Om  
Mads Melbye

Mads Melbye fratræder sin stilling

Siden december har seruminstituttets øverste direktør, Mads Melbye, været fritaget for tjeneste grundet mistanke om uregelmæssigheder. Nu fratræder han sin stilling.

Jon Michelsen

Mads Melbye har valgt at fratræde sin stilling som administrerende direktør for Statens Serum Institut.

Det oplyser direktøren i en pressemeddelelse.

Den administrerende direktør blev december sidste år fritaget for tjeneste, da Sundheds- og Ældreministeriet igangsætte en undersøgelse ved Kammeradvokaten i forbindelse med en opfindelse, som Mads Melbye var en del af.

Kammeradvokatens undersøgelse af Mads Melbye har været et omdiskuteret emne, hvor flere eksperter i den forbindelse har vurderet, at direktøren har brudt loven. 

Eksperternes vurdering, som fremgår i en artikel på Altinget, kan læses her.

Undersøgelsen førte i sidste uge til en anbefalet tjenestemandssag mod fyring af Mads Melbye, da Kammeradvokaten fandt alvorlige overtrædelser i sagen.

Dybt rystet
I kølvandet på Kammeradvokatens anbefaling har Mads Melbye besluttet sig for at fratræde sin stilling som administrerende direktør. En beslutning, han begrunder med manglende tillid:

”Uanset udfaldet af en eventuel tjenestemandssag, hvor Sundhedsministeren udpeger forhørsdommeren, er tilliden mellem mig og ministeriet ikke til stede, og på den baggrund finder jeg det rigtigst, at jeg nu fratræder,” udtaler han i meddelelsen.

Videre forklarer han, at han er uforstående og dybt rystet over for den iværksatte undersøgelse af Kammeradvokaten.

Undersøgelsen har desuden - ifølge Mads Melbye - leveret en forudbestemt konklusion, der har udelukket essentielle dokumenter. 

Mads Melbye mener i den forbindelse - trods en anerkendelse af små politiske fejl - at sagens alvor er uberettiget. En undersøgelse, hvis incitament ligger et helt andet sted:

"Det er min vurdering, at sagens egentlige baggrund er, at jeg på visse områder har udfordret Sundhedsministeriets faglighed og beslutninger især på det tidspunkt, hvor man lige efter frasalget af vaccineproduktionen ville svække instituttet og dermed dets muligheder for at opbygge et stærkt beredskab mod infektioner og epidemier."

Mads Melbye har været administrerende direktør for Statens Serum Institut siden september 2016. Han fortæller i pressemeddelelsen, at han nu vil søge mod andre udfordringer, hvor der er fokus på innovation og resultater. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Melbye

Forskningschef, Kræftens Bekæmpelse, professor, medicinsk epidemiologi, Københavns Universitet og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, seniorrådgiver, Norges Folkehelseinstitut
dr.med. (Aarhus Uni. 1988), cand.med. (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00