Liberal ungdomspolitiker: Jeg harmes over statslig overvågning fra en liberal regering

DEBAT: En borgerlig-liberal regering bør til enhver tid mindske statens magt i forhold til den enkelte borger. Med et forslag om systematisk overvågning af flypassagerer går man i den modsatte retning og bedrager sit idémæssige ophav, skriver Signe Bøgevald Hansen (LAU).

Af Signe Bøgevald Hansen
Politisk formand for Liberal Alliance Ungdom

Som borgerlig-liberal harmes jeg over, at man fra vores såkaldte borgerligt-liberale regering for nyligt foreslog, at politiet automatisk skulle have adgang til de oplysninger, som vi afgiver, når vi booker en flybillet. I et liberalt demokrati som det danske bør borgerne ikke være til for staten, men i stedet bør staten være til for borgerne.

Flyrejser er ved hjælp af markedskræfterne blevet billigere og billigere. Det betyder, at flyrejsen ikke længere er et luksusgode forbeholdt de få, men at et langt større antal af danskere har mulighed for at vælge flyrejsen til. Det gør naturligvis også flypassagerers oplysninger langt mere attraktive for magthaverne. 

Men hvorfor er statens overvågning egentlig så slem? Er det ikke bedre, at vi bliver beskyttet mod terror og kriminalitet, end at vi ophøjer privatlivets fred som noget særligt vigtigt?

Vi afgiver næsten alle sammen dagligt oplysninger til diverse virksomheder. Hvad enten det er ved download af en app, eller når vi logger på Facebook. De fleste apps er som udgangspunkt gratis. Det samme kan siges om Facebook, der heller ikke koster penge at bruge. Men det betyder ikke, at vi ikke betaler for de ydelser, som Facebook eksempelvis udbyder. Vi betaler nemlig med de data, vi indvilger i at give ved oprettelsen af eksempelvis en Facebook-profil.

Ufrivillig overvågning
Men hvad er så forskellen mellem Facebooks opbevaring af vores data og den danske stats? For det første er det frivilligt, hvorvidt du ønsker at oprette en profil på Facebook eller ej. Du kender betingelserne, hvis du altså vælger at læse dem.

Det er ikke på samme måde muligt at undgå statens overvågning. Ligeledes hersker virksomheder som Facebook ikke over et voldsmonopol, som den danske stat gør. Virksomheder kan derfor ikke bruge dine oplysninger til at retsforfølge dig. Det kan den danske stat til gengæld.

Selvom vi på nuværende tidspunkt muligvis har en regering og en stat, som vi i hvert fald i nogen grad stoler på, så er der ingen garanti for, at vi fremtiden ikke får en regering, som ønsker at bruge vores data til at retsforfølge gennem arbitrær og uretfærdig lovgivning.  

I bekæmpelsen af kriminalitet og terror er det naturligvis fornuftigt og i orden, at politiet med en dommerkendelse kan få adgang til visse oplysninger på konkrete, mistænkte personer, der kan være til fare for os alle. Men når politiet som udgangspunkt og uden begrundet mistanke har adgang til systematisk at overvåge det store antal af danskere, der vælger en flyrejse til, så strider det mod grundlæggende principper om privatlivets fred samt en stærk beskyttelse af borgeren mod staten. 

En borgerlig-liberal regering bør til enhver tid mindske statens magt i forhold til den enkelte borger. Med et forslag om systematisk overvågning af flypassagerer går man i stedet i den modsatte retning og bedrager dermed sit idémæssige ophav.

Forrige artikel Venstre: Sociale medier er guld værd i en valgkamp Venstre: Sociale medier er guld værd i en valgkamp Næste artikel Sundhedsøkonom: Sundhedsplatformen blev valgt på baggrund af hypoteser Sundhedsøkonom: Sundhedsplatformen blev valgt på baggrund af hypoteser
 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Noget vrøvl Signe - Borgerne er staten

  .

 • Anmeld

  John Foley

  Signe rammer spot on!

