Debat

TDC-chef: Kommuner investerer fortsat blindt i usikre Chromebooks

Afgørelsen i den såkaldte Chromebook-sag trækker ud. Imens investerer kommunerne fortsat i computere uden at vide, om de overhovedet kan få lov at bruge dem i fremtiden. Det er både en økonomisk og sikkerhedsmæssig udfordring, skriver Claus Westergaard Kraft.

Et forbud fra Datatilsynet og en politianmeldelse har ikke fået nogle kommuner til at stoppe indkøbet af Chromebook. Det er en udfordring både økonomisk og sikkerhedsmæssigt, skriver Claus Westergaard Kraft.
Et forbud fra Datatilsynet og en politianmeldelse har ikke fået nogle kommuner til at stoppe indkøbet af Chromebook. Det er en udfordring både økonomisk og sikkerhedsmæssigt, skriver Claus Westergaard Kraft.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man skulle tro, at den igangværende sag om Chromebooks og Google Workspace ville være definerende for Danmarks fremtidige ambitioner om datasikkerhed. At et forbud fra Datatilsynet og en politianmeldelse over lækkede personfølsomme oplysninger ville være afgørende for kravene til offentligt indkøb af it.

Men sagen trækker ud, og i mellemtiden har flere af de 53 kommuner, som i forvejen benytter Chromebooks, indkøbt endnu flere af slagsen til deres folkeskoler.

Hvis Chromebooks bliver forbudt, vil det blandt andet medføre at computerne skal revideres og erstattes med egnede løsninger. Noget som vil kræve yderligere økonomiske konsekvenser. 

Claus Westergaard Kraft
Head of Solutions, TDC Erhverv

En estimeret trecifret millioninvestering på computere, som de forventer er lovlige, ansvarlige og sikre, på trods af at de muligvis ikke må benytte dem i fremtiden. Som leverandør af cybersikkerhed mener jeg, at det er en udfordring – både økonomisk og sikkerhedsmæssigt.

Lukker øjnene og håber på det bedste 

Jeg vil gerne anerkende, at den manglende afgørelse af sagen formentlig har stor indflydelse på kommunernes hverdag og sætter dem i en frustrerende situation. Når det er sagt, forstår jeg ikke kommunernes valg om at investere yderligere i Chromebooks i den tro, at afgørelsen vil falde ud til deres fordel. 

Chromebook er et Google-produkt, som er underlagt amerikansk lovgivning. I amerikansk lovgivning er der nogle udfordringer, som rent dataetisk ikke klinger godt i forhold til danske folkeskolebørn. Desuden er kravene i GDPR formuleret således, at jeg betragter det umuligt at bruge en Chromebooks uden risiko 

Deres investering kan sammenlignes med at købe en bil hos bilforhandleren velvidende, at der er en stor risiko for, at Færdselsstyrelsen har kommunikeret ud, at bilen med sandsynlighed ikke kan godkendes til kørsel på offentlige veje. Med andre ord, det er en risikabel beslutning, der bringer usikkerhed og potentielle konsekvenser med sig. Og det er vel og mærke for skatteydernes penge.

Læs også

Hvis Chromebooks bliver forbudt, vil det blandt andet medføre at computerne skal revideres og erstattes med egnede løsninger for at imødekomme Datatilsynets krav. Noget som vil kræve yderligere økonomiske konsekvenser. 

Der er ingen tvivl om, at Chromebook er en god læringsplatform, men der findes andre løsninger, som udover at være en god læringsplatform også er en bedre dataetisk investering.

Claus Westergaard Kraft
Head of Solutions, TDC Erhverv

Alligevel holder nogle kommuner fast i, at Chromebooks er en nødvendig del af arbejdsgangene på folkeskolerne. Der er ingen tvivl om, at Chromebook er en god læringsplatform, som bidrager til at højne kvaliteten og løfte digitaliseringen. Men der findes andre tilsvarende løsninger, som udover at være en god læringsplatform også er en bedre dataetisk investering.

Datasikkerhed skal prioriteres fra begyndelsen

Fremtiden er datadrevet. Det hersker der ingen tvivl om. Men der er nødt til at være grænser for vores risikovillighed – særligt når det kommer til danskernes persondata.

Nøglen til vellykket digitalisering handler nemlig om at omfavne teknologien, samtidig med at vi sikrer, at data ikke falder i de forkerte hænder.

Datasikkerhed skal således være en integreret del af ens strategi fra begyndelsen – ikke bare en eftertanke. Det er afgørende for at skabe et trygt og beskyttet digitalt læringsmiljø for alle involverede parter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00