Eksperter: Direktør for Seruminstituttet brød loven i sag om egen opfindelse

INHABIL: Statens Serum Instituts direktør, Mads Melbye, har brudt forvaltningsloven. Det drejer sig blandt andet om inhabilitet, da han underrettede Sundhedsministeriet om en potentielt lukrativ opfindelse, han har været med til at lave i USA, vurderer eksperter.

SSI's direktør ventede for længe med at fortælle om en opfindelse, han lavede i 2017, og fik lavet en afgørelse, hvor han ikke tidligt nok erklærede sig inhabil, siger eksperter.<br>
SSI's direktør ventede for længe med at fortælle om en opfindelse, han lavede i 2017, og fik lavet en afgørelse, hvor han ikke tidligt nok erklærede sig inhabil, siger eksperter.
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Kombinationen af de her to problemer kan gøre sagen mere kompliceret. Det er selvfølgelig værre med to lovbrud end ét.

Sten Bønsing
Professor i forvaltningsret, Aalborg Universitet

Den hjemsendte direktør i Statens Serum Institut, Mads Melbye, begik lovbrud og fejl i forbindelse med en banebrydende opfindelse, han gjorde i samarbejde med amerikanske kolleger.

Det siger eksperter til Altinget.

"Loven har været brudt. Det må man vurdere, om man kan leve med," siger Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Dokumentation

Sagen kort:
27.10.2017 - Mads Melbye og hans amerikanske samarbejdspartnere fra Stanford University indleverer de første dokumenter om deres opfindelse til de amerikanske patentmyndigheder. De kalder det et molekylært ur, der ud fra en blodprøve kan forudsige, hvornår en gravid kvinde føder, og om hun er i risiko for at føde tidligt.

07.06.2018 - Opdagelsen omtales i New York Times. Mads Melbye nævnes som en af hovedforskerne i projektet.

08.06.2018 - Mads Melbye og de andre forskere i projektet udgiver en forskningsartikel om opdagelsen i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

20.11.2018 - Mads Melbye underretter Sundhedsministeriet om sin part i opfindelsen. Her vedlægger han en færdig indstilling til, at SSI bør overtage hans andel af opfindelsen, og han redegør for, at han og hans forskerkolleger har stiftet en virksomhed, hvorigennem de forhandler med Stanford University om en eneret til kommercialisering af opfindelsen.

01.02.2019 - Sundhedsministeriet afgør, at SSI skal overtage Mads Melbyes andele af opfindelsen. Det gør ministeriet på baggrund af nye indstillinger, som ministeriet har bedt SSI's Afdeling for Forretningsudvikling udarbejde uafhængigt af Mads Melbye.

06.12.2019 - Sundheds- og Ældreministeriet meddeler Statsministeriet på mail, at man sætter gang i en undersøgelse ved Kammeradvokaten.

18.12.2019 - Undersøgelsen offentliggøres, og Mads Melbye sendes hjem.

Ifølge Altingets oplysninger er resultatet af Kammeradvokatens undersøgelse lige på trapperne.


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00