  I Signes artikel har jeg fået opfattelsen af at staten i denne sammenhæng skal forstås som "Et lands regering og centraladministration og da oftest i bestemt form, staten ". Hvilket også synes at være i overenstemmelse med "Den Store Danske Ordbog".
  Jeg kan kun tilslutte mig Signes bemærkning om, at "En borgerlig-liberal regering bør til enhver tid mindske statens magt i forhold til den enkelte borger. Med et forslag om systematisk overvågning af flypassagerer går man i stedet i den modsatte retning og bedrager dermed sit idémæssige ophav. "

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig datamalkeko i datakvotekongernes storstalde...

  Hvordan med....

  ....statens tvangshøstning af borgernes privatliv i form af sundhedsdata, sessionslogning og tvungne trivselsmålinger? Data, som man for en dels vedkommende så oven i købet lader indgå i diverse handler med private firmaer, såsom medicinalfirmaer? Måske ikke direkte, men indirekte ved at lade private, såsom Novo, stå for store dele af forskningen, hvorved man enten får direkte adgang, eller adgang til at styre forskningen og adgang til resultaterne baserede på disse data?

  Eller hvordan med tvangshentningen af patienters DNA til genomcenteret (hvorfra også industrisponseret forskning kan få glæde af det), hvis de vil have behandling for visse sygdomme?

  Hvis debatartiklens budskab (som jeg er enig i, bortset fra at jeg bestemt ikke er mere tryg ved Facebooks og Googles overherredømme) skal stå til troende, så må vi vel også se et liberalt oprør ift. tyveriet af privatliv på andre punkter end lige flyrejser? Eller gælder der andre holdninger, så snart pengestærke lobbyister og særinteresser vifter politikere, forskere og stat om næsen med store beløb?

  Og hvorfor lige gøre ophævelser over flyrejser? Hvordan med forslaget om at overvåge borgernes elforbrug (heldigvis droppet efter protester), eller Gladsaxemodellen, som slår alle rekorder mht. dansk totalitær tankegang?

  Meget af denne overvågningsmani mistænker jeg dybest set bunder i magthavende politikeres uhyggelige betragten borgerne som "dataressourcer" eller datamalkekøer, som kan virke som lokkemad og indgå i handler med industrien, når der skal penge i partikasserne eller pyntes på statens budget. Bare tænk på Vækstfonden, Innovationsfonden, Next, diverse offentligt-private partnerskaber, som kræver udlevering/videregivelse af persondata?

  Hvor galt det kan gå, når der ikke er armslængde mellem offentlige myndigheder og industri, kan man se eksempler på den nye Netflix-dokumentar "The Bleeding Edge".

  Så "ja" - det er for vidtgående at registrere alle borgeres flyrejser - men det er desværre kun toppen af isbjerget mht. statens eskalerende "BigBrother is watching you"-tilgang til borgerne.

 • Anmeld

  John Foley

  Så sandt og....

  helt enig Anne-Marie Krogsbøll. Tak for klarificeringen og uddybning af de mange og meget omfattende overvågningstiltag, der er gennemført snigende og med stor ihærdighed af en bred vifte af politikere, de sidste 3 år. Politikerleden er forståelig i denne kontekst.
  Det er i sandhed et skræmmende overvågnings- og "Big Brother is watching you" samfund, som Danmark er blevet til. Befolkningen snorksover og fortsætter sin "Tornerosesøvn", men godt at der er mange, der ikke længere vil finde sig i overgrebene og går til modstand.

 • Anmeld

  Anne-Marie Krogsbøll · Ufrivillig datamalkeko i datakvotekongernes storstalde...

  Tak for svar, John Foley.

  "Befolkningen snorksover og fortsætter sin "Tornerosesøvn", men godt at der er mange, der ikke længere vil finde sig i overgrebene og går til modstand. "

  Jeg håber (og tror også), at du har ret - og du gør i hvert fald dit til, at de vågner op - tak for det.

  Mvh.
  Anne-Marie

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Truslen er liberal!

  Jeg mener det vil være nok med at overvåge borgerlige liberale.

  Dette naturligvis pga. af deres store pengekriminalitet. Der skal totalt overvågning af landets liberalister i top 20%. Desværre sidder disse på magten, og nægter at lade sig selv overvåge.

  Vi skal også have dødsstraf i Danmark for pengekriminalitet. Fx for beløb over 250.000. Dette er kun muligt via mere overvågning af denne , landets største kriminelle blå gruppe.

  Lad os stemme om det?!