastning for omsorgspersoner; og forbedret evne til at håndtere symptomer som depression, angst, uro og aggression.

Potentialet er tilsyneladende størst på plejehjem, hvor adfærdsmæssige og psykiske symptomer reduceres markant hos 80 procent af brugerne. I USA er personlig musik testet på mere end 60 plejehjem og bruges i dag af mere end 2000 plejehjem.

Vi skal arbejde sammen i Danmark
I Danmark bør demente også have gavn af denne kategori af sundhedsløsninger. Kommuner og hospitaler bør systematisk efterspørge varme teknologier, der lader mennesker sanse lys, billeder, lyde og musik, fordi det hjælper mennesker med demens til at finde hjem til sig selv.

På plejehjem kan den personlige musik bringes systematisk ind i demente beboeres liv ved at uddanne plejepersonalet i at tilrettelægge og vedligeholde et program for personlig musik som en integreret del af dagligdagen.

En altafgørende forudsætning for at udbrede de nye løsninger og deres gavnlige effekter i det – stadig mere pressede – danske sundhedssystem er dog, at vi gør op med forestillingen om, at medicin og varme hænder er de eneste håndtag, der kan justere den komplicerede menneskelige maskine. Sundhedssystemet skal suppleres med varme teknologier og helhedsorienterede løsninger, der rører hjerte og sjæl hos mennesker med demens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Hammer-Jakobsen

Direktør, Copenhagen Healthtech Cluster
(RUC 1986), mba (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00