Løhde truer kommuner med ny statslig strafpulje

SUNDHED: Et nyt lovforslag skal gøre det dyrere for kommunerne at have færdigbehandlede borgere på sygehuset. Opper kommunerne sig ikke, er regeringen parat til at stramme skruen yderligere.

Et nyt lovforslag skal gøre det dyrere for kommuner at have færdigbehandlede patienter indlagt på landets sygehuse.
Et nyt lovforslag skal gøre det dyrere for kommuner at have færdigbehandlede patienter indlagt på landets sygehuse.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Kim Rosenkilde

”Uacceptabelt.”

Sådan lyder KL’s reaktion på et af de seneste påfund fra sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

Med et nyt lovforslag vil regeringen styrke kommunernes incitament til at sikre, at færdigbehandlede patienter kommer hjem til kommunale tilbud frem for at fylde op på sygehusene.

Dokumentation

Regeringens lovforslag

Højere færdigbehandlingstakst

Som noget nyt foreslås det at fastsætte, at staten – som et supplement til den takst, der opkræves af regionerne - opkræver en supplerende færdigbehandlingstakst hos bopælskommunen for somatiske færdigbehandlingsdage knyttet til sygehusbehandling.

Den statslige færdigbehandlingstakst udformes som en trappemodel, hvor taksten for dag ét og to fastsættes til 1.976 kr. (2016 pris- og –lønniveau), mens det fra dag tre og frem fordobles, så taksten er 3.952 kr. (2016 pris- og –lønniveau).

Færdigbehandlingstaksten for kommunerne bliver med betaling til både region og stat samlet 3.952 for dag ét og to og 5.928 kr. fra dag tre og frem (2016 pris- og –lønniveau). I forhold til det gældende niveau svarer det til en fordobling for dag ét og to og en tredobling fra dag tre og frem.

For at undgå, at de øgede takster i sig selv modvirker de regionale incitamenter til at få patienterne udskrevet, skal den statslige færdigbehandlingstakst ikke tilgå regionerne, men tilbageføres til kommunerne.

Tilbageførslen til kommunerne skal ske ved, at den statslige takst tilbageføres til kommunerne efter bloktilskudsnøglen, dog således at tilbageførslen sker inden for den region, som merbetalingen vedrører.

Ny statslig pulje

Såfremt kommunerne ikke nedbringer antallet af somatiske færdigbehandlingsdage væsentligt, foreslås det, at sundheds- og ældreministeren får mulighed for at ændre tilbageførslen til kommunerne fra at ske via bloktilskudsnøglen til at ske via en ansøgningspulje til nedbringelse af somatiske færdigbehandlingsdage.

Ansøgningspuljen skal i givet fald øge incitamentsvirkningen for kommunerne og har til formål at gå i ”nul” over tid. Ansøgningspuljen vil i givet fald blive administreret af Sundheds- og Ældreministeriet og vil blive udmøntet til kommunale initiativer, der har til formål at nedbringe antallet af somatiske færdigbehandlingsdage.

Nærmere ansøgningskriterier vil blive udformet, såfremt tilbageførslen ændres til en ansøgningspulje. De nærmere regler foreslås fastsat i en bekendtgørelse.

Læs hele lovforslaget her.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00