Fremtidens seniorer får selskab af robotter

FREMTIDENS IFØLGE: Der bliver behov for at udvikle robotter, hvis vi skal fastholde et højt serviceniveau hos det offentlige og for de ældre borgere. Det fortæller Jørgen Løkkegaard fra Teknologisk Institut om.

Foto: Pressefoto
Henrik Axel Lynge Buchter

Det kan være ret vanskeligt for små virksomheder at komme ind på området, fordi indkøbssystemerne favoriserer de større virksomheder, hvor man mange gange kan få en billigere og bredere løsning.

Jørgen Løkkegaard
Centerchef, Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi, Teknologisk Institut
Fakta
Jørgen Løkkegaard er centerchef hos Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi hos Teknologisk Institut. Han er tidligere medlem af PFA Pensions tænketank, PFAs 4. alder, der fokuserede på et bedre seniorliv.

Om fem år … : ”Vil robotter følge plejehjemsbeboerne til fællesspisning” 
“Det område, jeg arbejder indenfor, handler specifikt om udvikling og anvendelse af nye velfærdsteknologier, herunder også sådan noget som deciderede robotter. 

Mit bud er, at vi inden for den her tidsramme vil se de første funktionelle prototyper på robotter, som kan assistere eksempelvis plejekrævende borgere på plejecentre og måske i eget hjem. 

Teknologisk Institut samarbejder blandt andet med Syddansk Universitet om at udvikle en robotløsning, som i første omgang skal i anvendelse på plejecentre, hvor den vil kunne  udføre nogle meget konkrete opgaver: hente drikkevarer, følge beboere til fællesspisning og samle affald. Den type løsninger vil formentlig ikke være udbredt i stor skala om fem år, men vi vil begynde at se, at den slags robotter vil kunne hjælpe til med specifikke gøremål.

0:000:00