Debat

It-direktør: Mesterlære skal redde universiteter fra forældelse

DEBAT: Universiteter fanger studerende i akademia og gør derfor ikke unge klar til et moderne arbejdsmarked. Der er behov for en moderne version af mesterlære for studerende – specielt inden for it, skriver Lars Kruse, direktør i it-firmaet Prolike.

Nyuddannede it-professionelle kender ikke til de værktøjer og den teknologi, som erhvervslivet efterspørger. Det viser, at universitetet ikke er tidsvarende i forhold til at gøre studerende klar til det moderne arbejdsmarked, mener it-direktør, bestyrelsesmedlem og stifter af Prolike, Lars Kruse.
Nyuddannede it-professionelle kender ikke til de værktøjer og den teknologi, som erhvervslivet efterspørger. Det viser, at universitetet ikke er tidsvarende i forhold til at gøre studerende klar til det moderne arbejdsmarked, mener it-direktør, bestyrelsesmedlem og stifter af Prolike, Lars Kruse.Foto: Heine Pedersen/Københavns Universitet
Christoffer Miguel Frendesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Kruse
Direktør og stifter af Prolike

Vi låser dem inde i isolerede miljøer: akademia, hvor man kun lader dem møde virkeligheden i tilfældige gæstelektioner fra industrien eller i sporadiske praktikforløb.

Lars Kruse
Direktør og stifter af Prolike

Hånden i vejret, hvis du hørt it-headhuntere og HR-afdelinger beklage sig over, hvor svært deres job er i disse dage, specielt inden for it. At besætte it-stillinger og i særdeleshed DevOps-stillinger bliver bare sværere og dyrere, som tiden går.

Ofte er de manglende ressourcer en direkte medvirkende årsag til, at væksten i virksomhederne går i stå. Arbejdet er der, der er bare ikke nogen, som er kvalificerede nok til at tage det.

Traditionelt stoler vi på, at vores universiteter og læreanstalter kan lukke disse huller ved løbende at producere en ny årgang kvalificerede unge professionelle.

Men den hastighed, som forvandlingen af traditionelle til it-relaterede erhverv løber med, betyder, at efterspørgslen langt overstiger udbuddet. Akademia kan simpelthen ikke holde trit med, hvad der sker i den virkelige verden.

Mangel på it-folk og for meget fokus på “livslang” uddannelse
Unge it-eksperter kan stå med deres nye eksamensbevis, endda med topkarakterer, og stadig ikke have stiftet bekendtskab med noget som helst relateret til DevOps, continuous delivery, automatisering eller programmerbar it-infrastruktur.

Der er masser af grunde til, at vi har brug for nye typer af uddannelser. Den vigtigste er nok, at dem, vi har, simpelthen ikke er tidssvarende nok.

Lars Kruse
Direktør og stifter af Prolike

Som automatiseringsbølgen vokser, vil efterspørgslen for færdigheder i disse områder kun vokse med. Så hvor skal alle de moderne softwareudviklere komme fra i fremtiden? Hvordan får vi uddannet nok af dem?

Der er masser af grunde til, at vi har brug for nye typer af uddannelser. Den vigtigste er nok, at dem, vi har, simpelthen ikke er tidssvarende.

Traditionelle uddannelser – specielt inden for it – er ikke i stand til at tilpasse sig hurtigt nok til den teknologi, som skyder op overalt som paddehatte efter en god regn på en sensommerdag.

Læg dertil den manglende tilpasning til de fremtidige arbejdsmarkedsstrukturer. Vi tilbyder de unge livslang uddannelse, vi spørger ‘hvad vil du være, når du bliver voksen’, og så uddanner vi dem til at blive dét.

Studerende skal klædes på til at være selvstændige
Vi opdrager dem til at være ansatte og arbejdstagere. Men i fremtiden vil mange af disse unge tjene deres løn på fakturaer som freelancere eller som konsulenter i fællesejede virksomheder.

Det, vi gør, er, at vi låser dem inde i isolerede miljøer: akademia, hvor man kun lader dem møde virkeligheden i tilfældige gæstelektioner fra industrien eller i sporadiske praktikforløb.

I al den tid får de ikke snavs på fingrene, de løser konstruerede, fortænkte problemer. Men det mest bekymrende er, at mens de er dér, skaber de ingen værdi til det omkringliggende samfund.

Software spiser hele verden og fortærer alle organisationer
Som mangeårig it-konsulent ved jeg, at meget af den teknologi, som vi rådgiver om i dag, slet ikke eksisterede for 5-7 år siden.

Det giver ikke mening at snakke om ‘livslang uddannelse’ – ikke mere. Som Marc Andreessens ikoniske blogpost “Why Software is Eating the World” beskriver, har udviklingen inden for it og software så meget fart på i industrien, at der vil komme stor mangel på it-professionelle på globalt plan.

Alle er utålmodige. Politikerne reagerer ved at forkorte uddannelserne og ved at skabe incitamentstrukturer, der skal få de unge igennem hurtigere og starte tidligere.

Virksomhederne tilbyder de studerende fuldtidsjob, mens de stadig kun er halvt færdige. Hele denne smeltedigel af pres med pres på tiltrækker ikke ligefrem flere it-studerende. De unge søger andre steder hen.

Behov for nytænkning af uddannelse
Derfor er der behov for nytænkning. Derfor stiftede jeg virksomheden Prolike som et modsvar på den haltende opdatering af universitetets uddannelser.

Virksomheden begyndte i forsommeren at arbejde for loyale kunder ved at lade en håndfuld unge, som var stoppet på deres respektive it-uddannelser, skabe værdi for kunderne, mens jeg selv påtog mig at være garant for den tekniske excellence.

De unge passede selv deres kunder, og jeg faciliterede de unge med kompetencer.

Pointen er at give de studerende ansvar, lade dem udvikle it med de nyeste redskaber, som efterspørges i erhvervslivet, og skabe værdi for samfundet. De studerende skal ses som ressourcer – ikke som kvæg eller lemminger.

Ideen er den samme som for frisørelever
Konceptet er lidt det samme som frisørelever, de har brug for nogen at lave hår på, så dem, der er tålmodige nok, kan få sig en billig klipning.

Vores sponsorer skaffer realistiske it-udfordringer, som de studerende kan løse. Og mens de gør det, skaber de værdi – som de får løn for.

De unge lærer at programmere, at bygge it-infrastruktur, at lave opgavestyring og forventningsafstemning med kunderne, at automatisere arbejdsgange, at release software.

Det hele er gennemsyret af værdierne og den viden, som virksomheder har et kæmpe behov for nu og i fremtiden, hvor software vil æde sig ind i alle virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00