Forstå Vestagers nye EU-toppost

TOPJOB: Hvilken magt følger med titlen som ledende næstformand for det digitale område, og hvilke opgaver skal Margrethe Vestager nu løse? Kom tættere på den rolle, som den danske kommissær er blevet indstillet til.

Foto: Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst
Fakta
Blå bog: Margrethe Vestager
Født 13. april 1968 i Glostrup. Gift med Thomas Jensen. Sammen har parret de tre døtre Maria, Rebecca og Ella.

  • 2014 til nu: Konkurrencekommissær i Jean-Claude Juncker-Kommissionen
  • 2011 til 2014: Økonomi- og indenrigsminister
  • 2007 til 2014: Politisk leder for Radikale
  • 2001 til 2014: Medlem af Folketinget for Radikale
  • 1998 til 2001: Undervisningsminister
  • 1998 til 2000: Kirkeminister
Før sin tid i politik har Margrethe Vestager læst cand.polit. på Københavns Universitet og arbejdet i Finansministeriet og Økonomistyrelsen.

BRUXELLES: Uanset hvordan Danmarks rolle udvikler sig i Europa i løbet af de næste fem år, har danskerne god grund til at følge tæt med i den politik, der kommer fra Bruxelles.

For en dansker bliver efter al sandsynlighed en af EU's vigtigste spillere.

”For danskere bliver det meget interessant at følge europæisk politik. I har nemlig fået en vigtig rolle i den nye EU-Kommission,” siger Johan Bjerkem, der er politisk analytiker hos tænketanken European Policy Centre (EPC) i Bruxelles.

Dokumentation

Ursula von der Leyens opgaver til Margrethe Vestager

En ny strategi for Europas industrielle fremtid. Arbejdet foregår i samarbejdet med den ledende næstformand Valdis Dombrovskis, der har ansvar for økonomi, og i processen skal alle medlemslande samt virksomheder af alle størrelser involveres.

En ny strategi for små og mellemstore virksomheder. Det er også i samarbejde med Valdis Dombrovskis, og det skal have fokus på at styrke små virksomheder, iværksættere og startups ved især at lempe regelbyrden.

I løbet af de første 100 dage skal der koordineres en europæisk tilgang til kunstig intelligens. Her skal der også ses på, hvordan ikkepersonlige data kan bruges til at udvikle nye teknologier og forretningsmodeller.

Reglerne for ansvar og sikkerhed på digitale platforme og for digitale services og produkter skal opgraderes. I forbindelse med det arbejde skal Vestager også se på arbejdsvilkårene for dem, der beskæftiges af platformene.

Koordinering af arbejdet med en digital skat med henblik på at finde en konsensus på internationalt plan inden udgangen af 2020. Ellers skal der foreslås en fair europæisk skat.

På konkurrenceområdet skal håndhævelse af konkurrenceregler styrkes i alle sektorerne med særlig fokus på flere afsløringer, hurtigere undersøgelser og bedre samarbejde mellem medlemslandene.

EU’s konkurrenceregler skal gennemgås og evalueres. Herunder hører reguleringerne af monopoldannelse, der udløber i løbet af den kommende EU-Kommissions femårige periode, samt evaluering af kontrollen med fusioneringer og en gennemgang af regler for statsstøtte.

I forbindelse med arbejdet med industriel strategi, skal der også udvikles værktøjer og politik, der gør det lettere at tackle udenlandske investorer på det indre marked.

Læs hele opgavebeskrivelsen.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00