Debat

Medicoindustrien: Business cases sikrer nødvendigt paradigmeskift

DEBAT: Sundhedsvæsenets udfordringer kalder på et paradigmeskrift. Et skift, som hverken politikere eller offentlige organisationer vil kaste sig ud i uden business cases, skriver Peter Huntley, direktør i Medicoindustrien.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Huntley
Direktør i Medicoindustrien

Uden en sundhedsøkonomisk totalbetragtning – en business case om man vil – er det utopi, at nogen politiker eller offentlig driftsorganisation vil kaste sig ud i paradigmeskift. 

Peter Huntley
Direktør i Medicoindustrien

Det kan siges meget kort.

Fakta
Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på brugen af business cases, når nye velfærdsteknologiske projekter skal sættes i søen. Kan vi stole på de velfærdsteknologiske business cases? Eller er de i virkeligheden blot økonomisk ønsketænkning?

Debatten på Altinget: velfærdsteknologi har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Deltag i debatten! Send dit indlæg til [email protected] 

Sundhedsvæsenets udfordringer kalder på paradigmeskifter i behandlingstraditionen og sådanne gennemføres ikke (forsvarligt) uden business cases.

Paradigmeskift kan ikke gennemføres i offentligt udbud, fordi den form tager afsæt i driftsøkonomiske kalkuler. Desværre ofte kalkuler af produkternes indkøbspris. Forhåbentlig kommer vi i fremtiden i højere grad til at tage udgangspunkt i produkters kalkulerede værdi for hele behandlingen, de indgår i.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Paradigmeskift fordrer ofte en beslutning eller en strategi for en flerårig periode, der ofte går videre end udbudsperioden. Det kan være en flerårig totaløkonomisk driftskalkule, som eventuelt kan rumme initialinvesteringer. Paradigmeskiftet skal bygge på en beslutning om, at det er en konkret vej, man ønsker at gå.

Alternativer skal på bordet
Paradigmeskift skal dog altid bygge på business cases, der afdækker omkostninger, besparelser, patientfordele og behandlingssikkerhed. Der skal med andre ord foreligge en MTV (Medicinsk Teknologi Vurdering) for de mulige alternativer, man har. MTV kan ikke altid beregnes med fuld evidens, men så må man klare sig med den evidens, der er mulig.

Telemedicin er et godt eksempel på et paradigmeskift, som ikke kan besluttes på grundlag af et udbud, men hvor valget må tages på grundlag af en MTV. Politisk må man afgøre, hvilken tidshorisont, der bør anlægges til at vurdere alternativets værdiskabelse.

Telemedicin er en lille delmængde af sundhedsdigitalisering. Digitalisering udgør ifølge eksperter et uudnyttet potentiale til effektivisering og kvalitetsudvikling i sundhedssektoren. Business cases – eller MTV’er – må indgå som politisk støtte til en beslutning om, hvorvidt sundhedsvæsenet skal baseres på en højere grad af digitalisering.

Intet paradigmeskift uden business cases
Hvor kan digitalisering skabe merværdi, hvilken form for merværdi, hvilken investering, kompetenceudvikling og sidst men ikke mindst hvilken form for driftsøkonomi?

Uden en sundhedsøkonomisk totalbetragtning – en business case om man vil – er det utopi, at nogen politiker eller offentlig driftsorganisation vil kaste sig ud i paradigmeskift. Spørgsmålet er så, hvordan vi indretter MTV’er så de hensigtsmæssigt og troværdigt yder støtte som beslutningsværktøj – uden at MTV’er udarter til omfattende udredninger, som nærmer sig grundforskning.

Medicoindustrien har et godt bud på, hvordan en MTV-skabelon kan se ud. Den er vi for tiden i dialog med Danske Regioner om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Huntley

Afgående direktør, Medicoindustrien (15/6-24), formand, National Association Council, bestyrelsesmedlem, MedTech Europe
civilingeniør (DTU 1982), ph.d. (DTU 1986), hd i finansiering (CBS 1988), young managers program (Insead 1991)

0:000:00