Debat

Google: Datacentre er mindre klimasyndere end sit rygte

DEBAT: Alternativet til store datacentre er at have servere spredt ud i hele landet. Det vil være mindre effektivt end at have dem samlet, hvor man kan udvikle løsninger baseret på nyeste teknologi, skriver Malou Aamund.

Opsætningen af en solcellepark til Google ved Mors.
Opsætningen af en solcellepark til Google ved Mors.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Malou Aamund
Administrerende direktør, Google Danmark 

I denne tid hviler der - med rette - et skarpt spotlys på alverdens regeringer og virksomheder.

Den grønne revolution, som skyller hen over jordkloden, tvinger os alle til at tænke nyt. Gøre mere i dag end i går.

Her ved indgangen til det nye årti må vi også åbent erkende, at store teknologivirksomheder som eksempelvis Google har fået meget magt. Og med magt følger ansvar.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det gælder ikke mindst i forhold til at fremtidssikre vores planet. Målestokken bør være, at man ikke blot taler, men også handler på klimaudfordringen.

Googles energiforbrug er stort
Google bruger utrolig meget energi. Det går blandt andet til at drive en række datacentre, som 24 timer i døgnet sikrer, at milliarder af mennesker får direkte adgang til verdens information via vores søgemaskine.

Her i 2020 er Googles datacentre hele syv gange mere energieffektive end for blot fem år siden. 

Derudover sørger vi for indlæring på YouTube, hjælp i trafikken på Maps og næsten uendelig lagringsplads til vores allesammens emails og familiefotos i sikkerhed.

Sådan et system opretholder ikke bare sig selv. Det kræver betydelig maskinkraft at drive. Og det suger strøm.

Med så stort et forbrug må og skal vi tage et klimamæssigt ansvar, og det gør vi overordnet set på to måder. Ved at udbygge den vedvarende energi. Og ved at begrænse vores eget forbrug.

Solceller i Danmark
Google har været CO2-neutral siden 2007. Og i disse år investerer vi så massivt i udbygning af vedvarende energi, at det opvejer Googles samlede forbrug over hele verden. Også lokalt her i Danmark.

I øjeblikket er sidste fase af byggeriet af det kommende datacenter i Fredericia i gang, og når det åbner til efteråret, vil fem store solcelleparker med en kapacitet på 160 MW sideløbende udligne forbruget ved at levere grøn strøm til det danske elnet.

Den første park i Morsø kom delvist på elnettet allerede før jul. Inden længe følger Gimming, Norddjurs, Rødby Fjord og Næstved trop med en grøn elproduktion, som svarer til forbruget i titusindvis af danske husholdninger. 

Læs også

Som dansker er der grund til at være ekstra stolt. Da Google i september 2019 offentliggjorde grønne investeringer for omkring syv milliarder kroner alene i Europa, havde der forinden været hård kamp om ordrerne.

Her stod det klart, at danske virksomheder nu er konkurrencedygtige på solcelleprojekter, også selvom solen ikke ligefrem skinner meget heroppe.

Danmark har altid været stærk på vind, men nu er prisen på sol faldet så meget, at solcelleparker kan opføres uden statsstøtte. Måske er det gået lidt under radaren, men det er et enormt skridt fremad i den grønne omstilling. 

Datacentre bruger energi effektivt
Så er der det med at begrænse forbruget. Kunne man ikke bare helt droppe datacentre og dermed slippe for at bruge al den energi?

Det ville ikke være klogt, for alternativet er, at der stod hundredtusindvis af lokale servere spredt ud over hele landet. Det ville være langt mindre effektivt end at samle dem alle ét sted, hvor man hele tiden kan udvikle smarte løsninger baseret på den nyeste teknologi. 

I sidste uge konkluderede et videnskabeligt studie i tidsskriftet Science, at datacentre slet ikke er de klimasyndere, som man hidtil har troet.

Tværtimod er de hjemsted for det mest effektive brug af energi i verden.

Her i 2020 er Googles datacentre hele syv gange mere energieffektive end for blot fem år siden.

Det skyldes store kvantespring inden for kunstig intelligens, som eksempelvis kan regulere temperaturen af vand og gøre for eksempel nedkølingssystemet langt mere energibesparende end tidligere.

Klimadagsordenen er et eksempel på en problemstilling, hvor vi er nødt til at række ud efter løsninger og svar, vi ikke engang kender i dag.

Og sikkert er det, at vi i fællesskab skal blive ved med at presse os selv for at skubbe på den grønne omstilling.

Det kan godt være, at vores børn må have svært ved at forestille sig tiden før internettet. Men vi skal sørge for, at de ikke kommer til at frygte fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Malou Aamund

Formand, Det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram
cand.merc. (CBS 1995)

0:000:00