EU strammer skatteskruen for Amazon og Apple

KASSE 1: Konkurrencekommissær Margrethe Vestager beder Luxembourg om at hente 1,9 milliarder kroner hjem i ulovlig statsstøtte til e-handelsgiganten Amazon og sender Irland til EU-Domstolen for nøl over den 100 milliarder kroner store skatteregning, som den endnu ikke har sendt til Apple.

BRUXELLES: Amazon skal betale op til 1,9 milliarder kroner tilbage i unddraget skat, lyder det fra EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Ifølge Vestager har Luxembourg, som huser Amazons europæiske hovedkvarter, gennem en lidt for flink skatteaftale i otte år ladet e-handelsgiganten slippe med at betale en brøkdel af den skat, den burde have betalt på overskuddet af de varer, der sælges på det europæiske marked.

”Luxembourg gav ulovlige skattefordele til Amazon. Det resulterede i, at næsten tre fjerdele af Amazons overskud ikke blev beskattet. Med andre ord fik Amazon lov til at betale fire gange mindre i skat end andre lokale firmaer, som lå under for de nationale skatteregler. Medlemsstater kan ikke give selektive fordele til multinationale selskaber, som andre ikke kan få del i,” sagde Vestager onsdag.

Tomt holdingselskab
Amazon har benyttet sig af en firmastruktur, hvor størstedelen af overskuddet blev overført til et tomt holdingselskab uden ansatte, lokaler eller nævneværdige aktiviteter som betaling for royalties, der siden endte hos moderselskabet i USA.

Ifølge Vestager er de royalties dog voldsomt overvurderede. Hun pålægger derfor den luxembourgske regering at hente de 1,9 milliarder kroner plus renter hjem, som hun mener, at Amazon er sluppet for at betale i skat.

Vestager slæber samtidig Irland for EU-Domstolen for ikke at have indkrævet de op til 100 milliarder kroner fra Apple, som hun for et år siden i en anden skattesag bedømte, at den amerikanske techgigant havde betalt for lidt i skat.

Den irske regering har selv anket beslutningen til samme domstol. Ifølge EU-reglerne skulle pengene alligevel have været krævet ind senest 3. januar i år og som minimum indsat på en lukket konto, indtil det retlige slagsmål er udredet. Derfor har Vestager nu tabt tålmodigheden.

”Jeg håber, at begge sager bliver set som et budskab om, at firmaer skal betale deres fair skatteandel,” sagde Vestager.

Større korstog
I en udtalelse fra den irske regering kalder irerne Vestagers beslutning ”ekstremt skuffende”.

”Det er svært beklageligt, at Kommissionen har taget det skridt, særligt i en sag, hvor der skal indhentes så stort et beløb,” lyder det fra det irske finansministerium.

De to sager skriver sig ind i det større korstog, som EU-Kommissionen er draget ud på for at sørge for, at der bliver svaret den skat og moms i unionen, som der skal.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har bebudet en række nye forslag på både skatte- og momsområdet i løbet af året.

Stop momskarrusellen 
Det første forslag kom allerede onsdag, hvor økonomikommissær Pierre Moscovici bebudede en opstramning af de europæiske momsregler på salg af varer på tværs af EU’s grænser, hvor der i dag finder en betydelig mængde svindel sted.

I dag sender firmaer varer af sted mod virksomheder i andre EU-lande uden moms, som så bliver opkrævet ved bestemmelsesstedet. Mange varer har det dog med at forsvinde undervejs, hvilket anslås at koste 50 milliarder euro i tabt moms. Derfor vil EU-Kommissionen nu lade firmaer pålægge destinationslandets moms, allerede når varen sendes af sted.

”Dagens forslag forventes at reducere grænseoverskridende momssnyd med omkring 80 procent. På samme tid vil det gøre livet lettere for EU-firmaer, der handler på tværs af grænserne, skære administrative byrder og forenkle momsprocedurer. Kort sagt er det godt nyt for virksomheder, forbrugere og nationale budgetter og dårligt nyt for svindlere,” sagde Moscovici.

Forrige artikel Bent Hansen: Regeringen overdriver muligheder i nær sundhed Bent Hansen: Regeringen overdriver muligheder i nær sundhed Næste artikel Softwaregigant vil give innovationen optimale rammer i Danmark Softwaregigant vil give innovationen optimale rammer i Danmark
Sådan vil kunstig intelligens forandre det offentlige radikalt

Sådan vil kunstig intelligens forandre det offentlige radikalt

INTELLIGENT: Den offentlige administration er ved at ændre form. Kunstig intelligens og maskinlæring vil brede sig til alle afkroge. Allerede i dag bruges kunstig intelligens til vurdering af hundredtusinder af regnskaber og udbetalinger af offentlige ydelser. Vi mærker det bare ikke rigtigt endnu.