Ny techambassadør: Mandatet er ikke eksportfremme - jeg skal eksportere danske værdier

VÆRDIER: Danmarks nye techambassadørs første job er at udarbejde en ny strategi for ambassadørstillingen. Nu løfter hun sløret for, at det kommer til at handle meget om eksport - ikke af virksomheder, men af værdier.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Danmark har fået en ny techambassadør, den kun anden af slagsen. Anne Marie Engtoft Larsen kommer til posten fra en tid i Word Economic Forum i Schweiz. Hun er den yngste ambassadør i danmarkshistorien, og ligesom med hendes eneste forgænger har der siden udnævnelsen været tvivl og spekulationer om, hvad en techambassadør egentlig skal lave.

Første opgave for hende var derfor også at lave en ny strategi for sig selv og sin rolle - og hun skulle dermed også beslutte, hvilke af forgængerens opgaver der nu skal glide i baggrunden.

Nu kan Anne Marie Engtoft Larsen fortælle, hvad mandatet er.

Hendes hovedopgave bliver at bygge bro mellem Danmark og ind i techgiganternes bestyrelseslokaler. Her ophører ligheden med hendes forgængers mandat på posten.

Vi står som civilisation overfor noget, vi aldrig har stået overfor før. Vi har brug for en meget større diskussion. Under mit mandat kommer vi til at stå stærkt på, at man skal opretholde menneskerettighederne online.

Anne Marie Engtoft Larsen
Techambassadør

Forgængeren Casper Klynges første måneder som Danmarks første techambassadør var præget af, at rollen var tænkt som en eksportfremmende ambassadør, der skulle tiltrække risikovillig kapital til danske techvirksomheder.

Men efter Cambridge Analytica-skandalen og andre lignende sager skulle Klynge pludselig i højere grad skifte til at tage en kritisk, diplomatisk dialog med techvirksomhederne.

Et spidst mandat
Den dobbelthed findes ikke i det mandat, Anne Marie Engtoft Larsen indtager hjemmekontoret i Silicon Valley med, siger hun:

"Verden har forandret sig de sidste fire år. Pendulet er svunget fra en begejstret techoptimisme til en techpessimisme med frygt og bekymring. Vores opgave bliver at få det et realistisk sted hen og adressere den bekymring," siger hun.

Anne Marie Engtoft Larsen skal ikke bruge sin tid på at åbne døre for danske virksomheder, så de kan få fat i risikovillig kapital fra californiske investeringspengetanke. Det er i stedet den kritiske dialog, der er udgangspunktet:

"Du kan kalde det kritisk diplomati. Vi skal være talerør for, hvad danske værdier og interesser er på det her område. Men vi skal også bygge bro og sikre et marked, der opererer på gode vilkår, så vi skaber innovation," siger Anne Marie Engtoft Larsen til Altinget.

Værdieksport
Der har ellers været forhåbninger til, at den nye ambassadør ville nedfælde en strategi fokuseret på at skabe bedre vilkår for danske virksomheders succes, blandt andet ved at skabe opmærksomhed hos de store risikovillige kapitalfonde i USA.

"Hendes vigtigste opgave bliver at sætte dansk teknologi og dansk tilgang til teknologi på verdenskortet og konkret åbne dørene for danske techvirksomheder til det amerikanske marked," skrev Natasha Friis Saxberg, direktør for IT-Branchen, i et debatindlæg her på Altinget.

De gode vilkår for det danske erhvervsliv er stadig et mål - men ikke et direkte prioriteret et af slagsen. Det skal ske ad omveje ved at få techindustrien til at rette ind og give grobund for et mere fair marked, som lever op til 'danske værdier', som techambassadøren udtrykker det.

"Det er ikke direkte eksportfremme, men det vil gavne danske virksomheder," siger hun.

"Gennem regulering, incitamentsstrukturer og adfærdsændringer kan man få industrien til at leve op til de danske grundværdier, vi står på, og så kan markedet blive mere åbent for danske virksomheder," siger Anne Marie Engtoft Larsen.

For at danske succeser kan blomstre op, kræver det altså, at usunde og skæve markedsdynamikker bliver rettet op, siger hun:

"Danske virksomheder skal i dag konkurrere på et marked, der ikke er fair - blandt andet fordi de betaler deres skat og skal leve op til de krav herhjemme, som andre ikke skal. Når vi ser ekstrem monopoldannelse, så er det ikke en fordel for små danske virksomheder."

Europa mere i fokus
Anne Marie Engtoft Larsen kigger, som forgængeren, ikke kun mod Silicon Valley. Også Kina, Japan, Indien og Bruxelles er hendes sigte. Og særligt digitaliseringspolitikken i EU har hendes interesse. Her gælder det også om at udbrede værdier og gode takter til resten af verden:

"Europa står stærkt med sit indre marked og med alle de direktiver, der styrker det. Vi kommer til at se på, hvordan vi styrker det europæiske lederskab globalt. Hvis Europa skal være en normsættende global aktør, så kræver det, at meget af det, der sker internt, skal være styrende i resten af verden," siger hun.

Det forventes, at EU-Kommissionen fremlægger sine store lovforslag for digitale tjenester og digitale markeder tirsdag 15. december. Her forventes det, at Kommissionen vil fremlægge en række forslag, som skal dæmme op for store digitale platformes magt. De bliver i stedet ved lov pålagt et gatekeeper-ansvar for, at andre kan komme ind på markedet.

Og fordi EU er førende, når det kommer til at regulere, fylder Europa meget i strategien:

"For reelt set at være brobygningen mellem industrien og lovgivere er vi nødt til at være til stede i både Silicon Valley, hvor industrien er, og i Europa, hvor meget af reguleringen sker."

Ambassadør: Der er håb endnu
Det er ikke småting, ambassadøren skal tage en kritisk dialog om. Misbrug af monopolmagt på digitale markeder. Uigennemsigtig moderation og forvaltning af en større og større del af den demokratiske samtale. Og udfordringerne er i en skala eller i en hastighed, der ikke er set tidligere:

"Vi står som civilisation overfor noget, vi aldrig har stået overfor før. Vi har brug for en meget større diskussion. Under mit mandat kommer vi til at stå stærkt på, at man skal opretholde menneskerettighederne online," siger hun.

Men de store udfordringer til trods er Anne Marie Engtoft Larsen optimist. I hvert fald ind til videre:

"Vi skal tale det åbne internet op. Vi skal tro på, at vi kan forandre nogle ting. vi skal ikke sige, at vi ikke kan realisere drømmen om det frie åbne internet. Jeg kan ikke være i det her job, hvis jeg siger, at det er for sent med den demokratiske dannelse på nettet, og hvis jeg siger, at der ikke er noget håb for de unge mennesker, der er vokset op med og på internettet."

Så du er optimist på internettets vegne?

"Det er jeg. Du kan prøve at tjekke med mig igen om tre år."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Marie Engtoft Meldgaard

Tech-ambassadør, Udenrigsministeriet
MSc Development Management, London School of Economics and Political Science (LSE), MSc International Business and Politics, Copenhagen Business School (CBS)

0:000:00