Politikere i svær balancegang om adgangen til sundhedsdata

BAGGRUND: Sundhedsministeren og Folketingets partier har taget fat på en af årets mest kildne opgaver: At få overblik over brugen af sundhedsdata og blive enige om, hvorvidt man skal stramme reglerne for adgangen til sundhedsdata.

Socialdemokraternes sundhedsorfører,  Flemming Møller Mortensen, betegner den kommende afklaring om brugen af sundhedsdata som den vigtigste sag for sundhedspolitikerne i den nye politiske sæson.
Socialdemokraternes sundhedsorfører,  Flemming Møller Mortensen, betegner den kommende afklaring om brugen af sundhedsdata som den vigtigste sag for sundhedspolitikerne i den nye politiske sæson.Foto: Asger Simonsen
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Uden nogen fanfarer tog sundhedsminister Sophie Løhde (V) sammen med Folketingets partier forleden hul på en længere møderække om mulige gevinster og farer ved brugen af sundhedsdata fra danske patienter.

Emnet lyder måske lidt tørt, men der har de seneste år raset en mindre borgerkrig blandt sundhedsaktørerne om indsamlingen og brugen af sundhedsdata.

Sagen eksploderede i slutningen af 2014, da det stod klart, at de praktiserende læger og regionerne i fælleskab havde indsamlet patientoplysninger fra almen praksis ulovligt i en årrække til den nu slettede DAMD-database.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00